Results 1 to 7 of 7

Thread: Zimbra running very very slow

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manta - Ecuador - South America
    Posts
    36
    Rep Power
    7

    Default Zimbra running very very slow

    Hi,

    I've installed Zimbra 7 virtualized vmware machine:
    Code:
    cat /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 6
    model           : 26
    model name      : Intel(R) Xeon(R) CPU           E5540  @ 2.53GHz
    stepping        : 4
    cpu MHz         : 2533.422
    cache size      : 8192 KB
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 11
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss syscall nx rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good xtopology tsc_reliable nonstop_tsc aperfmperf pni ssse3 cx16 sse4_1 sse4_2 popcnt hypervisor lahf_lm ida
    bogomips        : 5066.84
    clflush size    : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes   : 40 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    processor       : 1
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 6
    model           : 26
    model name      : Intel(R) Xeon(R) CPU           E5540  @ 2.53GHz
    stepping        : 4
    cpu MHz         : 2533.422
    cache size      : 8192 KB
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 11
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss syscall nx rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good xtopology tsc_reliable nonstop_tsc aperfmperf pni ssse3 cx16 sse4_1 sse4_2 popcnt hypervisor lahf_lm ida
    bogomips        : 5066.84
    clflush size    : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes   : 40 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    Code:
    $ free -m
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:          3964       2467       1497          0         67       1754
    -/+ buffers/cache:        644       3320
    Swap:          883          0        883
    The Zimbra version installed:
    Code:
    $ zmcontrol -v
    Release 7.1.3_GA_3346.UBUNTU10_64 UBUNTU10_64 FOSS edition.

    The server is always slow:
    Code:
    $ uptime
     17:05:51 up  5:10,  1 user,  load average: 13.14, 13.59, 13.26
    Code:
    # top -b -n1 | head -20
    top - 16:56:57 up  5:01,  1 user,  load average: 12.12, 13.62, 13.09
    Tasks: 148 total,   1 running, 147 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
    Cpu(s): 13.0%us,  0.8%sy,  0.0%ni,  9.9%id, 76.2%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
    Mem:   4059880k total,  3595136k used,   464744k free,    68028k buffers
    Swap:   905208k total,        0k used,   905208k free,  1827752k cached
    
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
    30842 root      20   0 1245m  15m 7860 S   22  0.4   0:00.12 java
    30854 root      20   0 19220 1316  952 R    2  0.0   0:00.02 top
    31145 zimbra    20   0 1293m 691m  13m S    2 17.4   3:11.26 java
        1 root      20   0 23580 1864 1292 S    0  0.0   0:01.77 init
        2 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.01 kthreadd
        3 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.08 migration/0
        4 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.26 ksoftirqd/0
        5 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 watchdog/0
        6 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.08 migration/1
        7 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.27 ksoftirqd/1
        8 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 watchdog/1
        9 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.44 events/0
       10 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:07.25 events/1
    Code:
    # vmstat
    procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- -system-- ----cpu----
     r  b   swpd   free   buff  cache   si   so    bi    bo   in   cs us sy id wa
     0  4      0 126304  68796 1837792    0    0   101    65  151  273 13  1 10 76
    I've disabled antispam and antivirus services but the performance is the same:
    Code:
    $ zmprov gs zimbra.mydomain.com | grep zimbraServiceEnabled
     zimbraServiceEnabled: mailbox
     zimbraServiceEnabled: memcached
     zimbraServiceEnabled: mta
     zimbraServiceEnabled: stats
     zimbraServiceEnabled: imapproxy
     zimbraServiceEnabled: snmp
     zimbraServiceEnabled: ldap
     zimbraServiceEnabled: logger
    The services runing are:
    Code:
     zmcontrol status
    Host zimbra.mydomain.com
            imapproxy               Running
            ldap                    Running
            logger                  Running
            mailbox                 Running
            memcached               Running
            mta                     Running
            snmp                    Running
            stats                   Running
            zmconfigd               Running
    Why the system is going slow most all day? What can I do to fix or improve it?

    The access with the advanced webmail interface is very slow.

    Regards,

  2. #2
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manta - Ecuador - South America
    Posts
    36
    Rep Power
    7

    Default

    Hi Vavai, it is a single server installation.

    I've disabled memcached and imapproxy services.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cape Town, South Africa
    Posts
    71
    Rep Power
    5

    Default

    Hi razametal,

    How many domains and accounts are you serving?

    As root:
    su - zimbra -c "zmprov gaa | wc -l"

    Also, what is your disk configuration. Please note that if you are using some form of shared storage, that it may affect the overall performance/load of your system.

    Please indicate the following outputs:

    df -h
    iostat 4

    The df -h will indicate disk usage and drive configuration.
    Run the iostat 4 command for about 20 seconds and post the output.

    Hope this helps.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manta - Ecuador - South America
    Posts
    36
    Rep Power
    7

    Default

    Hi GWilliams,

    Code:
    zimbra@zimbra:~$ zmprov gaa | wc -l
    ERROR: service.INVALID_REQUEST (invalid request: can only be used with  "zmprov -l/--ldap")
    0
    zimbra@zimbra:~$ zmprov -l gaa | wc -l
    31
    Code:
    zimbra@zimbra:~$ df -h
    Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/mapper/zimbra-root
                           19G   17G  1.4G  93% /
    none                  2.0G  184K  2.0G   1% /dev
    none                  2.0G     0  2.0G   0% /dev/shm
    none                  2.0G   36K  2.0G   1% /var/run
    none                  2.0G     0  2.0G   0% /var/lock
    none                  2.0G     0  2.0G   0% /lib/init/rw
    /dev/sda1             228M   79M  137M  37% /boot
    /dev/mapper/zimbradata-lv01
                           99G   31G   63G  33% /opt
    Code:
    iostat 4
    Linux 2.6.32-34-server (zimbra.mydomain.com)      12/14/11        _x86_64_(2 CPU)
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
               8.15    0.00    0.88   31.21    0.00   59.75
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               1.48        12.72        17.61     803180    1111756
    sdb              17.00       593.49       258.02   37477456   16293344
    dm-0             37.08       593.48       258.02   37476514   16293376
    dm-1              2.67        11.98        17.61     756666    1111728
    dm-2              0.00         0.03         0.00       1640          0
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
              23.26    0.00    2.99   40.30    0.00   33.46
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               0.00         0.00         0.00          0          0
    sdb               1.25         0.00        40.00          0        160
    dm-0              4.75         0.00        68.00          0        272
    dm-1              0.00         0.00         0.00          0          0
    dm-2              0.00         0.00         0.00          0          0
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
               2.00    0.00    0.25   94.26    0.00    3.49
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               2.00         0.00        36.00          0        144
    sdb               3.50         0.00        58.00          0        232
    dm-0              2.25         0.00        30.00          0        120
    dm-1              4.75         0.00        38.00          0        152
    dm-2              0.00         0.00         0.00          0          0
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
               0.37    0.00    0.00   75.22    0.00   24.41
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               0.75         0.00         6.00          0         24
    sdb              17.75         0.00       238.00          0        952
    dm-0             40.75         0.00       340.00          0       1360
    dm-1              1.50         0.00        12.00          0         48
    dm-2              0.00         0.00         0.00          0          0
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
               0.00    0.00    0.12   86.60    0.00   13.28
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               0.00         0.00         0.00          0          0
    sdb               2.50         0.00        26.00          0        104
    dm-0              0.25         0.00         0.00          0          0
    dm-1              3.00         0.00        24.00          0         96
    dm-2              0.00         0.00         0.00          0          0
    
    avg-cpu:  %user   %nice %system %iowait  %steal   %idle
               0.86    0.00    0.12   89.30    0.00    9.72
    
    Device:            tps   Blk_read/s   Blk_wrtn/s   Blk_read   Blk_wrtn
    sda               1.50         0.00        34.00          0        136
    sdb               5.50         0.00       110.00          0        440
    dm-0              7.25         0.00        60.00          0        240
    dm-1              0.25         0.00         2.00          0          8
    dm-2              0.00         0.00         0.00          0          0

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cape Town, South Africa
    Posts
    71
    Rep Power
    5

    Default

    Hi razametal,

    Well, there's your problem. Your iowait is too high, which is causing read/write delays and therefore causing your system to perform slowly. With only 31 accounts, your system really shouldn't be slow at all, but disk performance is a major contributing factor. Perhaps you could advise your physical disk configuration and how it is setup in the virtual environment?

    Regards.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manta - Ecuador - South America
    Posts
    36
    Rep Power
    7

    Default

    Thank you for your response GWilliams, there is a problem with the high iowait reponse. I've asked to the person that owns de the virtual environment is having high load right now and this is the cause of the high iowait.

    The system is runing with acceptable performance right now, I've changed the following:

    Code:
    su - zimbra
    zmprov ms zimbra.manta.telconet.net -zimbraServiceEnabled memcached
    zmprov ms zimbra.manta.telconet.net -zimbraServiceEnabled imapproxy
    zmlocalconfig -e mailboxd_java_options="-server -Djava.awt.headless=true \
    -Dsun.net.inetaddr.ttl= -XX:+UseConcMarkSweepGC -XX:PermSize=196m \
    -XX:MaxPermSize=196m -XX:SoftRefLRUPolicyMSPerMB=1 \
    -verbose:gc -XX:+PrintGCDetails -XX:+PrintGCTimeStamps \
    -XX:+PrintGCApplicationStoppedTime -XX:-OmitStackTraceInFastThrow \
    -XX:+UseParNewGC -XX:NewRatio=2
    zmcontrol stop
    zmcontrol start

Similar Threads

  1. [SOLVED] PID services not running
    By raghuram1980 in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 10-09-2010, 09:24 AM
  2. DNS Questions and Trouble Installing
    By smurraysb in forum Installation
    Replies: 22
    Last Post: 03-14-2008, 03:27 PM
  3. Replies: 22
    Last Post: 12-02-2007, 04:05 PM
  4. mysql.server is not running
    By Oswald-Kolle in forum Installation
    Replies: 27
    Last Post: 05-01-2007, 08:28 AM
  5. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 11:01 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •