Results 1 to 6 of 6

Thread: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied

  1. #1
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Ireland
    Posts
    28
    Rep Power
    8

    Default fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied

    Hi All,

    Pulling my hair out here, really need some help with this one.

    Upgraded my debian 5 (32-bit) box to 6.0.14 from 5.0.18, in preparation for a move to a new 64-bit server. (didn't get that far even)

    The mta won't start with the following error in the log

    fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied

    The things I've tried
    1. SELinux <- not even on the server
    2. zmfixperms (both --extended and normal)
    3. installed now self signed certs
    4. nothing about nosuid in the fstab
    5. Reboots

    Everything else works fine, I can login and see the old mails, the server has been running like a dream for 4+ years.

    I have a separate postfix system which accepts all my mails before they are delivered to zimbra, so all my current inbound mails are still in the queue, which is good.

    But I cannot get the MTA to start, tried with zmmtactl after the rest of the system come up, and still gives me the same error.

    I still bitches at me about some perms in postfix,even after the extended zmfixperms
    =======
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[360]: warning: not owned by root:
    /opt/zimbra/data/postfix/spool
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[366]: warning: group or other wri
    table: /opt/zimbra/data/postfix/spool
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[368]: warning: not owned by root:
    /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/main.cf
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[369]: warning: not owned by root:
    /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[370]: warning: not owned by root:
    /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf.in
    Mar 20 00:31:06 faraday postfix/postfix-script[385]: starting the Postfix mail s
    ystem
    ============

    I also get this zmcontrol start, no not know if its connected.
    ============
    Starting spell...Failed.
    Starting apache...httpd: Syntax error on line 232 of /opt/zimbra/conf/httpd.conf: Cannot load /opt/zimbra/httpd/modules/libphp5.so into server: /opt/zimbra/httpd/modules/libphp5.so: undefined symbol: gzopen64
    failed.
    ============

    This is the other common output asked for in these situations, and it looks clearly broken aswell, as it is not looking in the "right" places, as the spool directory for me is in /opt/zimbra/data/postfix/spool
    ============
    zimbra@faraday:~$ ls -ld /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue /opt/zimbra/postfix/spool/public/* /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop
    ls: /opt/zimbra/postfix/spool/public/*: No such file or directory
    ls: /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop: No such file or directory
    -rwxr-sr-x 1 root postdrop 610522 May 9 2011 /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue
    zimbra@faraday:~$
    ============

    I think the above could really be the problem for me, am tempted to create symlink to the current spool directory location.
    which is what i've done, and i get the below
    ============

    faraday:~# ls -ld /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue /opt/zimbra/postfix/spool/public/* /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop
    -rwxr-sr-x 1 root postdrop 610522 May 9 2011 /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue
    drwx-wx--- 2 postfix postdrop 8192 Mar 20 00:40 /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop
    srwx--x--- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/cleanup
    srwx--x--- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/flush
    prwx--x--- 1 postfix postfix 0 Mar 17 01:28 /opt/zimbra/postfix/spool/public/pickup
    prwx--x--- 1 postfix postfix 0 Mar 17 01:25 /opt/zimbra/postfix/spool/public/qmgr
    srwx--x--- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/showq
    faraday:~#
    ===============

    i've now run a zmfixperms --extended (after shutting down zimbra), and started zimbra again

    I still get the original error.

    I'm desperate now folks, any pointers on how to go about getting the mta up and running?

    I've looked for incident support for FOSS version, i'm willing to pay :-), but not found anything, do zimbra even do this?

    Best Regards

    -Roy
    Last edited by xtrac; 03-19-2012 at 05:57 PM. Reason: extra thing I tried

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Ireland
    Posts
    28
    Rep Power
    8

    Default

    I've now hand fixed the perms to get the below

    ==================

    araday:/opt/zimbra/postfix/spool/public# ls -ld /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue /opt/zimbra/postfix/spool/public/* /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop
    -rwxr-sr-x 1 root postdrop 610522 May 9 2011 /opt/zimbra/postfix/sbin/postqueue
    drwx-wx--- 2 postfix postdrop 8192 Mar 20 01:00 /opt/zimbra/postfix/spool/maildrop
    srw-rw-rw- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/cleanup
    srw-rw-rw- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/flush
    prw--w--w- 1 postfix postfix 0 Mar 17 01:28 /opt/zimbra/postfix/spool/public/pickup
    prw--w--w- 1 postfix postfix 0 Mar 17 01:25 /opt/zimbra/postfix/spool/public/qmgr
    srw-rw-rw- 1 postfix postfix 0 Mar 16 23:35 /opt/zimbra/postfix/spool/public/showq
    faraday:/opt/zimbra/postfix/spool/public#
    ==============

    which looks more like it should from other posts.

    now I get a different error

    fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    Have I made it worse or better?

    Regards

    -Roy

  3. #3
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Ireland
    Posts
    28
    Rep Power
    8

    Default

    I;ve done further digging

    output from zmmtactl start
    ========

    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21316]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/main.cf
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21317]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21318]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf.in
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21321]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21322]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/maildrop/EB9708FC13A
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21323]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/maildrop/E01778FC13B
    ===============

    the directory in question looks like this
    ===============

    faraday:/opt/zimbra/postfix/conf# ls -las
    total 192
    4 drwxrwxr-x 2 root postfix 4096 Mar 20 01:14 .
    4 drwxr-xr-x 6 root root 4096 Mar 20 00:45 ..
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 11942 May 9 2011 LICENSE
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 1629 May 9 2011 TLS_LICENSE
    20 -rw-r--r-- 1 root postfix 19579 May 9 2011 access
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 8829 May 9 2011 aliases
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 3548 May 9 2011 bounce.cf.default
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 11681 May 9 2011 canonical
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 9904 May 9 2011 generic
    20 -rw-r--r-- 1 root postfix 18287 May 9 2011 header_checks
    4 -rw-r--r-- 1 zimbra zimbra 2517 Mar 20 01:14 main.cf
    24 -rw-r--r-- 1 root postfix 23502 May 9 2011 main.cf.default
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 3193 May 9 2011 makedefs.out
    8 -r--r----- 1 zimbra zimbra 5051 Mar 20 01:14 master.cf
    8 -rw-r--r-- 1 zimbra zimbra 5195 Aug 2 2011 master.cf.in
    8 -rw-r--r-- 1 root postfix 6816 May 9 2011 relocated
    16 -rw-r--r-- 1 root postfix 12500 May 9 2011 transport
    16 -rw-r--r-- 1 root postfix 12494 May 9 2011 virtual
    faraday:/opt/zimbra/postfix/conf#
    =================
    It looks like the main and master conf files are created on the fly with the zimbra user. Is this the correct mode of operation, it is complaining about root not owning them?

    Then it complains about the /opt/zimbra/data/postfix/./spool not being owned by postfix, there is now a symlink as per the original mail which the link is at /opt/zimbra/postfix/spool, and owned by root as per the previous warnings?

    I'm getting more and more confused!

    Regards

    -Roy

  4. #4
    Join Date
    May 2013
    Posts
    1
    Rep Power
    2

    Default postfix/postqueue[28198]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission den

    postfix/postqueue[28198]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied


    May 19 14:35:33 postfix/postqueue[28402]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied
    May 19 14:36:03 postfix/postqueue[28556]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied
    May 19 14:36:18 zmconfigd[2655]: Fetching All configs
    May 19 14:36:18 zmconfigd[2655]: All configs fetched in 0.04 seconds
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: Watchdog: service antivirus status is OK.
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: All rewrite threads completed in 0.00 sec
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: All restarts completed in 0.00 sec



    The net effect is that I am not able to open the New Message option in the Zimbra browser window.

    Further the chat is also not working


    Can VMWare help ? Can someone help ?


    Thanks in advance.








    Quote Originally Posted by xtrac View Post
    I;ve done further digging

    output from zmmtactl start
    ========

    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21316]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/main.cf
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21317]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21318]: warning: not owned by roo
    t: /opt/zimbra/postfix-2.6.10.2z/conf/master.cf.in
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21321]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21322]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/maildrop/EB9708FC13A
    Mar 20 01:14:32 faraday postfix/postfix-script[21323]: warning: not owned by pos
    tfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/maildrop/E01778FC13B
    ===============

    the directory in question looks like this
    ===============

    faraday:/opt/zimbra/postfix/conf# ls -las
    total 192
    4 drwxrwxr-x 2 root postfix 4096 Mar 20 01:14 .
    4 drwxr-xr-x 6 root root 4096 Mar 20 00:45 ..
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 11942 May 9 2011 LICENSE
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 1629 May 9 2011 TLS_LICENSE
    20 -rw-r--r-- 1 root postfix 19579 May 9 2011 access
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 8829 May 9 2011 aliases
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 3548 May 9 2011 bounce.cf.default
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 11681 May 9 2011 canonical
    12 -rw-r--r-- 1 root postfix 9904 May 9 2011 generic
    20 -rw-r--r-- 1 root postfix 18287 May 9 2011 header_checks
    4 -rw-r--r-- 1 zimbra zimbra 2517 Mar 20 01:14 main.cf
    24 -rw-r--r-- 1 root postfix 23502 May 9 2011 main.cf.default
    4 -rw-r--r-- 1 root postfix 3193 May 9 2011 makedefs.out
    8 -r--r----- 1 zimbra zimbra 5051 Mar 20 01:14 master.cf
    8 -rw-r--r-- 1 zimbra zimbra 5195 Aug 2 2011 master.cf.in
    8 -rw-r--r-- 1 root postfix 6816 May 9 2011 relocated
    16 -rw-r--r-- 1 root postfix 12500 May 9 2011 transport
    16 -rw-r--r-- 1 root postfix 12494 May 9 2011 virtual
    faraday:/opt/zimbra/postfix/conf#
    =================
    It looks like the main and master conf files are created on the fly with the zimbra user. Is this the correct mode of operation, it is complaining about root not owning them?

    Then it complains about the /opt/zimbra/data/postfix/./spool not being owned by postfix, there is now a symlink as per the original mail which the link is at /opt/zimbra/postfix/spool, and owned by root as per the previous warnings?

    I'm getting more and more confused!

    Regards

    -Roy

  5. #5
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by sunambiar View Post
    postfix/postqueue[28198]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied


    May 19 14:35:33 postfix/postqueue[28402]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied
    May 19 14:36:03 postfix/postqueue[28556]: fatal: Connect to the Postfix showq service: Permission denied
    May 19 14:36:18 zmconfigd[2655]: Fetching All configs
    May 19 14:36:18 zmconfigd[2655]: All configs fetched in 0.04 seconds
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: Watchdog: service antivirus status is OK.
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: All rewrite threads completed in 0.00 sec
    May 19 14:36:19 zmconfigd[2655]: All restarts completed in 0.00 sec



    The net effect is that I am not able to open the New Message option in the Zimbra browser window.
    Quote Originally Posted by sunambiar View Post
    Further the chat is also not working.
    There is no 'chat' in ZCS version 8 onwards (if that's what you're using).


    Quote Originally Posted by sunambiar View Post
    Can VMWare help ?
    Not really as these are Zimbra forums (not VMware) and they are also Community Support forums not official Zimbra support.

    Quote Originally Posted by sunambiar View Post
    Can someone help ?
    Try some of the solutions from a forum search. You also haven't given any information about the version & release of Zimbra that's installed and which operating system nor whether this is an upgrade or a clean install and no information about what changes (if any) you've made to the server nor what solutions you've tried from the forums an what was the outcome of any of those solutions.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Ireland
    Posts
    28
    Rep Power
    8

    Default

    Hi Folks,

    Apologies for not replying to this thread. I eventually sought out expert help for this, and got it sorted. I hope this info helps out others.

    It turns out it was a broken Debian upgrade that caused all the problems, once the expert had fixed the upgrade and broken packages/dependencies, it all worked again.

    It was a trying few days,but was glad to get it sorted.

    Best Regards

    -Roy

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 11-15-2011, 11:03 AM
  2. Zimbra fails after working for 2 weeks
    By Linsys in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 10-07-2008, 12:42 AM
  3. [SOLVED] Mailserver down when send file attach of 50Mb
    By ZMilton in forum Administrators
    Replies: 20
    Last Post: 04-10-2008, 11:44 AM
  4. Backup issues
    By telescop in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 03-01-2007, 05:09 PM
  5. Move server to different OS
    By EriSan500 in forum Administrators
    Replies: 7
    Last Post: 03-05-2006, 12:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •