Results 1 to 10 of 11

Thread: Seperate php/apache2 on same server?

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    19
    Rep Power
    9

    Default Seperate php/apache2 on same server?

    I have Zimbra up and running on my Debian server running kernel 2.6.8, with users at port 8888 and admin at port 7071.

    I am trying to also get apache/php/MySQL running as well for app development purposes. I have apache up and running, along with php 4.4.4 from dotdeb.org. phpinfo() shows me that MySQL driver isn't loaded, and when I try and connect to phpMyAdmin it is confirmed with "cannot load mysql extension; please check PHP configuration".

    I am open to accomplishing this with any combination of Zimbra or standalone installations of apache, php or mysql. Currently, I have Webmin installed and it connects properly to Zimbra's Mysql once I entered the correct socket, port and other paths. I was trying to connect phpMyAdmin to that as well, with no success. Currently apache and php/mysql drivers are seperate installs. I tried to have a seperate mysql install as well, but it can't start up. I get an error: "/usr/bin/mysqladmin: /opt/zimbra/lib/libmysqlclient.so.14: version `MYSQL_4.1' not found (required by /usr/bin/mysqladmin)

    Thanks in advance to anyone who can help me out.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    108
    Rep Power
    9

    Default

    My advice would be to install a separate version of MySQL (your distro's version) and not use the Zimbra installed version for anything but Zimbra. MySQL has a really small footprint so there's not much impact on resources running two versions. Since they would be running on different ports there is no conflict. I always think of the Zimbra MySQL version as embedded. The other benefit is if you mess something up with a separate MySQL it won't impact Zimbra in the least.

    I currently run Apache/PHP/MySQL on CentOS with Zimbra installed and haven't had any problems with port conflicts and the like. Since you already have Zimbra listening on port 8888 there shouldn't be any issue.

    Hope this helps.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    19
    Rep Power
    9

    Default

    Well, it puts me in the right direction, but doesn't solve the problem. As I said I have also tried a seperate MySQL install, but it kicks back the error above.

    Thanks.

  4. #4
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Find the libmysqlclient.so.14 lib and install it on your system, it's nothing to do with Zimbra.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    19
    Rep Power
    9

    Default

    It *is* installed on the system. I'm looking at it right in /usr/lib. It shows:

    libmysqlclient.so.14 (linked to libmysqlclient.so.14.0.0)
    libmysqlclient.so.14.0.0 (real file)
    libmysqlclient_r.so.14 (linked to libmysqlclient_r.so.14.0.0)
    libmysqlclient_r.so.14.0.0 (real file)

    Note that the error message refers to copies of what appear to be the same file at /opt/zimbra/lib/libmysqlclient.so.14, which are actually there too.

  6. #6
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    It might have been an idea to mention that the lib was already installed.

    Does this thread lead you in the right direction?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

Similar Threads

  1. initializing ldap...FAILED(256)ERROR
    By manjunath in forum Installation
    Replies: 39
    Last Post: 06-07-2013, 10:27 AM
  2. Zimbra fails after working for 2 weeks
    By Linsys in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 10-07-2008, 12:42 AM
  3. need advice on configuring zimbra to work with fax server
    By pheonix1t in forum Administrators
    Replies: 0
    Last Post: 07-11-2007, 07:46 PM
  4. Error 256 on Installation
    By RuinExplorer in forum Installation
    Replies: 5
    Last Post: 10-19-2006, 09:19 AM
  5. Replies: 18
    Last Post: 03-20-2006, 01:22 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •