Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: fatal: Queue report unavailable - mail system is down

  1. #1
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    8

    Default fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    I've got a problem that has happened twice now. I come into work and the server doesn't send or receive mail, but I can log into the web interface.

    /var/log/zimbra.log has this in it:
    Code:
    Apr 22 06:26:00 mail postfix/postqueue[11570]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    A "zmcontrol status" shows everything running. So to get it back up I just stop and start it, then everything is fine.

    I googled a bit and took a look at my catalina.out in tomcat. There are some errors that have got to do with it. The log is attached.

    Also every night I stop zimbra, backup, and then start it again.
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    8

    Default

    no ideas on this one?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Beaucaire, France
    Posts
    2,322
    Rep Power
    13

    Default

    Is your sshd running OK on the server ?

  4. #4
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    8

    Default

    yeah, just fine

  5. #5
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    How much memory does your ZCS server have ? Anything else running on it ? Could you post a top and a free please.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    8

    Default

    It has 3 gigs of RAM. Just Zimbra runs on this except for a couple backups each night which takes a bunch of RAM because it compresses. The graph is the RAM usage for a week. You can see each night when it runs the backups.


    Code:
    admin@mail:~$ free -m
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:          3042       2929        112          0        146       1425
    -/+ buffers/cache:       1357       1685
    Swap:         8911          0       8910
    Code:
    top - 09:09:35 up 181 days, 18:01,  1 user,  load average: 0.06, 0.12, 0.12
    Tasks: 105 total,   2 running, 103 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
    Cpu(s):  2.0% us,  0.7% sy,  0.0% ni, 92.0% id,  5.3% wa,  0.0% hi,  0.0% si
    Mem:   3115284k total,  3003616k used,   111668k free,   150592k buffers
    Swap:  9124880k total,       92k used,  9124788k free,  1460260k cached
    
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND                                                                                         
     2675 zimbra    17   0  6980 4672 1012 S  0.7  0.1   0:06.03 zmmtaconfig                                                                                     
        1 root      16   0  1564  528  460 S  0.0  0.0   0:02.44 init                                                                                            
        2 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 migration/0                                                                                     
        3 root      34  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 ksoftirqd/0                                                                                     
        4 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 watchdog/0                                                                                      
        5 root      10  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.57 events/0                                                                                        
        6 root      11  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 khelper                                                                                         
        7 root      10  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 kthread
    Last edited by nate.wheeler; 04-29-2008 at 09:18 AM.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Germany
    Posts
    74
    Rep Power
    8

    Default

    The same happened here yesterday.

    The server stopped for backup at 7pm and started again.

    Zimbra said everything is running. But the same error occured:

    Code:
    May 15 19:04:30 mail postfix/postqueue[1900]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Release 5.0.4_GA_2101.UBUNTU6 UBUNTU6 FOSS edition
    Ubuntu 6.06.2 LTS

  8. #8
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    15
    Rep Power
    8

    Default Queue report unavailable - mail system is down

    I've got the same problem. I come into work and the server doesn't send or receive mail, but I can log into the web interface.

    /var/log/zimbra.log has this in it:
    Code:

    Apr 22 06:26:00 mail postfix/postqueue[11570]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    /var/log/messages, I found this strange log:

    Oct 1 03:51:30 mail shutdown: shutting down for system halt
    Oct 1 03:51:30 mail init: Switching to runlevel: 0
    Oct 1 03:51:31 mail su(pam_unix)[30325]: session opened for user zimbra by (uid=0)
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping services
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping stats
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping mta
    Oct 1 03:51:32 mail gpm[3706]: *** info [mice.c(1766)]:
    Oct 1 03:51:32 mail gpm[3706]: imps2: Auto-detected intellimouse PS/2
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping spell
    Oct 1 03:51:33 mail saslauthd[5390]: server_exit : master exited: 5390
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping snmp
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping archiving
    Oct 1 03:51:33 mail amavis[5172]: Net::Server: 2008/10/01-03:51:33 Server closing!
    Oct 1 03:51:38 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping antivirus


    A "zmcontrol status" shows everything running. So to get it back up I just stop and start it, then everything is fine.
    zcs-5.0.2 on RedHat 4.0 Update 5

  9. #9
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    85
    Rep Power
    8

    Default

    Have the same problem with 5.0.7_GA_2444.RHEL4. We don't have any information for further troubleshooting.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Roanoke, VA
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default

    Did anyone ever get a resolution to this?

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 02-03-2011, 07:01 AM
  2. Problem with Postfix and MTA
    By ZMilton in forum Administrators
    Replies: 16
    Last Post: 04-16-2008, 07:47 AM
  3. [SOLVED] Mailserver down when send file attach of 50Mb
    By ZMilton in forum Administrators
    Replies: 20
    Last Post: 04-10-2008, 12:44 PM
  4. fresh install down may be due to tomcat
    By gon in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 07-25-2007, 09:09 AM
  5. receiveing mail
    By maybethistime in forum Administrators
    Replies: 15
    Last Post: 12-09-2005, 04:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •