Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: zmconfigd not running error - all possible fix

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    USA, Canada and India
    Posts
    777
    Rep Power
    10

    Default zmconfigd not running error - all possible fix

    Hi..so if anyone *still* getting zmconfigd not running error on 7.1.1 even after Patch 2
    Following is the information on tested fix

    OS: RHEL/CentOS 5 fresh minimal install
    Zimbra NE (OSS version should behave same): 7.1.1 + Patch 2 (link for Patch http://files2.zimbra.com/downloads/7....1_GA_3213.tgz )
    the zimbra install will give
    zmconfigd Stopped
    zmconfigd is not running
    main culprits are three things
    1) NetCat package: yum install nc
    2) Which package: yum install which
    3) IPV6: NETWORKING_IPV6=no in /etc/sysconfig/network
    * I don't know if this is of any problem but i did see "address already in use" for 7171 port in /opt/zimbra/log/zmconfigd.log

    Hope this helps
    Raj
    i2k2 Networks
    Dedicated & Shared Zimbra Hosting Provider

  2. #2
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    If neither nc/netcat nor which are installed then a normal server installation of the OS was not done, which is one of the basic requirements for installing ZCS as noted in the installation guide.
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  3. #3
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    USA, Canada and India
    Posts
    777
    Rep Power
    10

    Default

    well.. done more than 500+ zimbra installs and never installed these till v7

    even the latest install guide dont mention it in requirements:
    http://www.zimbra.com/docs/os/latest...uirements.html
    Other Dependencies
    For Red Hat Enterprise, Fedora Core and SUSE operating systems, the server must also have the following installed:
    • NPTL. Native POSIX Thread Library
    • Sudo. Superuser, required to delegate admins.
    • libidn. For internationalizing domain names in applications (IDNA)
    • GMP. GNU Multiple-Precision Library.
    • compat-libstdc ++-33. Compatibility Standard C++ libraries.
    For RHEL servers only

    For SLES10 - compat-libstdc++-5.0.7
    For SLES11 - libstdc++33

    For Ubuntu 8.04
    • Sudo
    • libidn11
    • libpcre3
    • libexpat1
    • libstdc++6
    • libstdc++5
    • libgmp3C2
    Note: Ubuntu 8 (64-bit) requires libperl 5.8.
    Even the installer dont complaint for these packages and happily install everything breaking zmconfigd servcie even after patch 2

    it was a surprise to me as even i who installs zimbra thru PXE/KS in < 10 min spent few hours looking thru everything.

    we should either update the documentation or install sctipt to catch these

    Thanks
    Raj
    i2k2 Networks
    Dedicated & Shared Zimbra Hosting Provider

  4. #4
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    Quote Originally Posted by raj View Post
    well.. done more than 500+ zimbra installs and never installed these till v7

    even the latest install guide dont mention it in requirements:
    http://www.zimbra.com/docs/os/latest...uirements.html


    Even the installer dont complaint for these packages and happily install everything breaking zmconfigd servcie even after patch 2

    it was a surprise to me as even i who installs zimbra thru PXE/KS in < 10 min spent few hours looking thru everything.

    we should either update the documentation or install sctipt to catch these

    Thanks
    Raj
    We only list packages that are not part of a standard installation as requirements. It has always been this way. I've never had to install which, nc/netcat, file, or any number of utilities separately when doing OS installs, because they are standard packages to the OS. I.e., which, netcat/nc, file, etc are all part of RedHat, Ubuntu, SLES, etc, standard installations. If you've managed to install these without those utilities present, you've done something odd.

    --Quanah
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  5. #5
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    13
    Rep Power
    4

    Default

    What package do I need to install for the "which" constraint under Ubuntu 10.04 64 bit?

    apt-get install which doesn't find the right package.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    198
    Rep Power
    5

    Default

    Quote Originally Posted by Heatryn View Post
    What package do I need to install for the "which" constraint under Ubuntu 10.04 64 bit?

    apt-get install which doesn't find the right package.
    did you tried apt-cache search which ?

  7. #7
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    113
    Rep Power
    5

    Default I bet which is already installed / not solved for me

    Quote Originally Posted by Heatryn View Post
    What package do I need to install for the "which" constraint under Ubuntu 10.04 64 bit?

    apt-get install which doesn't find the right package.
    There is no "which" package.
    I bet it's already installed, just try:
    Code:
    which which
    If you get
    Code:
    /usr/bin/which
    then you're fine.

    By the way I find this a really serious issue and it looks like the OS version has not been tested on Ubuntu 64 although the package is available. Zimbra reminded me that 7.1.1 is a "critical update"..
    I installed the patch (zcs-patch-7.1.1_GA_3213) but the issue persists.

    Starting zimbra makes my cpu stay put at 100%, makes grow /var/log/zimbra-stats.log at a reate of 3Gb in 15min... it's really not pretty.

    According to quanah it's unwise to downgrade but at this point I really don't see any alternative.

    ps: disabling ipv6 in Ubuntu-like systems:
    add the following to /etc/sysctl.conf
    Code:
    #disable ipv6
    net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
    net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
    net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
    Last edited by rosch; 07-02-2011 at 03:56 PM. Reason: fixed post url and added the ipv6 part
    --
    cheers

  8. #8
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    Quote Originally Posted by rosch View Post
    By the way I find this a really serious issue and it looks like the OS version has not been tested on Ubuntu 64 although the package is available.
    I'm unclear why you think the 7.1.1 P2 patch has not been tested on Ubuntu 64. All of our patches are tested on every supported platform prior to release.
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  9. #9
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    113
    Rep Power
    5

    Default

    Quote Originally Posted by quanah View Post
    I'm unclear why you think the 7.1.1 P2 patch has not been tested on Ubuntu 64. All of our patches are tested on every supported platform prior to release.
    Well I wrote that because I spent a whole night trying to make 7.1.1 work and I was not in the best of moods . Please don't take it personally.

    I was not talking specifically about the patch but since I found at least one other user with similar symptoms I dare say that the testing was not thorough enough. Or else my system differs enough from the tested one allowing the race condition to occur..
    --
    cheers

  10. #10
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Weesp, Netherlands
    Posts
    10
    Rep Power
    6

    Default

    Hi,

    was very happy with my Fedora 7 x32 + Zimbra 6.0.10 OSS version, worked for 6 years (since Zimbra 5). Now, I'd taken the step to a newer version (well, I had to), Ubuntu 10.04.2 LTS x64_86, with
    Release 7.1.1_GA_3196.UBUNTU10_64 UBUNTU10_64 FOSS edition.
    I did a clean install of Ubuntu Server (no GUI) and Zimbra. I used imapsync(mail) & zmztomig(calender, docs, tasks, etc) to migrate. I applied the Patch 2 because I had the zmconfigd error, however have many, many more errors appear after the patch in my log files, that in total have grown in size from mere kilobytes per day to 10-20 Mb per day.
    Performance is (I am sure) influenced by the continuous writing to these log files.

    e.g.
    Starting zmconfigd...zmconfigd is already running.
    2011-07-05 12:49:04,644 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Fetching All configs
    2011-07-05 12:49:04,875 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All configs fetched in 0.23 seconds
    2011-07-05 12:49:06,339 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Watchdog: service antivirus status is OK.
    2011-07-05 12:49:06,428 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All rewrite threads completed in 0.00 sec
    2011-07-05 12:49:06,430 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All restarts completed in 0.00 sec
    Starting zmconfigd...zmconfigd is already running.
    2011-07-05 12:50:06,440 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Fetching All configs
    2011-07-05 12:50:06,694 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All configs fetched in 0.25 seconds
    2011-07-05 12:50:08,157 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Watchdog: service antivirus status is OK.
    2011-07-05 12:50:08,247 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All rewrite threads completed in 0.00 sec
    2011-07-05 12:50:08,247 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All restarts completed in 0.00 sec
    Starting zmconfigd...zmconfigd is already running.
    2011-07-05 12:51:08,256 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Fetching All configs
    2011-07-05 12:51:08,483 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All configs fetched in 0.23 seconds
    2011-07-05 12:51:09,867 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] Watchdog: service antivirus status is OK.
    2011-07-05 12:51:09,956 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All rewrite threads completed in 0.00 sec
    2011-07-05 12:51:09,957 zmconfigd WARNING [21702-MainThread] All restarts completed in 0.00 sec
    Starting zmconfigd...zmconfigd is already running.

    Anyone else having this after Patch 2?

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 05-11-2012, 02:16 PM
  2. Replies: 6
    Last Post: 03-14-2011, 04:21 AM
  3. [SOLVED] New zcs 7 install : database errors founds
    By dkbk in forum Administrators
    Replies: 4
    Last Post: 03-01-2011, 05:49 AM
  4. zmmailboxdctl is stopped frequently..
    By tamilnandhu in forum Installation
    Replies: 13
    Last Post: 04-12-2008, 08:59 AM
  5. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 11:01 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •