Results 1 to 9 of 9

Thread: [SOLVED] No AV or AS after upgrade

  1. #1
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    39
    Rep Power
    8

    Default [SOLVED] No AV or AS after upgrade

    We upgraded from 5.0.4 to 5.0.5. Now the antivirus and antispam is not running. We restarted the started the service and everything looked OK.
    Host mailserver.xxxxxxxxx.com
    Starting ldap...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...Done.
    Starting stats...Done

    The admin console shows AV & AS not running. I ran "zmcontrol status" and received the following error:

    zmcontrol status shows:
    antispam Stopped
    zmamavisdctl is not running
    antivirus Stopped
    zmamavisdctl is not running

    zmcontrol -v
    Release 5.0.5_GA_2201.UBUNTU6 UBUNTU6 NETWORK edition

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Any errors being reported in your Log Files - Zimbra :: Wiki ?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    39
    Rep Power
    8

    Default

    This is the errors in the log files

    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19426]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19425]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19428]: (!)Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Couldn't open lock file "/opt/zimbra/amavisd/var/amavisd.lock"[No such file or directory]\n at line 203 in file /opt/zimbra/zimbramon/lib/Net/Server/PreForkSimple.pm
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19428]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19427]: (!)Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Couldn't open lock file "/opt/zimbra/amavisd/var/amavisd.lock"[No such file or directory]\n at line 203 in file /opt/zimbra/zimbramon/lib/Net/Server/PreForkSimple.pm
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19427]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19429]: (!)Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Couldn't open lock file "/opt/zimbra/amavisd/var/amavisd.lock"[No such file or directory]\n at line 203 in file /opt/zimbra/zimbramon/lib/Net/Server/PreForkSimple.pm
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19429]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19430]: (!)Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Couldn't open lock file "/opt/zimbra/amavisd/var/amavisd.lock"[No such file or directory]\n at line 203 in file /opt/zimbra/zimbramon/lib/Net/Server/PreForkSimple.pm
    May 7 08:50:50 MailServer amavis[19430]: Net::Server: 2008/05/07-08:50:50 Server closing!

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Okay, could you check that the sym link exists
    Code:
    ls -ld /opt/zimbra/amavisd
    if that is okay please check the permissions on the directories underneath that. Though on my 5.0.5 installation the lock file is under /opt/zimbra//data/amavisd/var/amavisd.lock.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    39
    Rep Power
    8

    Default

    lrwxrwxrwx 1 zimbra zimbra 29 2008-05-06 23:40 /opt/zimbra/amavisd -> /opt/zimbra/amavisd-new-2.5.4

    and

    xr-xr-x 4 zimbra zimbra 4096 2008-05-06 23:40 /opt/zimbra/amavisd-new-2.5.4/

  6. #6
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    What does the following show
    Code:
    grep "^\$MYHOME" /opt/zimbra/conf/amavisd.conf
    grep "^\$lock_file" /opt/zimbra/conf/amavisd.conf

  7. #7
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    39
    Rep Power
    8

    Default

    $MYHOME = '/opt/zimbra/data/amavisd'; # a convenient default for other settings
    drwxr-xr-x 7 zimbra zimbra 4096 2008-05-07 00:43 amavisd

    $lock_file = "$MYHOME/var/amavisd.lock
    -rw-r----- 1 zimbra zimbra 0 2008-05-07 09:12 amavisd.lock

  8. #8
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Hmmm, could you try the following then please
    Code:
    su - zimbra
    zmamavisdctl stop
    ps -ef | grep amavisd
    zmamavisdctl start
    if there are any stale amavis pids after you stop it, please kill them and then start. I think zmamavisdctl kill will do it but just in case. Then check your logfiles again, and see if any new errors.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    39
    Rep Power
    8

    Default

    zimbra@MailServer:~/libexec$ zmamavisdctl stop
    amavisd not running

    zimbra@MailServer:~/libexec$ ps -ef | grep amavisd
    zimbra 2018 28079 0 09:11 ? 00:00:00 amavisd (virgin child)
    zimbra 5275 28079 0 08:55 ? 00:00:00 amavisd (ch2-avail)
    zimbra 5754 1 1 Apr07 ? 08:00:36 amavisd (master)
    zimbra 6239 28079 0 09:12 ? 00:00:00 amavisd (virgin child)
    zimbra 9507 28079 0 07:59 ? 00:00:01 amavisd (ch9-avail)
    zimbra 13998 1 1 Apr07 ? 09:16:08 amavisd (master)
    zimbra 17409 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17410 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17411 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17413 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17415 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17416 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17417 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17418 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17419 5754 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd]
    zimbra 17420 13998 0 09:25 ? 00:00:00 [amavisd] <defunct>
    zimbra 17421 5754 0 09:25 ? 00:00:00 amavisd (master)
    zimbra 17422 13998 0 09:25 ? 00:00:00 amavisd (master)
    zimbra 17424 16208 0 09:25 pts/0 00:00:00 grep amavisd
    zimbra 18912 28079 0 07:43 ? 00:00:02 amavisd (ch9-avail)
    zimbra 21356 28079 0 08:34 ? 00:00:01 amavisd (ch6-avail)
    zimbra 23307 28079 0 07:35 ? 00:00:01 amavisd (ch4-avail)
    zimbra 26738 28079 0 07:18 ? 00:00:03 amavisd (ch9-avail)
    zimbra 28079 1 0 00:09 ? 00:00:00 amavisd (master)
    zimbra 28120 28079 0 00:09 ? 00:00:03 amavisd (ch17-avail)
    zimbra 28132 28079 0 00:09 ? 00:00:02 amavisd (ch14-avail)

    I restarted the service and everything works. I don't know how I missed that one!!! Thanks for your help!!!

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 03-31-2008, 04:52 PM
  2. [SOLVED] Which do we Upgrade First, Zimbra, or the Connector?
    By darkdune in forum Zimbra Connector for Outlook
    Replies: 6
    Last Post: 03-20-2008, 06:11 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 10-04-2007, 04:20 PM
  4. M1 -> M2 Upgrade Scripts
    By KevinH in forum Announcements
    Replies: 57
    Last Post: 12-15-2005, 10:10 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •