Results 1 to 5 of 5

Thread: Amavis not starting

  1. #1
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    5
    Rep Power
    4

    Default Amavis not starting

    I have the same problem.
    I have zimbra Release 6.0.9_GA_2686.UBUNTU8 UBUNTU8 FOSS edition.
    and i got following error in morning

    zimbra@mail:/$ zmcontrol restart
    Host mail.investcare.in
    Stopping stats...Done.
    Stopping mta...Done.
    Stopping spell...Done.
    Stopping snmp...Done.
    Stopping archiving...Done.
    Stopping antivirus...Done.
    Stopping antispam...Done.
    Stopping imapproxy...Done.
    Stopping memcached...Done.
    Stopping mailbox...Done.
    Stopping logger...Done.
    Stopping ldap...Done.
    Host mail.investcare.in
    Starting ldap...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting memcached...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Failed.
    Starting zmmtaconfig...zmmtaconfig is already running.
    Starting amavisd...amavisd is already running.
    cp: cannot stat `/opt/zimbra/clamav/db/daily.cvd.init': No such file or directory
    cp: cannot stat `/opt/zimbra/clamav/db/main.cvd.init': No such file or directory
    Starting freshclam...done.
    Starting clamd...LibClamAV Warning: ************************************************** *********
    LibClamAV Warning: *** This version of the ClamAV engine is outdated. ***
    LibClamAV Warning: *** DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq ***
    LibClamAV Warning: ************************************************** *********
    connect(): Connection refused
    failed.


    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...Done.
    Starting stats...Done.

    Permission on the directory /opt/zimbra/clamav/db is for zimbra user

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    You question had nothing to do with the original thread you posted in, I'll move it to a new thread. Try the solution here: site:zimbra.com +"cp: cannot stat `/opt/zimbra/clamav/db/main.cvd.init': No such file or directory" - Yahoo! Search Results
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    5
    Rep Power
    4

    Default

    Thanks phoenix

    After following this link :
    http://www.zimbra.com/forums/adminis...abilities.html

    I had used this line

    /opt/zimbra/clamav/bin/freshclam --config-file=/opt/zimbra/conf/freshclam.conf

    and the result is

    ClamAV update process started at Mon Sep 19 13:40:20 2011
    main.cld is up to date (version: 53, sigs: 846214, f-level: 53, builder: sven)
    daily.cld is up to date (version: 13635, sigs: 193981, f-level: 60, builder: guitar)
    WARNING: Current functionality level = 53, recommended = 60
    Please check if ClamAV tools are linked against the proper version of libclamav
    DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq
    bytecode.cld is up to date (version: 144, sigs: 41, f-level: 60, builder: edwin)
    WARNING: Current functionality level = 53, recommended = 60
    Please check if ClamAV tools are linked against the proper version of libclamav
    DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq


    Is this is OK ? Because I got 2 wornings over there.

    Regard,
    Amit

  4. #4
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    The warnings can be ignored, is everything working OK now?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    146
    Rep Power
    4

    Default

    Probably you must update your clamd. It's not a bug. I don't know, why you have connection refused to your outdated clamd. Probably your clamd databases is corrupted. See below

    You have this problem: cp: cannot stat `/opt/zimbra/clamav/db/main.cvd.init': No such file or directory,
    because the outdated clamd cann't download a new database file (for new version of clamd).

    If you want, you can use a own external clamd (up to date) engine in the same operating system or external service (reconfigure your amavisd.conf (antyvirus section) for other clamd service). This solution is recommended by me. Clamd version change frequently and better (and safety) update it manually.
    Last edited by soba@ukw.edu.pl; 09-19-2011 at 06:29 AM.
    # ZCS 7.1.3 SLES11 SP1

Similar Threads

  1. Simple backup script for OSE version
    By soulskater in forum Administrators
    Replies: 64
    Last Post: 08-03-2011, 07:47 AM
  2. Daily mail report always reports "No messages found"
    By McPringle in forum Installation
    Replies: 42
    Last Post: 06-13-2011, 08:57 AM
  3. zmmailboxdctl not starting after reboot, in RC2 also..
    By tamilnandhu in forum Installation
    Replies: 3
    Last Post: 11-26-2007, 01:25 AM
  4. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 10:11 PM
  5. Zimbra on Debian?
    By omry_y in forum Installation
    Replies: 25
    Last Post: 11-04-2005, 10:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •