Results 1 to 3 of 3

Thread: [SOLVED] Another LDAP failure while upgrading...

  1. #1
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Beaucaire, France
    Posts
    2,322
    Rep Power
    13

    Default [SOLVED] Another LDAP failure while upgrading...

    Currently trying to upgrade an OSE Ubuntu 32bit from 6.0.4 to 6.0.7.

    ZCS was running fine (I was able to stop/start it without issue and made a backup).

    I launched the install process.
    It starts correctly (remove old packages, install new ones, upgrade the LDAP content), then stop LDAP server.

    When it's supposed to restart the LDAP server (to get the installed packages), it fails.

    Here's the zmsetup.log :
    Code:
    Sat Jul 17 16:45:44 2010 Getting installed packages
    Sat Jul 17 16:45:44 2010 Getting local config ldap_url
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 zimbra_server_hostname contained in ldap_url checking ldap status
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 Checking ldap status....
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap status
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 not running.
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 Running bdb db_recover...
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bdb/bin/db_recover -h /opt/zimbra/data/ldap/hdb/db
    db_recover: file unknown has LSN 4/6219077, past end of log at 4/4343802
    db_recover: Commonly caused by moving a database from one database environment
    db_recover: to another without clearing the database LSNs, or by removing all of
    db_recover: the log files from a database environment
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 done.
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 Running zmldapapplyldif...
    Sat Jul 17 16:45:45 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/libexec/zmldapapplyldif
    IO::Socket::INET: connect: Connection refused at /opt/zimbra/libexec/zmldapapplyldif line 122.
    Sat Jul 17 16:46:25 2010 failed.
    Sat Jul 17 16:46:25 2010 Checking ldap status....
    Sat Jul 17 16:46:25 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap status
    Sat Jul 17 16:46:26 2010 not running.
    Sat Jul 17 16:46:26 2010 Starting ldap...
    Sat Jul 17 16:46:26 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap start
    Failed to start slapd.  Attempting debug start to determine error.
    hdb_db_open: database "": db_open(/opt/zimbra/data/ldap/hdb/db/id2entry.bdb) failed: Invalid argument (22).
    backend_startup_one (type=hdb, suffix=""): bi_db_open failed! (22)
    bdb_db_close: database "": alock_close failed
    
    Sat Jul 17 16:47:02 2010 failed with exit code: 256.
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 checking isEnabled zimbra-core
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 zimbra-core not in enabled cache
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 enabled packages
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 zimbra_server_hostname contained in ldap_url checking ldap status
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 Checking ldap status....
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap status
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 not running.
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 Running bdb db_recover...
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bdb/bin/db_recover -h /opt/zimbra/data/ldap/hdb/db
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 done.
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 Running zmldapapplyldif...
    Sat Jul 17 16:48:39 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/libexec/zmldapapplyldif
    IO::Socket::INET: connect: Connection refused at /opt/zimbra/libexec/zmldapapplyldif line 122.
    Sat Jul 17 16:49:19 2010 failed.
    Sat Jul 17 16:49:19 2010 Checking ldap status....
    Sat Jul 17 16:49:19 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap status
    Sat Jul 17 16:49:20 2010 not running.
    Sat Jul 17 16:49:20 2010 Starting ldap...
    Sat Jul 17 16:49:20 2010 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/ldap start
    Failed to start slapd.  Attempting debug start to determine error.
    hdb_db_open: database "": db_open(/opt/zimbra/data/ldap/hdb/db/id2entry.bdb) failed: Invalid argument (22).
    backend_startup_one (type=hdb, suffix=""): bi_db_open failed! (22)
    bdb_db_close: database "": alock_close failed
    
    Sat Jul 17 16:49:57 2010 failed with exit code: 256.
    db_recover is not able to help; I tried it by hand too.

    I also tried to restore /opt/zimbra/data/ldap from the backup (the one running OK), the same happens: upgrade starts but after first ldap stop, it's unable to start again.

    Any idea?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Beaucaire, France
    Posts
    2,322
    Rep Power
    13

    Default

    I seem to have fixed it using the basic method...

    Dump the backup to an ldif file (slapcat) and then load the data (slapadd).

  3. #3
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Beaucaire, France
    Posts
    2,322
    Rep Power
    13

    Default

    Just for the record, it happened once again (NE upgrade 6.0.6 to 6.0.10).

    db_recover did not help.
    I did a slapadd of last night backup to solve the problem.
    Code:
    /opt/zimbra/openldap/sbin/slapadd -F /opt/zimbra/data/ldap/config -qcv -l /opt/zimbra/backup/sessions/full-20110108.000004.030/ldap/ldap.bak

Similar Threads

  1. LDAP crashing / repeated failure
    By geterdone in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 08-31-2010, 01:11 AM
  2. Replies: 1
    Last Post: 03-07-2010, 11:12 AM
  3. upgrading from 5.0.4 to 5.0.5 opensource
    By smoke in forum Installation
    Replies: 4
    Last Post: 10-19-2008, 10:38 AM
  4. Replies: 8
    Last Post: 10-19-2008, 09:52 AM
  5. 3 testing: LDAP: 389 Failed when restore zimbra
    By victorLeong in forum Administrators
    Replies: 15
    Last Post: 05-24-2007, 06:45 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •