Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Error Starting Zimbra after IP Change

  1. #1
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    63
    Rep Power
    9

    Default Error Starting Zimbra after IP Change

    I recently had to re-ip one of my Zimbra boxes. After changing the DNS records and the hosts file entry, Zimbra will not restart properly. When I try to start (from a clean reboot), the startup process dies after "Starting MTA:" with the following message:
    Code:
    postmap: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    postalias: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    postfix: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    I've verified that the LDAP and mySQL servers are indeed running and can be seen by Zimbra.

    Tomcat also fails to start, with the following showing up in /var/log/zimbra.log after trying to manually start it:

    Code:
    Oct 31 14:59:48 postal zmtomcatmgr[20996]: stale pid 28885 found in /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid: No such process
    Oct 31 14:59:48 postal zmtomcatmgr[20996]: assuming no other instance is running
    Oct 31 14:59:48 postal zmtomcatmgr[20997]: wrote manager pid 20997 to /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid
    Oct 31 14:59:48 postal zmtomcatmgr[20997]: manager started tomcat/JVM with pid 20998
    Oct 31 14:59:54 postal zmtomcatmgr[20997]: manager woke up from wait on tomcat/JVM with pid 20998
    Oct 31 14:59:54 postal zmtomcatmgr[20997]: manager started tomcat/JVM with pid 21018
    Oct 31 15:00:00 postal zmtomcatmgr[20997]: manager woke up from wait on tomcat/JVM with pid 21018
    Oct 31 15:00:00 postal zmtomcatmgr[20997]: tomcat/JVM exited twice in 6 seconds (tolerance=60)
    And corresponding to the above in catalina.out is a repeating:
    Code:
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-443
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-7071
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.catalina.startup.Catalina load
    INFO: Initialization processed in 1258 ms
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.catalina.core.StandardService start
    INFO: Starting service Catalina
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
    INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/5.5.15
    Oct 31, 2006 2:59:56 PM org.apache.catalina.core.StandardHost start
    INFO: XML validation disabled
    Oct 31, 2006 2:59:57 PM org.apache.catalina.startup.HostConfig deployDescriptor
    WARNING: A docBase /opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/webapps/zimbra inside the host appBase has been specified, and will be ignored
    log4j:WARN No appenders could be found for logger (org.apache.catalina.session.ManagerBase).
    log4j:WARN Please initialize the log4j system properly.
    Zimbra server process is running as root, changing to user=zimbra uid=500 gid=500
    Zimbra server process, after change, is running with uid=500 euid=500 gid=500 egid=500
    I've dug through the forums and wiki and have not been able to find a similar case, and have tried solutions to similar problems (firewall is not an issue, SElinux is disabled, DNS and hosts files both report correct IP, there are no port collisions, zmfixperms doesn't seem to find any problems). I've also reinstalled over-the-top, as I was able to correct a strange problem some time ago by reinstalling.

    This is ZCS 4.0.3 running on Centos 4 (2.6.9-42 Kernel). Any help would be hugely appreciated.

    Thank you,
    Will

  2. #2
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Pune, India
    Posts
    294
    Rep Power
    9

    Default

    Why stale PIDs? Did you change the IP while Zimbra was running?

    Perhaps, deleting stale PID files should help?!
    Regards,

    Chintan Zaveri
    (Yet another ZIMBRAN!)

    "Dhundhne par Bhagwan bhi ..."

  3. #3
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    63
    Rep Power
    9

    Default

    I just gave that a go (cleared out zmtomcatmgr.pid), but there was no change. As a side note, after shutting down Zimbra, the only pid file left is that (zmtomcatmgr.pid) one, and it has different permissions than the rest of the zimbra pid's:

    Code:
    -rw-r--r--  1 root root 5 Oct 31 15:46 zmtomcatmgr.pid
    I *think* the "stale pid" messages are from tomcat restarting itself. Thank you for the suggestion though!

    Thanks,
    Will

  4. #4
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Pune, India
    Posts
    294
    Rep Power
    9

    Default

    Perhaps, you have already looked at these. Pasting them here anyways:

    http://www.zimbra.com/forums/showthread.php?t=4718
    http://www.zimbra.com/forums/showthread.php?t=4373
    http://www.zimbra.com/forums/showthread.php?t=3556
    http://www.zimbra.com/forums/showthread.php?t=2592

    I am not saying that these contain a solution. But they might.
    Regards,

    Chintan Zaveri
    (Yet another ZIMBRAN!)

    "Dhundhne par Bhagwan bhi ..."

  5. #5
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    63
    Rep Power
    9

    Default

    Thanks again for the tips. Most of those dealt with port conflicts, and I've got this server stripped down to the bone (service wise), at the moment to remove that as a possibility.

    Two additional notes:
    When I reinstall over-the-top, I am asked to reset the spam and ham email addresses every time, they do *not* seem to be carrying over.
    Does anyone have any idea whether this (below) is a symptom or a cause?
    Code:
    postmap: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    postalias: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    postfix: fatal: bad numerical configuration: message_size_limit =
    Again, thanks,
    Will

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

  7. #7
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    63
    Rep Power
    9

    Default

    I've reset the LDAP passwords (twice, just to be sure). I've not seen anything that seems to indicate an auth problem with either mySQL or LDAP. When I run 'zmprov gaa' (or zmprov + anything else) I get:

    Code:
    [] INFO: I/O exception (java.net.ConnectException) caught when processing request: Connection refused
    [] INFO: Retrying request
    [] INFO: I/O exception (java.net.ConnectException) caught when processing request: Connection refused
    [] INFO: Retrying request
    [] INFO: I/O exception (java.net.ConnectException) caught when processing request: Connection refused
    [] INFO: Retrying request
    ERROR: zclient.IO_ERROR (invoke Connection refused, server: localhost) (cause: java.net.ConnectException Connection refused)
    Which I've attributed to tomcat being down. As a side note, something I've done during the course of all this has caused " Sleeping...Couldn't contact LDAP return=-1" to pop up periodically in the "zimbra" user's session. I've not yet found what process or log that message belongs to.

    Thanks for all the suggestions!
    Will
    Last edited by wdimmit; 10-31-2006 at 02:43 PM.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    Can you telnet to localhost:389 or host.domain.com:389 ?

    Also, could you post your zmlocalconfig ?

  9. #9
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    Also, try
    zmprov mcf zimbraMtaMaxMessageSize 10240000

  10. #10
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    63
    Rep Power
    9

    Default

    Telnet to LDAP (389) at "localhost" fails. Telnet to 389 @ "FQDN" connects right up. zmlocalconfig is as follows:

    Code:
    av_notify_user = admin@host.domain.com
    ldap_cache_account_maxage = 15
    ldap_cache_account_maxsize = 5000
    ldap_cache_cos_maxage = 15
    ldap_cache_cos_maxsize = 100
    ldap_cache_domain_maxage = 15
    ldap_cache_domain_maxsize = 100
    ldap_cache_server_maxage = 15
    ldap_cache_server_maxsize = 100
    ldap_cache_timezone_maxsize = 100
    ldap_cache_zimlet_maxage = 15
    ldap_cache_zimlet_maxsize = 100
    ldap_connect_pool_debug = false
    ldap_connect_pool_initsize = 1
    ldap_connect_pool_maxsize = 25
    ldap_connect_pool_prefsize = ${ldap_connect_pool_maxsize}
    ldap_connect_pool_timeout = 120000
    ldap_connect_timeout = 10000
    ldap_host = host.domain.com
    ldap_is_master = true
    ldap_log_level = 0
    ldap_master_url = ldap://host.domain.com:389
    ldap_port = 389
    ldap_root_password = *
    ldap_url = ldap://host.domain.com:389
    localized_msgs_directory = ${zimbra_home}/conf/msgs
    logger_mysql_bind_address = localhost
    logger_mysql_data_directory = ${zimbra_home}/logger/db/data
    logger_mysql_directory = ${zimbra_home}/logger/mysql
    logger_mysql_mycnf = ${zimbra_home}/conf/my.logger.cnf
    logger_mysql_pidfile = ${zimbra_home}/logger/db/mysql.pid
    logger_mysql_port = 7307
    logger_mysql_socket = ${zimbra_home}/logger/db/mysql.sock
    mysql_bind_address = localhost
    mysql_data_directory = ${zimbra_db_directory}/data
    mysql_directory = ${zimbra_home}/mysql
    mysql_innodb_log_buffer_size = 8388608
    mysql_innodb_log_file_size = 104857600
    mysql_logger_root_password = *
    mysql_memory_percent = 40
    mysql_mycnf = ${zimbra_home}/conf/my.cnf
    mysql_pidfile = ${zimbra_db_directory}/mysql.pid
    mysql_port = 7306
    mysql_read_buffer_size = 1048576
    mysql_root_password = *
    mysql_socket = ${zimbra_db_directory}/mysql.sock
    mysql_sort_buffer_size = 1048576
    mysql_table_cache = 500
    nio_imap_enable = false
    nio_imap_log_buffers = false
    nio_imap_write_queue_max_size = 10240000
    nio_imap_write_queue_max_size_unauth = 20480
    nio_write_buffer_compaction_percent = 50
    postfix_alias_maps = hash:/etc/aliases
    postfix_broken_sasl_auth_clients = yes
    postfix_command_directory = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/sbin
    postfix_daemon_directory = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/libexec
    postfix_header_checks = pcre:/opt/zimbra/conf/postfix_header_checks
    postfix_mailq_path = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/sbin/mailq
    postfix_manpage_directory = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/man
    postfix_newaliases_path = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/sbin/newaliases
    postfix_queue_directory = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/spool
    postfix_sender_canonical_maps = ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-scm.cf
    postfix_sendmail_path = /opt/zimbra/postfix-${postfix_version}/sbin/sendmail
    postfix_smtpd_client_restrictions = reject_unauth_pipelining
    postfix_smtpd_data_restrictions = reject_unauth_pipelining
    postfix_smtpd_helo_required = yes
    postfix_smtpd_tls_cert_file = ${zimbra_home}/conf/smtpd.crt
    postfix_smtpd_tls_key_file = ${zimbra_home}/conf/smtpd.key
    postfix_smtpd_tls_loglevel = 3
    postfix_transport_maps = ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-transport.cf
    postfix_version = 2.2.9
    postfix_virtual_alias_domains = ldap://opt/zimbra/conf/ldap-vad.cf
    postfix_virtual_alias_maps = ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vam.cf
    postfix_virtual_mailbox_domains = ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vmd.cf
    postfix_virtual_mailbox_maps = ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vmm.cf
    postfix_virtual_transport = error
    smtp_destination = admin@host.domain.com
    smtp_notify = yes
    smtp_source = admin@host.domain.com
    snmp_notify = yes
    snmp_trap_host = host.domain.com
    ssl_allow_untrusted_certs = TRUE
    stats_img_folder = ${zimbra_home}/zimbramon/rrdtool/work
    tomcat_directory = ${zimbra_home}/tomcat
    tomcat_java_heap_memory_percent = 30
    tomcat_java_home = ${zimbra_java_home}
    tomcat_java_options = -client -XX:NewRatio=2
    tomcat_keystore = ${tomcat_directory}/conf/keystore
    tomcat_pidfile = ${zimbra_log_directory}/tomcat.pid
    wiki_enabled = false
    wiki_user = wiki
    zimbra_admin_service_port = 7071
    zimbra_attrs_directory = ${zimbra_home}/conf/attrs
    zimbra_auth_always_send_refer = false
    zimbra_db_directory = ${zimbra_home}/db
    zimbra_extension_common_directory = ${zimbra_home}/lib/ext-common
    zimbra_extension_directory = ${zimbra_home}/lib/ext
    zimbra_gid = 500
    zimbra_home = /opt/zimbra
    zimbra_index_directory = ${zimbra_home}/index
    zimbra_index_idle_flush_time = 600
    zimbra_index_lru_size = 100
    zimbra_index_max_uncommitted_operations = 200
    zimbra_java_home = ${zimbra_home}/java
    zimbra_ldap_password = *
    zimbra_ldap_user = zimbra
    zimbra_ldap_userdn = uid=zimbra,cn=admins,cn=zimbra
    zimbra_log4j_properties = ${zimbra_home}/conf/log4j.properties
    zimbra_log_directory = ${zimbra_home}/log
    zimbra_logger_mysql_password = *
    zimbra_mtareport_max_recipients = 50
    zimbra_mtareport_max_senders = 50
    zimbra_mysql_connector_maxActive = 10
    zimbra_mysql_password = *
    zimbra_mysql_user = zimbra
    zimbra_server_hostname = host.domain.com
    zimbra_spam_report_queue_size = 100
    zimbra_store_directory = ${zimbra_home}/store
    zimbra_store_sweeper_max_age = 480
    zimbra_throttle_op_concurrency = 1000,1000,1000,1000,1000
    zimbra_tmp_directory = /tmp/zimbra
    zimbra_uid = 500
    zimbra_user = zimbra
    zimbra_zmprov_default_soap_server = localhost
    zimbra_zmprov_default_to_ldap = false
    zimlet_directory = ${tomcat_directory}/webapps/service/zimlet
    Thanks,
    Will

Similar Threads

  1. Replies: 9
    Last Post: 03-01-2008, 07:21 PM
  2. [SOLVED] Clamav problem ? What's happening ?
    By aNt1X in forum Installation
    Replies: 23
    Last Post: 02-14-2008, 04:43 AM
  3. Replies: 8
    Last Post: 02-27-2007, 03:10 AM
  4. Services stopped working
    By lilwong in forum Administrators
    Replies: 4
    Last Post: 08-15-2006, 09:19 AM
  5. Zimbra MTA and CentOS VPS on OpenVZ
    By czaveri in forum Installation
    Replies: 2
    Last Post: 03-20-2006, 08:42 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •