Results 1 to 10 of 12

Thread: Email Getting Stuck in Active Queue

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default Email Getting Stuck in Active Queue

    I am currently running Zimbra OSE version 4.0.3 on a CentOS 4 (RHEL 4) server. I am running in a split domain mode, as I am evaluating Zimbra as a possible replacement for our current POP3-only Linux-based email server. Right now I only have two active accounts on the Zimbra server; my own and a 'spam dump' account, which gets email tagged as spam by our email gateway server. The last couple of days I have been running into an issue where email messages are getting stuck in the Active mail queue. Today the queue got up to over 800 messages, which had been accumulating for over an hour, before I finally stopped and restarted Zimbra and cleared out a bunch of messages to the 'spam' account, as I don't really care about these. Looking around the system for clues on what is causing this problem, I came across errors like the follow in the /var/log/messages file:

    Nov 7 14:23:59 email amavis[1803]: (01803-04-7) (!!) TROUBLE in check_mail: spam_scan FAILED: timed out
    Nov 7 14:23:59 email amavis[1803]: (01803-04-7) (!) PRESERVING EVIDENCE in /opt/zimbra/amavisd/tmp/amavis-20061107T114500-01803

    The time on the first message I see like this pretty much coincides with the time I start noticing things stuck in the queue. Once the first error is logged I see the same type of error messages repeating in the log. I don't really know if this error is indicative of the cause of the problem, or perhaps they are a result of some other issue. I'm not seeing any other error messages, although maybe I just don't know where to look.

    I know the 'spam' account is receiving a very high volume of email messages, and this may be part of the problem. However, I am concerned about why the large volume would cause this backup of messages. If we decide to go live with Zimbra we will have between 300-400 active accounts, and this type of issue would not be good.

    Any help on solving this problem would be greatly appeciated.

    TIA,
    John

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    San Mateo, CA
    Posts
    4,789
    Rep Power
    19

    Default

    What is the CPU and MEM usage like? What do you have for disks on the zimbra partitions?
    Looking for new beta users -> Co-Founder of Acompli. Previously worked at Zimbra (and Yahoo! & VMware) since 2005.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default

    Well, I've since fixed the problem by changing the way I handled spam at my email gateway, so I can't give you any exact numbers. When the problem was happening I was monitoring with 'top' and didn't see any process that was consistently taking up either CPU or MEM.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default

    I guess I'm not totally out of the woods on this yet. I'm not seeing the pile of messages stuck in the Active queue, however I'm still getting messages going to the deferred queue. The reason for the messages going to the deferred queue shows as "spam_scan FAILED: timed out (in reply to end of DATA command)". What does this error mean? Is it a network problem?

  5. #5
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    San Mateo, CA
    Posts
    4,789
    Rep Power
    19

    Default

    Most of the time that means it timed out talking to SA for spam scanning.
    Looking for new beta users -> Co-Founder of Acompli. Previously worked at Zimbra (and Yahoo! & VMware) since 2005.

  6. #6
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default

    Any tuning or config changes I can make to prevent this from happening? Since I fixed my original problem the volume of messages is pretty low. So I don't think the server is being overwhelmed or anything like that.

Similar Threads

  1. messages stuck in mail queue
    By rmvg in forum Administrators
    Replies: 2
    Last Post: 07-20-2007, 12:57 PM
  2. need advice on configuring zimbra to work with fax server
    By pheonix1t in forum Administrators
    Replies: 0
    Last Post: 07-11-2007, 07:46 PM
  3. upgrade to 4.0.3 antispam does'nt work
    By lucanannipieri in forum Administrators
    Replies: 14
    Last Post: 11-07-2006, 02:56 AM
  4. Mail stuck in queue
    By sandman67 in forum Installation
    Replies: 6
    Last Post: 10-08-2006, 11:40 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •