Results 1 to 4 of 4

Thread: Cannot start the MTA after system cleanup

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    128
    Rep Power
    6

    Default Cannot start the MTA after system cleanup

    I used this bash script to cleanup the ubuntu system.

    Apparently it messed with postfix group/user and now the MTA cannot start.

    zimbra@intranet:~$ zmcontrol start
    Host mail.domain.com
    Starting ldap...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...FAILED
    Starting zmmtaconfig...zmmtaconfig is already running.
    chgrp: invalid group: `postfix'
    postmap: fatal: file /opt/zimbra/postfix-2.4.7.5z/conf/main.cf: parameter mail_owner: unknown user name value: postfix
    postalias: fatal: file /opt/zimbra/postfix-2.4.7.5z/conf/main.cf: parameter mail_owner: unknown user name value: postfix
    postfix failed to start
    Starting saslauthd...done.

    Starting stats...Done.
    zimbra@intranet:~$
    I noticed that /opt/zimbra/postfix was having all files owned by root.
    I did this:
    chown -R zimbra:zimbra /opt/zimbra/*
    cd /opt/zimbra/libexec
    ./zmfixperms (as root)

    atenreiro@intranet:/opt/zimbra/libexec$ sudo ./zmfixperms
    chown: cannot access `/opt/zimbra/clamav/db': No such file or directory
    chown: invalid group: `rootostfix'
    chgrp: invalid group: `postdrop'
    chgrp: invalid group: `postdrop'
    chown: invalid user: `postfixostfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postdrop'
    chgrp: invalid group: `postdrop'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    chgrp: invalid group: `postfix'
    atenreiro@intranet:/opt/zimbra/libexec$
    I have also these kind of ERRORS in the zimbra.log:

    Jul 23 20:37:25 intranet zimbramon[13714]: 13714:info: zmmtaconfig: ERROR: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e myhostname='mail.domain.com' rc=256 No child processes
    How can I set the system back to normal?

  2. #2
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    128
    Rep Power
    6

    Default

    I guess the cleanup script removed the postfix user and group.

    How can I setup these again?

    sudo apt-get install postfix
    is not a good idea isn't it? It will mess even more with Zimbra?
    Last edited by andremta; 07-23-2010 at 12:56 PM.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Baltimore
    Posts
    1,649
    Rep Power
    11

    Default

    you can use useradd and groupadd commands

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    128
    Rep Power
    6

    Default

    Quote Originally Posted by bdial View Post
    you can use useradd and groupadd commands
    Thanks bdial,

    That was what I did and apparently MTA is now working.

    Some tips for any users having this problem:

    - manual create postfix/postdrop/maildrop accounts.
    - run /opt/zimbra/libexec/zmfixperms
    - run postfix check
    - run postfix set-permissions

Similar Threads

  1. Can't start Zimbra MTA
    By zibra in forum Administrators
    Replies: 2
    Last Post: 01-14-2011, 10:12 PM
  2. Replies: 9
    Last Post: 06-15-2009, 09:31 AM
  3. Zimbra MTA Stack Won't Start
    By inidgoseth in forum Installation
    Replies: 1
    Last Post: 03-19-2008, 10:27 AM
  4. MTA won't start
    By scandog in forum Installation
    Replies: 6
    Last Post: 05-02-2006, 06:01 AM
  5. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 10:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •