Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: statistics not updating

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wolverhampton, UK.
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default statistics not updating

    Hi all,

    I have zimbra 5.0.8 (updated from 5.0.6) and came accross a small issue.

    For some reason none of the stats show except the mail/spam stats.

    Would anyone know as to why this would be the case?

    I am running on a Ubuntu server (version 8.04) and other than this error have had no issues.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    first thing to do would be to see if the stats are actually being logged like the disk free stats. look in your zimbra.log and see if you see entries like this

    Jul 16 10:30:02 hostname zimbramon[11038]: 11038:info: 2008-07-16 10:30:01, DISK: hostname.domain.com: dev: /dev/cciss/c0d0p3, mp: /opt/zimbra, tot: 46690, avail: 42947

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wolverhampton, UK.
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default

    running:
    Code:
    cat zimbra.log |grep DISK
    returns nothing, so I guess not.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    can you confirm that zimbra is actually logging to zimbra.log? tail it and see if theres entries being made into it. If so, then perhaps the cron job isn't running. in zimbra's cron file you should find.

    */10 * * * * /opt/zimbra/libexec/zmdisklog

    That is the process that reports the disk space to the logs. make sure thats in there and verify that cron is running too.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wolverhampton, UK.
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default

    A tail of the zimbra.log file returns:
    Code:
    Jul 16 15:56:34 boredom sshd[12832]: input_userauth_request: invalid user adelynn
    Jul 16 15:56:34 boredom slapd[7380]: conn=1047 fd=26 closed (connection lost)
    Jul 16 15:56:36 boredom sshd[12831]: Failed password for invalid user adelynn from 91.121.30.89 port 45996 ssh2
    Jul 16 15:56:36 boredom sshd[12833]: warning: /etc/hosts.deny, line 20: missing ":" separator
    Jul 16 15:56:36 boredom sshd[12833]: Invalid user adept from 91.121.30.89
    Jul 16 15:56:36 boredom sshd[12834]: input_userauth_request: invalid user adept
    Jul 16 15:56:38 boredom sshd[12833]: Failed password for invalid user adept from 91.121.30.89 port 46263 ssh2
    Jul 16 15:56:38 boredom sshd[12835]: warning: /etc/hosts.deny, line 20: missing ":" separator
    Jul 16 15:56:39 boredom sshd[12835]: Invalid user aderbery from 91.121.30.89
    Jul 16 15:56:39 boredom sshd[12836]: input_userauth_request: invalid user aderbery
    Cron is running:
    Code:
    root      5852  0.0  0.0   2104   884 ?        Ss   Jul05   0:02 /usr/sbin/cron
    and I may be stupid here but where would the cron file be hiding?

    EDIT: I checked the /etc/con.daily weekly and monthly and there is no meantion of anything zimbra related that I can see, same with the crontad and the /etc/cron.d/ directory
    Last edited by simonb256; 07-16-2008 at 09:14 AM.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    it usually depends on hte system you're on. In SuSE it's /var/spool/cron/tabs/zimbra

    It sounds to me like maybe your syslog is a bit messed up. I don't know why you're seeing sshd logs in your zimbra.log. zimbra.log should only have stuff from zimbra processes, and you should see at least a few entries per minute since by default it is pretty chatty. What version of linux are you using?

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wolverhampton, UK.
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default

    Quote Originally Posted by simonb256 View Post
    I am running on a Ubuntu server (version 8.04) and other than this error have had no issues.
    I too was confused as to why I was seeing sshd entries in there...

    I found the cron file, it was pretty much the same path:

    /var/spool/cron/crontabs/zimbra

    and the entry is question was there:

    Code:
    root@boredom:/var/spool/cron/crontabs# cat zimbra | grep disk
    */10 * * * * /opt/zimbra/libexec/zmdisklog

  8. #8
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    i'm not that familiar with ubuntu but maybe you can try running

    /opt/zimbra/bin/zmsyslogsetup

    again and see if that fixes it. make sure to restart the syslog too when thats done. If that doesn't fix your problem you maybe post your /etc/syslog.conf here and see if anyone sees suspicious stuff.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wolverhampton, UK.
    Posts
    34
    Rep Power
    7

    Default

    I ran zmsyslogsetup again and left it overnight to no avail. unfortunatly.
    I'm guessing it is possible that its due to me running a non-supported OS? (ie Ubuntu 8.04 rather than 6.04).

    MY etc/syslog.conf is as follows anyway:
    Code:
    simons@boredom:~$ cat /etc/syslog.conf
    #  /etc/syslog.conf     Configuration file for syslogd.
    #
    #                       For more information see syslog.conf(5)
    #                       manpage.
    
    #
    # First some standard logfiles.  Log by facility.
    #
    
    auth,authpriv.*                 /var/log/auth.log
    *.*;auth,authpriv.none          -/var/log/syslog
    #cron.*                         /var/log/cron.log
    daemon.*                        -/var/log/daemon.log
    kern.*                          -/var/log/kern.log
    lpr.*                           -/var/log/lpr.log
    mail.*                          -/var/log/mail.log
    user.*                          -/var/log/user.log
    
    #
    # Logging for the mail system.  Split it up so that
    # it is easy to write scripts to parse these files.
    #
    mail.info                       -/var/log/mail.info
    mail.warn                       -/var/log/mail.warn
    mail.err                        /var/log/mail.err
    
    # Logging for INN news system
    #
    news.crit                       /var/log/news/news.crit
    news.err                        /var/log/news/news.err
    news.notice                     -/var/log/news/news.notice
    
    #
    # Some `catch-all' logfiles.
    #
    *.=debug;\
            auth,authpriv.none;\
            news.none;mail.none     -/var/log/debug
    *.=info;*.=notice;*.=warn;\
            auth,authpriv.none;\
            cron,daemon.none;\
            mail,news.none          -/var/log/messages
    
    #
    # Emergencies are sent to everybody logged in.
    #
    *.emerg                         *
    
    #
    # I like to have messages displayed on the console, but only on a virtual
    # console I usually leave idle.
    #
    #daemon,mail.*;\
    #       news.=crit;news.=err;news.=notice;\
    #       *.=debug;*.=info;\
    #       *.=notice;*.=warn       /dev/tty8
    
    # The named pipe /dev/xconsole is for the `xconsole' utility.  To use it,
    # you must invoke `xconsole' with the `-file' option:
    #
    #    $ xconsole -file /dev/xconsole [...]
    #
    # NOTE: adjust the list below, or you'll go crazy if you have a reasonably
    #      busy site..
    #
    daemon.*;mail.*;\
            news.err;\
            *.=debug;*.=info;\
            *.=notice;*.=warn       |/dev/xconsole
    
    local0.*                -/var/log/zimbra.log
    auth.*                  -/var/log/zimbra.log
    mail.*                -/var/log/zimbra.log
    simons@boredom:~$

  10. #10
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    I think thats right (I'm on suse it looks a bit different with syslog-ng) have you confirmed that zimbra logger is running?

    su - zimbra
    zmcontrol status

    look for logger

Similar Threads

  1. migrate20070809-Signatures.pl?
    By j.mc in forum Installation
    Replies: 4
    Last Post: 06-11-2008, 10:52 AM
  2. Replies: 1
    Last Post: 05-13-2008, 06:50 AM
  3. 5.0 RC1 statistics not updating
    By JamesA in forum Administrators
    Replies: 4
    Last Post: 11-20-2007, 12:45 AM
  4. postfix build error while building Zimbra source
    By anuradha_mihsra in forum Developers
    Replies: 6
    Last Post: 07-19-2007, 11:22 AM
  5. 3.0 to 4.5.3 Upgrade failed (mysql error)
    By dealt in forum Installation
    Replies: 35
    Last Post: 03-19-2007, 11:30 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •