Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: zmtrainsa broken after upgrade to v 4.0

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default zmtrainsa broken after upgrade to v 4.0

    When training SA:

    Learned from 0 message(s) (1 message(s) examined).
    ERROR: the Bayes learn function returned an error, please re-run with -D for more information
    fetchmail: MDA returned nonzero status 79
    not flushed
    reading message dean@macworkshops.com@zimbra.macworkshops.com:6 of 1221 (1486 header octets) . (957 body octets) .config: could not find site rules directory
    bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/O: tie failed: Inappropriate file type or format
    bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/W: tie failed: Inappropriate file type or format


    Any pointers for fixing this issue?

    Thanks in advance

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Hi source,

    zmtrainsa is run via cron job "45 23 * * * /opt/zimbra/bin/zmtrainsa --cleanup >> /opt/zimbra/log/spamtrain.log 2>&1".

    To run it manually, use this syntax "/opt/zimbra/bin/zmtrainsa <server> <user> <pass> <spam|ham> [folder]"

    Are you already running it in this manner?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default Yes, I'm running it manually....

    Quote Originally Posted by wannabetenor
    Hi source,

    zmtrainsa is run via cron job "45 23 * * * /opt/zimbra/bin/zmtrainsa --cleanup >> /opt/zimbra/log/spamtrain.log 2>&1".

    To run it manually, use this syntax "/opt/zimbra/bin/zmtrainsa <server> <user> <pass> <spam|ham> [folder]"

    Are you already running it in this manner?
    Yes, I'm running it manually and am getting the error. It started when I updated to v4.0. Everything else is just fine.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    version?
    4.0
    4.0.1
    or
    4.0.2

  5. #5
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default Version is 4.0

    Quote Originally Posted by wannabetenor
    version?
    4.0
    4.0.1
    or
    4.0.2
    Perhaps upgrading to 4.0.2 would help?

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Quote Originally Posted by sourcehound
    Perhaps upgrading to 4.0.2 would help?
    It might, but no promises.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default Some Progress

    Quote Originally Posted by wannabetenor
    It might, but no promises.
    OK, I updated to 4.0.2 but the issue persisted. I did manage to fix this problem: "bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/O: tie failed: Inappropriate file type or format
    bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/W: tie failed: Inappropriate file type or format"

    By deleting the bayes_seen and bayes_toks databases. There were regenerated automatically the next time I ran zmtrainsa.

    However, the .config: could not find site rules directory message persists. A little poking reveals the site rules directory lives at:

    /opt/zimbra/conf/spamassassin

    So, could someone please tell me which directory Amavisd is looking to to get the above path so I can create a link?

  8. #8
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default No Takers?

    Kick, kick, kick.

    I'm more than a little disappointed here that no one is even attempting to answer this....

    I really need some info or a hand...

    Please?

  9. #9
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by sourcehound
    Kick, kick, kick.
    Yes, that's my attitude when people post that.

    Quote Originally Posted by sourcehound
    I'm more than a little disappointed here that no one is even attempting to answer this....
    You may be disappointed but people get round to answering it when they can, this is free support for free software. Some of us have lives and jobs to tend to, don't be so impatient.

    Quote Originally Posted by sourcehound
    I really need some info or a hand...
    What have you found on google about this problem? Have you looked in the amavisd.conf.in file?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    30
    Rep Power
    9

    Default Kicking a topic is a common practice!

    Quote Originally Posted by phoenix
    Yes, that's my attitude when people post that.

    You may be disappointed but people get round to answering it when they can, this is free support for free software. Some of us have lives and jobs to tend to, don't be so impatient.

    What have you found on google about this problem? Have you looked in the amavisd.conf.in file?
    Haven't you ever of "kicking" a dead topic on a forum so that someone will respond? I belong to many forums, and don't do it lightly. If you read my post you'll see that I have indeed done a lot of investigation of the problem and have only one small architectural question, which any Zimbra engineer or team member could answer:

    OK, I updated to 4.0.2 but the issue persisted. I did manage to fix this problem: "bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/O: tie failed: Inappropriate file type or format
    bayes: cannot open bayes databases /opt/zimbra/amavisd/.spamassassin/bayes_* R/W: tie failed: Inappropriate file type or format"

    By deleting the bayes_seen and bayes_toks databases. There were regenerated automatically the next time I ran zmtrainsa.

    However, the .config: could not find site rules directory message persists. A little poking reveals the site rules directory lives at:

    /opt/zimbra/conf/spamassassin

    So, could someone please tell me which directory Amavisd is looking to to get the above path so I can create a link?

    And why would you work under he assumption that I'm using the open source edition? Maybe I'm using the network edition?

Similar Threads

  1. Tomcat broken after upgrade to 4
    By dotslashroot in forum Migration
    Replies: 13
    Last Post: 01-31-2007, 05:05 PM
  2. Replies: 3
    Last Post: 12-18-2006, 10:50 PM
  3. strange email after upgrade (fc3->fc4, zim 3.14-> zim 4.0)
    By tachijuan in forum Administrators
    Replies: 6
    Last Post: 10-20-2006, 08:57 AM
  4. Certificate problem following 3.1.0 -> 4.0 upgrade
    By simonellistonball in forum Migration
    Replies: 5
    Last Post: 09-26-2006, 01:56 PM
  5. nonsecure items popup on ie 6.0 since 4.0 upgrade
    By frostpaw in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 09-07-2006, 11:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •