Results 1 to 10 of 12

Thread: Logger not working in 4.0 RC1

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Reno, NV, USA
    Posts
    203
    Rep Power
    9

    Default Logger not working in 4.0 RC1

    Hi,
    I did a fresh install of 4.0 RC1 on RHEL4 (zcs-NETWORK-4.0.0_RC1_272.RHEL4.tgz).

    Everything is great except the logger isn't working. The server status page says 'logger service must be installed'.

    In the 'servers' -> services tab, the 'logger' is checked. I've rebooted (several times), and the /opt/zimbra/startup.log says that logger started each time.

    Looking at wiki pages, I tried
    # logmysql zimbra_logger
    but that throws a mysql error: Can't connect to local MySQL server through socket '/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock'

    So, then I wanted to see what databases were there:
    # su - zimbra
    # mysql
    mysql> show databases;
    +----------+
    | Database |
    +----------+
    | mailbox1 |
    | mailbox2 |
    | mailbox3 |
    | mailbox4 |
    | mailbox5 |
    | mailbox6 |
    | mailbox7 |
    | mailbox8 |
    | mysql |
    | test |
    | zimbra |
    +----------+

    I don't see a zimbra logger db. Is it possible installer failed to create a db? I'm new to zimbra so I don't know what I should be seeing.

    Regards,
    John

  2. #2
    dijichi2 is offline OpenSource Builder & Moderator
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,176
    Rep Power
    12

    Default

    hiya

    su - zimbra; mysql: will give you the main indexing sql database. su - zimbra; logmysql: will give you the logging db. if you're getting that socket error clearly something has gone wrong! what does this give:?

    ps -ef |grep mysql |grep /opt/zimbra/logger

  3. #3
    dijichi2 is offline OpenSource Builder & Moderator
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,176
    Rep Power
    12

    Default

    ps - main sql runs on 7306, logger runs on 7307 iirc. can you telnet to port 7307?

  4. #4
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Reno, NV, USA
    Posts
    203
    Rep Power
    9

    Default ok, logger definitely not running, and something very wrong

    This produced no results:
    # ps -ef |grep mysql |grep /opt/zimbra/logger

    Also, I just found this in /var/log/zimbra.log:

    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: antispam: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: antivirus: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: ldap: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: logger: Stopped
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: mailbox: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: mta: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: snmp: Running
    Aug 23 16:48:03 zimbra zimbramon[13963]: 13963:info: 2006-08-23 16:48:01, STATUS: zimbra.casat.org: spell: Running

  5. #5
    dijichi2 is offline OpenSource Builder & Moderator
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1,176
    Rep Power
    12

    Default

    have a look in /opt/zimbra/logger/db. do you see databases in there owned by zimbra?

    also, what does /opt/zimbra/log/logger_mysqld.log say?

  6. #6
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    33
    Rep Power
    9

    Default

    Hello,

    I also have an clean install of 4.0RC1 that does not show server status or in fact any of the server statistics. The installtion is on Mac OS X though, just to be different.

    I have checked the logger database and it is there and it has tables but there is no data in the tables.

    I have checked zimbra.log and can see status messages being logged there (although the lines from zimbramon have an extra \n on the end for some reason.

    For some reason this information just does not seem to be getting into the database...

    Below is the contents of logger_mysqld.log

    060821 10:12:03 mysqld started
    060821 10:12:03 [Warning] Setting lower_case_table_names=2 because file system for /opt/zimbra/logger/db/data/ is case insensitive
    InnoDB: The first specified data file ./ibdata1 did not exist:
    InnoDB: a new database to be created!
    060821 10:12:03 InnoDB: Setting file ./ibdata1 size to 10 MB
    InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
    060821 10:12:04 InnoDB: Log file ./ib_logfile0 did not exist: new to be created
    InnoDB: Setting log file ./ib_logfile0 size to 5 MB
    InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
    060821 10:12:04 InnoDB: Log file ./ib_logfile1 did not exist: new to be created
    InnoDB: Setting log file ./ib_logfile1 size to 5 MB
    InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
    InnoDB: Doublewrite buffer not found: creating new
    InnoDB: Doublewrite buffer created
    InnoDB: Creating foreign key constraint system tables
    InnoDB: Foreign key constraint system tables created
    060821 10:12:04 InnoDB: Started; log sequence number 0 0
    /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: ready for connections.
    Version: '4.1.20-log' socket: '/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock' port: 7307 Source distribution
    A mysqld process already exists at Mon Aug 21 10:12:31 BST 2006
    A mysqld process already exists at Mon Aug 21 10:13:59 BST 2006
    060821 10:17:30 [Note] /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: Normal shutdown

    060821 10:17:31 InnoDB: Starting shutdown...
    060821 10:17:33 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 43634
    060821 10:17:33 [Note] /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: Shutdown complete

    060821 10:17:33 mysqld ended

    060821 10:18:42 mysqld started
    060821 10:18:43 [Warning] Setting lower_case_table_names=2 because file system for /opt/zimbra/logger/db/data/ is case insensitive
    060821 10:18:46 InnoDB: Started; log sequence number 0 43634
    /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: ready for connections.
    Version: '4.1.20-log' socket: '/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock' port: 7307 Source distribution
    060821 10:28:47 [Note] /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: Normal shutdown

    060821 10:28:49 InnoDB: Starting shutdown...
    060821 10:28:52 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 43634
    060821 10:28:52 [Note] /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: Shutdown complete

    060821 10:28:52 mysqld ended

    060821 10:30:06 mysqld started
    060821 10:30:10 [Warning] Setting lower_case_table_names=2 because file system for /opt/zimbra/logger/db/data/ is case insensitive
    060821 10:30:16 InnoDB: Started; log sequence number 0 43634
    /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld: ready for connections.
    Version: '4.1.20-log' socket: '/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock' port: 7307 Source distribution
    And here is the contents of zmloggerinit.log

    Installing all prepared tables
    060821 10:12:02 [Warning] Setting lower_case_table_names=2 because file system for /opt/zimbra/logger/db/data/ is case insensitive
    Fill help tables
    060821 10:12:03 [Warning] Setting lower_case_table_names=2 because file system for /opt/zimbra/logger/db/data/ is case insensitive

    To start mysqld at boot time you have to copy support-files/mysql.server
    to the right place for your system

    PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
    To do so, start the server, then issue the following commands:
    /opt/zimbra/logger/mysql/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
    /opt/zimbra/logger/mysql/bin/mysqladmin -u root -h mini01.mevanna.com password 'new-password'
    See the manual for more instructions.

    You can start the MySQL daemon with:
    cd /opt/zimbra/mysql-standard-4.1.20-apple-darwin8.2.0-i686 ; /opt/zimbra/logger/mysql/bin/mysqld_safe &

    You can test the MySQL daemon with the benchmarks in the 'sql-bench' directory:
    cd sql-bench ; perl run-all-tests

    Please report any problems with the /opt/zimbra/mysql-standard-4.1.20-apple-darwin8.2.0-i686/bin/mysqlbug script!

    The latest information about MySQL is available on the web at
    http://www.mysql.com
    Support MySQL by buying support/licenses at http://shop.mysql.com
    And these are the mysql processes running on the server...

    456 ?? S 0:00.02 /bin/sh /opt/zimbra/logger/mysql/bin/mysqld_safe --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.logger.cnf --ledir=/opt/zimbra/logger/mysql/libexec
    480 ?? S 0:00.02 /bin/sh /opt/zimbra/mysql/bin/mysqld_safe --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.cnf --ledir=/opt/zimbra/mysql/libexec
    569 ?? S 2:09.87 /opt/zimbra/mysql/libexec/mysqld --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.cnf --basedir=/opt/zimbra/mysql --datadir=/opt/zimbra/db/data --pid-file=/opt/zimbra/db/mysql.pid --port=7306 --socket=/opt/zimbra/db/mysql.sock
    570 ?? S 1:43.16 /opt/zimbra/logger/mysql/libexec/mysqld --defaults-file=/opt/zimbra/conf/my.logger.cnf --basedir=/opt/zimbra/logger/mysql --datadir=/opt/zimbra/logger/db/data --pid-file=/opt/zimbra/logger/db/mysql.pid --port=7307 --socket=/opt/zimbra/logger/db/mysql.sock
    Any help appreciated.
    Jason

  7. #7
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Reno, NV, USA
    Posts
    203
    Rep Power
    9

    Default

    Quote Originally Posted by dijichi2
    have a look in /opt/zimbra/logger/db. do you see databases in there owned by zimbra?

    also, what does /opt/zimbra/log/logger_mysqld.log say?
    Ok, well, I think somehow the installer totally bombed on the logger because there are no db's. The contents of /opt/zimbra/logger are as follows:

    [/opt/zimbra/logger]
    jdell@zimbra->ls
    mysql mysql-standard-4.1.20-pc-linux-gnu-i686-glibc23

    And there is no file /opt/zimbra/log/logger*

    I think I will re-run the installer unless someone has a better idea.

    Is there an install log somewhere from the original install? (I'm not seeing it in /opt/zimbra/log).

    Can I reinstall over the existing setup?


    Regards,
    John
    Last edited by jdell; 08-24-2006 at 04:15 PM.

Similar Threads

  1. Ubuntu VServer logger not working
    By cshepherd in forum Installation
    Replies: 12
    Last Post: 11-14-2006, 02:33 AM
  2. 4.0 Rc1
    By scalper in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 08-26-2006, 11:00 AM
  3. 4.0 RC1 Deferred queue problem
    By neilmc in forum Administrators
    Replies: 8
    Last Post: 08-26-2006, 03:31 AM
  4. Zcs 4.0 Rc1
    By achow in forum Users
    Replies: 7
    Last Post: 08-16-2006, 08:21 PM
  5. ZCS 4.0 RC1 to launch this week
    By KevinH in forum Announcements
    Replies: 1
    Last Post: 08-14-2006, 09:37 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •