Results 1 to 8 of 8

Thread: amavisd environment (avast! problem)

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    7
    Rep Power
    6

    Default amavisd environment (avast! problem)

    Hi

    I've installed avast! antivirus as a compliment to clamav and other internal scanners. avast requires a license file to be placed in ~/.avast . My question is, which user will execute the scanner? I thought it would be the zimbra user but still it doesn't work according to log files. Perhaps the user environment at the time that amavis execute does not have the correct home path? Any ideas?

    blh.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Welcome to the forums

    Just run the install as root ... Amavis should pick up the scanner just fine. If it does not then check /opt/zimbra/conf/amavisd.conf.in and look for the avast section. I cannot remember but you may have to unhash the section for it to be picked up. Once you have done that restart ZCS so that amavisd.conf get written correctly.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    7
    Rep Power
    6

    Default

    Quote Originally Posted by uxbod View Post
    Welcome to the forums

    Just run the install as root ... Amavis should pick up the scanner just fine. If it does not then check /opt/zimbra/conf/amavisd.conf.in and look for the avast section. I cannot remember but you may have to unhash the section for it to be picked up. Once you have done that restart ZCS so that amavisd.conf get written correctly.
    Thank you! And thank you for a great product!

    I've tried to both install the license file as root and as zimbra but still it is not found when amavis runs avast. However, it works when i run avast manually as root or zimbra, thats why I thought it might be an environmental problem when the amavis script is running..

    blh.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Okay, so as in my previous post please check /opt/zimbra/conf/amavisd.conf.in for the section about avast!. It may well be commented out.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    7
    Rep Power
    6

    Default

    Quote Originally Posted by uxbod View Post
    Okay, so as in my previous post please check /opt/zimbra/conf/amavisd.conf.in for the section about avast!. It may well be commented out.
    I've checked it and i know from before that I've removed the comment. This is however the error message I get:

    Code:
    Feb  4 10:23:05 mx03 amavis[17485]: (17485-08) (!!)run_av (avast! Antivirus) FAILED - unexpected exit 21, output="Couldn't find a registration key in ~/.avast/avastrc file!\nPlease register avast! at http://www.avast.com/i_kat_207.php?lang=ENG\nto get the key.\nNOTE: if avast! rejects the key, remove ~/.avast/avastrc file and\nrun this script again with a valid key.\n\nPlease enter the key here:\n\n\nNo license key found.\nPlease run the GUI version (avastgui) and enter your license key.\n"
    Feb  4 10:23:05 mx03 amavis[17485]: (17485-08) (!!)avast! Antivirus av-scanner FAILED: /usr/bin/avast unexpected exit 21, output="Couldn't find a registration key in ~/.avast/avastrc file!\nPlease register avast! at http://www.avast.com/i_kat_207.php?lang=ENG\nto get the key.\nNOTE: if avast! rejects the key, remove ~/.avast/avastrc file and\nrun this script again with a valid key.\n\nPlease enter the key here:\n\n\nNo license key found.\nPlease run the GUI version (avastgui) and enter your license key.\n" at (eval 75) line 511.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Will check my install tonight ... so please be patient unless somebody else knows.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    What version of Avast! did you install ? was it the Linux server version ? If the file is called License.dat then see if you have a directory called /var/lib/avast4 and put the file in there. The correct directory can be checked by looking in /etc/avastd.conf and search for the word license.

  8. #8
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    25

    Default

    Have you resolved your issue now ?

Similar Threads

  1. Problem running Zimbra desktop in a custom Linux environment
    By respirit in forum Installation Help
    Replies: 1
    Last Post: 01-05-2009, 12:39 PM
  2. Amavisd + spamassasin problem
    By Routers in forum Installation
    Replies: 4
    Last Post: 04-11-2008, 06:34 AM
  3. [SOLVED] Upgraded to 5.0 OSS - Sendmail Problem
    By Chewie71 in forum Installation
    Replies: 11
    Last Post: 12-28-2007, 07:07 PM
  4. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 11:11 PM
  5. Replies: 14
    Last Post: 12-22-2005, 04:59 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •