Results 1 to 6 of 6

Thread: needs 5 Minutes to start zimbra

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    13
    Rep Power
    6

    Default needs 5 Minutes to start zimbra

    My system needs about 5 minutes to start zimbra services, Is it normal??

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    369
    Rep Power
    6

    Default

    yes, normal, my server too,

  3. #3
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    36
    Rep Power
    6

    Default

    Mine too takes around 4 min

  4. #4
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,147
    Rep Power
    10

    Default

    There are a LOT of different things being started up when Zimbra starts, involving a lot of CPU and disk activity. My server has a dual core Intel Xeon CPU 3040 @ 1.86GHz with 4GB of RAM:
    Code:
    zimbra@email:~$ time zmcontrol stop; time zmcontrol start
    Host email.domain.com
            Stopping stats...Done.
            Stopping mta...Done.
            Stopping spell...Done.
            Stopping snmp...Done.
            Stopping archiving...Done.
            Stopping antivirus...Done.
            Stopping antispam...Done.
            Stopping imapproxy...Done.
            Stopping memcached...Done.
            Stopping mailbox...Done.
            Stopping logger...Done.
            Stopping ldap...Done.
    
    real    0m31.709s
    user    0m1.480s
    sys     0m0.330s
    Host email.domain.com
            Starting ldap...Done.
            Starting logger...Done.
            Starting mailbox...Done.
            Starting antispam...Done.
            Starting antivirus...Done.
            Starting snmp...Done.
            Starting spell...Done.
            Starting mta...Done.
            Starting stats...Done.
    
    real    2m53.034s
    user    2m41.920s
    sys     0m9.560s
    zimbra@email:~$
    Last edited by ArcaneMagus; 10-27-2009 at 10:07 AM.

  5. #5
    Join Date
    May 2006
    Location
    England.
    Posts
    927
    Rep Power
    10

    Default

    My testing system takes ages too but I've never bothered to time it. Taking a cue from ArcaneMagus however, my results show:

    Code:
    zimbra@zimbra:/home/mat$ time zmcontrol stop; time zmcontrol start
    Host 
            Stopping stats...Done.
            Stopping mta...Done.
            Stopping spell...Done.
            Stopping snmp...Done.
            Stopping archiving...Done.
            Stopping antivirus...Done.
            Stopping antispam...Done.
            Stopping imapproxy...Done.
            Stopping memcached...Done.
            Stopping mailbox...Done.
            Stopping convertd...Done.
            Stopping logger...Done.
            Stopping ldap...Done.
    
    real    0m27.154s
    user    0m1.930s
    sys     0m0.750s
    Host 
            Starting ldap...Done.
            Starting logger...Done.
            Starting convertd...Done.
            Starting mailbox...Done.
            Starting antispam...Done.
            Starting antivirus...Done.
            Starting snmp...Done.
            Starting spell...Done.
            Starting mta...Done.
            Starting stats...Done.
    
    real    4m19.145s
    user    3m32.510s
    sys     0m22.190s

    [strike]I'll try the production system later.[/strike] I'll do the production system in the middle of the day, noone will notice

    Code:
    zimbra@mail:/home/mat$ time zmcontrol stop; time zmcontrol start
    Host 
            Stopping stats...Done.
            Stopping mta...Done.
            Stopping spell...Done.
            Stopping snmp...Done.
            Stopping archiving...Done.
            Stopping antivirus...Done.
            Stopping antispam...Done.
            Stopping imapproxy...Done.
            Stopping memcached...Done.
            Stopping mailbox...Done.
            Stopping convertd...Done.
            Stopping logger...Done.
            Stopping ldap...Done.
    
    real    0m26.490s
    user    0m1.400s
    sys     0m0.660s
    Host 
            Starting ldap...Done.
            Starting logger...Done.
            Starting convertd...Done.
            Starting mailbox...Done.
            Starting antispam...Done.
            Starting antivirus...Done.
            Starting snmp...Done.
            Starting spell...Done.
            Starting mta...Done.
            Starting stats...Done.
    
    real    1m28.938s
    user    1m13.230s
    sys     0m7.950s

    Stopping the systems seems to take about the same time, but the restart shows a big difference.
    The test system is a P4 at 2GHz with 1GB ram and single hard drive and production is a quad Xeon 2GHz with 6GB ram and a raid 5 array.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,147
    Rep Power
    10

    Default

    Yea with the large difference between sys and user time it looks like most of the work done is just plain CPU work.

Similar Threads

  1. [SOLVED] Important Mta Issue!!!!!!!!
    By borngunners in forum Migration
    Replies: 2
    Last Post: 01-05-2010, 05:44 AM
  2. zimbra install with perpetually broken logger/stats
    By jptech in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 09-29-2008, 02:33 PM
  3. /tmp filling
    By Nutz in forum Administrators
    Replies: 8
    Last Post: 02-22-2008, 01:00 AM
  4. [SOLVED] Clamav problem ? What's happening ?
    By aNt1X in forum Installation
    Replies: 23
    Last Post: 02-14-2008, 04:43 AM
  5. svn version still won't start
    By kinaole in forum Developers
    Replies: 0
    Last Post: 10-04-2006, 06:47 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •