Results 1 to 7 of 7

Thread: [SOLVED] Another logger not working thread

  1. #1
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Iowa
    Posts
    9
    Rep Power
    10

    Default [SOLVED] Another logger not working thread

    The problem. My FOSS 5.0.20 version of zimbra has not been able to show a status of services in the admin console since I migrated servers. I also don't get the admin e-mails with mail statistics. Both were working before my migration.

    Code:
    zimbra@zimbra:~$ zmcontrol -v
    Release 5.0.20_GA_3127.UBUNTU8 UBUNTU8 FOSS edition
    Code:
    zimbra@zimbra:~$ zmloggerctl stop 
    Stopping mysqld...done.
    Stopping logswatch...done.
    zimbra@zimbra:~$ ps ax | grep mysql
     3631 pts/0    S      0:00 /usr/bin/perl -w /opt/zimbra/libexec/zmstat-mysql
    17601 pts/0    S+     0:00 grep mysql
    zimbra@zimbra:~$ zmloggerctl start
    Starting mysqld...done.
    Starting logswatch...done.
    zimbra@zimbra:~$ zmloggerctl status
    logmysql.server is not running
    zimbra@zimbra:~$ ps ax | grep mysql
     3631 pts/0    S      0:00 /usr/bin/perl -w /opt/zimbra/libexec/zmstat-mysql
    17638 pts/0    S      0:00 /bin/sh /opt/zimbra/logger/mysql/bin/mysqld_safe --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.logger.cnf --external-locking --log-error=/opt/zimbra/log/logger_mysql_error.log --ledir=/opt/zimbra/logger/mysql/libexec
    17696 pts/0    Sl     0:00 /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.logger.cnf --basedir=/opt/zimbra/logger/mysql --datadir=/opt/zimbra/logger/db/data --pid-file=/opt/zimbra/logger/db/mysql.pid --skip-external-locking --port=7307 --socket=/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock --external-locking
    17965 pts/0    R+     0:00 grep mysql
    zimbra@zimbra:~$ logmysql.server status
    mysql is running with pid 17696
    When I try to access the server status page in the admin console I get:
    Code:
    Server error encountered Message: system failure: getting database logger connection Error code: service.FAILURE Method: GetServiceStatusRequest Details:soap:Receiver
    I have gone through the logger wiki and have not found any corruption.

    today in working on the problem found a post describing how to delete the DB and re-initialize it, which I did, but did not help:
    basically (from memory):
    shut down logger service as zimbra user
    rm -rf /opt/zimbra/logger/db/data/*
    chown zimbra.zimbra /opt/zimbra/db/data
    chmod 775 /opt/zimbra/db/data
    cd /opt/zimbra/libexec/
    ./zmloggerinit
    ./zmfixperms --verbose --extended
    start the logger as zimbra user (which stated it was already running).

    no change.

    I am running on Ubuntu 8.0.4 physical PE 2650 server. I migrated from a VM server running OpenSuse 10.1 as there was no supported upgrade path to 6.x in OpenSuse.

    any ideas or addition resources/places to look for what is going on?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    477 Congress Street | Portland, ME 04101
    Posts
    1,374
    Rep Power
    11

    Default

    SuSE? Using syslog-ng?

    If so, this may help:
    http://www.zimbra.com/forums/install...tml#post167817

    All the best,
    Mark

  3. #3
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Iowa
    Posts
    9
    Rep Power
    10

    Default

    I migrated away from Suse to Ubuntu, and Ubuntu is not using syslog-ng.

    I also just tried resetting all mysql passwords (base and logger) via the directions on the wiki. No help...

    I'm about ready to use the directions from the wiki to migrate from Open edition to Network Edition, but do it in-place to the Open Edition as the direct copy doesn't work for me...

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Iowa
    Posts
    9
    Rep Power
    10

    Default

    Looking a little deeper into problem and scripts present, I found that the logger instance of mysql didn't have the error log file, so I created that and set zimbra ownership.

    I no longer get an error in the admin console for server status, but the page is stating that the package isn't installed.

    with that I decided to re-run the 5.0.20 installer, and received the same error that I have always received on this box since I have migrated: UPGRADE FAILED right after starting logger mysql

    Code:
    Operations logged to /tmp/install.log.25746
    Checking for existing installation...
        zimbra-ldap...FOUND zimbra-ldap-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-logger...FOUND zimbra-logger-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-mta...FOUND zimbra-mta-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-snmp...FOUND zimbra-snmp-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-store...FOUND zimbra-store-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-apache...FOUND zimbra-apache-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-spell...FOUND zimbra-spell-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
        zimbra-proxy...NOT FOUND
        zimbra-archiving...NOT FOUND
        zimbra-convertd...NOT FOUND
        zimbra-cluster...NOT FOUND
        zimbra-core...FOUND zimbra-core-5.0.20_GA_3127.UBUNTU8
    ZCS upgrade from 5.0.20 to 5.0.20 will be performed.
    
    Saving existing configuration file to /opt/zimbra/.saveconfig
    
    
    PLEASE READ THIS AGREEMENT CAREFULLY BEFORE USING THE SOFTWARE.
    ZIMBRA, INC. ("ZIMBRA") WILL ONLY LICENSE THIS SOFTWARE TO YOU IF YOU
    FIRST ACCEPT THE TERMS OF THIS AGREEMENT. BY DOWNLOADING OR INSTALLING
    THE SOFTWARE, OR USING THE PRODUCT, YOU ARE CONSENTING TO BE BOUND BY
    THIS AGREEMENT. IF YOU DO NOT AGREE TO ALL OF THE TERMS OF THIS
    AGREEMENT, THEN DO NOT DOWNLOAD, INSTALL OR USE THE PRODUCT.
    
    License Terms for the Zimbra Collaboration Suite:
      http://www.zimbra.com/license/zimbra_public_eula_2.1.html
    
    
    Press Return to continue
    
    Checking for prerequisites...
         FOUND: NPTL
         FOUND: sudo-1.6.9p10-1ubuntu3.5
         FOUND: libidn11-1.1-1
         FOUND: libpcre3-7.4-1ubuntu2.1
         FOUND: libgmp3c2-2:4.2.2+dfsg-1ubuntu2
         FOUND: libexpat1-2.0.1-0ubuntu1
         FOUND: libstdc++6-4.2.4-1ubuntu4
         FOUND: libstdc++5-1:3.3.6-15ubuntu6
         FOUND: libltdl3-1.5.26-1ubuntu1
    Checking for suggested prerequisites...
        FOUND: perl-5.8.8
    Prerequisite check complete.
    Checking current number of databases...
    
    Do you want to verify message store database integrity? [Y] 
    Verifying integrity of message store databases.  This may take a while.
    Starting mysqld...done.
    mysqld is alive
    No errors found
    
    Do you want to verify logger database integrity? [Y] 
    Verifying integrity of logger database.  This may take a while.
    Starting mysqld...done.
    mysqld is alive
    No Logger DB errors found.
    
    Checking for installable packages
    
    Found zimbra-core
    Found zimbra-ldap
    Found zimbra-logger
    Found zimbra-mta
    Found zimbra-snmp
    Found zimbra-store
    Found zimbra-apache
    Found zimbra-spell
    Found zimbra-proxy
    
    
    The Zimbra Collaboration Suite appears already to be installed.
    It can be upgraded with no effect on existing accounts,
    or the current installation can be completely removed prior
    to installation for a clean install.
    
    Do you wish to upgrade? [Y] 
    
    Select the packages to install
        Upgrading zimbra-core
        Upgrading zimbra-ldap
        Upgrading zimbra-logger
        Upgrading zimbra-mta
        Upgrading zimbra-snmp
        Upgrading zimbra-store
        Upgrading zimbra-apache
        Upgrading zimbra-spell
    
    Install zimbra-proxy [N] 
    Checking required space for zimbra-core
    checking space for zimbra-store
    
    Installing:
        zimbra-core
        zimbra-ldap
        zimbra-logger
        zimbra-mta
        zimbra-snmp
        zimbra-store
        zimbra-apache
        zimbra-spell
    
    The system will be modified.  Continue? [N] y
    
    Shutting down zimbra mail
    
    Backing up the ldap database...done.
    
    Removing existing packages
    
       zimbra-ldap...done
       zimbra-logger...done
       zimbra-mta...done
       zimbra-snmp...done
       zimbra-store...done
       zimbra-spell...done
       zimbra-apache...done
       zimbra-core...done
    
    Removing deployed webapp directories
    Installing packages
    
        zimbra-core......zimbra-core_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-ldap......zimbra-ldap_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-logger......zimbra-logger_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-mta......zimbra-mta_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-snmp......zimbra-snmp_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-store......zimbra-store_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-apache......zimbra-apache_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
        zimbra-spell......zimbra-spell_5.0.20_GA_3127.UBUNTU8_i386.deb...done
    
    Setting defaults from saved config in /opt/zimbra/.saveconfig/config.save
       HOSTNAME=zimbra.stir.org
       LDAPHOST=zimbra.stir.org
       LDAPPORT=389
       SNMPTRAPHOST=zimbra.stir.org
       SMTPSOURCE=admin@stir.org
       SMTPDEST=admin@stir.org
       SNMPNOTIFY=yes
       SMTPNOTIFY=yes
       LDAPROOTPW=---
       LDAPZIMBRAPW=---
       LDAPPOSTPW=---
       LDAPREPPW=---
       LDAPAMAVISPW=---
       LDAPNGINXPW=---
    Restoring existing configuration file from /opt/zimbra/.saveconfig/config.save...done
    Operations logged to /tmp/zmsetup.01152010-145542.log
    Starting ldap...done.
    Setting defaults...done.
    Upgrading from  to 5.0.20_GA_3127
    Stopping zimbra services
    Verifying /opt/zimbra/conf/my.cnf
    Starting mysql
    Starting logger mysql
    I can't upgrade version 
    
    UPGRADE FAILED - exiting

    Any ideas?
    Last edited by TheCowStir; 01-16-2010 at 09:26 PM.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Iowa
    Posts
    9
    Rep Power
    10

    Default botched upgrade between OpenSUSE and Ubuntu

    I finally found my problem with the failed upgrades.

    I noticed that during an upgrade (even between versions) the old version number wasn't displayed, so I hard coded my old version number into the zmsetup.pl file to let the upgrade script continue. Once that happened the upgrade continued until it complained about:

    Code:
    Setting defaults from ldap...done.
    dualvar is only available with the XS version of Scalar::Util at /opt/zimbra/zimbramon/lib/IO/Socket/SSL.pm line 38
    BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/zimbramon/lib/IO/Socket/SSL.pm line 38.
    Compilation failed in require at /opt/zimbra/zimbramon/lib/Net/LDAP.pm line 998.
    With that information I found This post http://www.zimbra.com/forums/migrati...tml#post160603 stating that there were probably library mismatches due to the migration from OpenSuse to Ubuntu. I installed a fresh system in vmware and copied the new /opt/zimbra/zimbramon/lib directory to my production server and re-ran the setup.

    That fixed my problem. The upgrade completed... Now to upgrade to 6.0.4 and install my new GoDaddy certificate manually(2048 bit fun, fun).

    Hope this helps someone else at some point.

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3
    Rep Power
    5

    Default

    Quote Originally Posted by TheCowStir View Post
    I noticed that during an upgrade (even between versions) the old version number wasn't displayed, so I hard coded my old version number into the zmsetup.pl file to let the upgrade script continue.
    Noob question: where did you set this at?

    Looking at /opt/zimbra/libexec/zmsetup.pl, did you change the following line:
    Code:
    our $curVersion = "";
    If so, would something like this work:
    Code:
    our $curVersion = "5.0.18_GA_3011.UBUNTU8";
    Obviously I am having the same problem and am looking for newbie guidance here.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3
    Rep Power
    5

    Default

    Quote Originally Posted by TheCowStir View Post
    I noticed that during an upgrade (even between versions) the old version number wasn't displayed, so I hard coded my old version number into the zmsetup.pl file to let the upgrade script continue.
    Can you give details on what you changed in zmsetup.pl? I have searched the forums and found no info on where to "hard code" the version number in here. I tried changing $curVersion but it still is showing a blank old version number when upgrading. Sorry for the noob question...

Similar Threads

  1. Logger not working
    By fsoares in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 12-10-2009, 10:37 AM
  2. [SOLVED] Logger not working after install zcs
    By opc31199 in forum Installation
    Replies: 2
    Last Post: 05-12-2009, 11:53 AM
  3. Can't get logger working
    By litkaj in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 12-11-2007, 10:04 AM
  4. Ubuntu VServer logger not working
    By cshepherd in forum Installation
    Replies: 12
    Last Post: 11-14-2006, 03:33 AM
  5. Logger not working in 4.0 RC1
    By jdell in forum Administrators
    Replies: 11
    Last Post: 08-24-2006, 08:50 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •