Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: fatal: Queue report unavailable - mail system is down

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    9

    Default fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    I've got a problem that has happened twice now. I come into work and the server doesn't send or receive mail, but I can log into the web interface.

    /var/log/zimbra.log has this in it:
    Code:
    Apr 22 06:26:00 mail postfix/postqueue[11570]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    A "zmcontrol status" shows everything running. So to get it back up I just stop and start it, then everything is fine.

    I googled a bit and took a look at my catalina.out in tomcat. There are some errors that have got to do with it. The log is attached.

    Also every night I stop zimbra, backup, and then start it again.
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    9

    Default

    no ideas on this one?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Beaucaire, France
    Posts
    2,322
    Rep Power
    14

    Default

    Is your sshd running OK on the server ?

  4. #4
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    9

    Default

    yeah, just fine

  5. #5
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    26

    Default

    How much memory does your ZCS server have ? Anything else running on it ? Could you post a top and a free please.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Idaho
    Posts
    16
    Rep Power
    9

    Default

    It has 3 gigs of RAM. Just Zimbra runs on this except for a couple backups each night which takes a bunch of RAM because it compresses. The graph is the RAM usage for a week. You can see each night when it runs the backups.


    Code:
    admin@mail:~$ free -m
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:          3042       2929        112          0        146       1425
    -/+ buffers/cache:       1357       1685
    Swap:         8911          0       8910
    Code:
    top - 09:09:35 up 181 days, 18:01,  1 user,  load average: 0.06, 0.12, 0.12
    Tasks: 105 total,   2 running, 103 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
    Cpu(s):  2.0% us,  0.7% sy,  0.0% ni, 92.0% id,  5.3% wa,  0.0% hi,  0.0% si
    Mem:   3115284k total,  3003616k used,   111668k free,   150592k buffers
    Swap:  9124880k total,       92k used,  9124788k free,  1460260k cached
    
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND                                                                                         
     2675 zimbra    17   0  6980 4672 1012 S  0.7  0.1   0:06.03 zmmtaconfig                                                                                     
        1 root      16   0  1564  528  460 S  0.0  0.0   0:02.44 init                                                                                            
        2 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 migration/0                                                                                     
        3 root      34  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 ksoftirqd/0                                                                                     
        4 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 watchdog/0                                                                                      
        5 root      10  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.57 events/0                                                                                        
        6 root      11  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 khelper                                                                                         
        7 root      10  -5     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 kthread
    Last edited by nate.wheeler; 04-29-2008 at 09:18 AM.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Germany
    Posts
    74
    Rep Power
    10

    Default

    The same happened here yesterday.

    The server stopped for backup at 7pm and started again.

    Zimbra said everything is running. But the same error occured:

    Code:
    May 15 19:04:30 mail postfix/postqueue[1900]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Release 5.0.4_GA_2101.UBUNTU6 UBUNTU6 FOSS edition
    Ubuntu 6.06.2 LTS

  8. #8
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    15
    Rep Power
    9

    Default Queue report unavailable - mail system is down

    I've got the same problem. I come into work and the server doesn't send or receive mail, but I can log into the web interface.

    /var/log/zimbra.log has this in it:
    Code:

    Apr 22 06:26:00 mail postfix/postqueue[11570]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    /var/log/messages, I found this strange log:

    Oct 1 03:51:30 mail shutdown: shutting down for system halt
    Oct 1 03:51:30 mail init: Switching to runlevel: 0
    Oct 1 03:51:31 mail su(pam_unix)[30325]: session opened for user zimbra by (uid=0)
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping services
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping stats
    Oct 1 03:51:32 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping mta
    Oct 1 03:51:32 mail gpm[3706]: *** info [mice.c(1766)]:
    Oct 1 03:51:32 mail gpm[3706]: imps2: Auto-detected intellimouse PS/2
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping spell
    Oct 1 03:51:33 mail saslauthd[5390]: server_exit : master exited: 5390
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping snmp
    Oct 1 03:51:33 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping archiving
    Oct 1 03:51:33 mail amavis[5172]: Net::Server: 2008/10/01-03:51:33 Server closing!
    Oct 1 03:51:38 mail zimbramon[30354]: 30354:info: Stopping antivirus


    A "zmcontrol status" shows everything running. So to get it back up I just stop and start it, then everything is fine.
    zcs-5.0.2 on RedHat 4.0 Update 5

  9. #9
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    85
    Rep Power
    9

    Default

    Have the same problem with 5.0.7_GA_2444.RHEL4. We don't have any information for further troubleshooting.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Roanoke, VA
    Posts
    34
    Rep Power
    9

    Default

    Did anyone ever get a resolution to this?

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 02-03-2011, 07:01 AM
  2. Problem with Postfix and MTA
    By ZMilton in forum Administrators
    Replies: 16
    Last Post: 04-16-2008, 07:47 AM
  3. [SOLVED] Mailserver down when send file attach of 50Mb
    By ZMilton in forum Administrators
    Replies: 20
    Last Post: 04-10-2008, 12:44 PM
  4. fresh install down may be due to tomcat
    By gon in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 07-25-2007, 09:09 AM
  5. receiveing mail
    By maybethistime in forum Administrators
    Replies: 15
    Last Post: 12-09-2005, 04:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •