Results 1 to 10 of 15

Thread: Zimbra Services reported not running in GUI but everythingl fine in CLI

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    Rep Power
    2

    Default Zimbra Services reported not running in GUI but everythingl fine in CLI

    Hi. Did install Zimbra 8 - great product. However one small strange thing happening. Zimbra admin GUI reporting that not all services are running. When I click on which services - none of them are running. However the same GUI reporting that service is healthy. AT the same time everything is working as expected (apart from no secure POP3 connection , but this force me to use secure pop3 what was good move) and CLI reporing that all services are running:

    [zimbra@home ~]$ bin/zmcontrol status
    Host home.domain.name
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Running
    memcached Running
    mta Running
    proxy Running
    snmp Running
    spell Running
    stats Running
    zmconfigd Running

    any ideas? is it bug or it is issue with CentOS6.3 install ?

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by Andrejs Sahovs View Post
    is it bug or it is issue with CentOS6.3 install ?
    No, there's no bug but it would depend on how long you waited after install to check the status. You also don't need to have the proxy (and probably not memcached either) on a single server install, I'd suggest you remove it.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    Rep Power
    2

    Default

    Quote Originally Posted by phoenix View Post
    No, there's no bug but it would depend on how long you waited after install to check the status. You also don't need to have the proxy (and probably not memcached either) on a single server install, I'd suggest you remove it.
    2 days already.

    And is it not a proxy and memcached in use for accessing mailboxes via POP3? things did not work without this two daemons.

  4. #4
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by Andrejs Sahovs View Post
    And is it not a proxy and memcached in use for accessing mailboxes via POP3? things did not work without this two daemons.
    You don't need either of those services installed to use POP3 (nor IMAP for that matter), I'd suggest you remove them and fix whatever problem was stopping you accessing POP3.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    42
    Rep Power
    4

    Default

    I had the same issue in Multiserver env. Turned out be a Selinux issue. I am not sure if that causes the same behavior in single server env. Better re-install everything after you have disable selinux first. And yes you don't need Memcached & proxy in single server env. It hogs the memory and actually slows down the system.

    Regards,

  6. #6
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    Rep Power
    2

    Default

    Do you remember from top of your mind how to stop and disable services ( I mean zimbra services) ?

    SE was disabled prior of install.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    42
    Rep Power
    4

    Default

    Quote Originally Posted by Andrejs Sahovs View Post
    Do you remember from top of your mind how to stop and disable services ( I mean zimbra services) ?

    SE was disabled prior of install.
    You can try this to disable services: (to enable use + instead of -)

    zmprov -zimbraServiceEnabled <service>

    The following are the services:
    zimbraServiceEnabled: mta
    zimbraServiceEnabled: stats
    zimbraServiceEnabled: snmp
    zimbraServiceEnabled: logger
    zimbraServiceEnabled: mailbox
    zimbraServiceEnabled: spell
    zimbraServiceEnabled: ldap
    zimbraServiceEnabled: memcached
    zimbraServiceEnabled: proxy

    To get the above list, I used the following command:

    zmprov gas -v | grep zimbraServiceEnabled

    Long time back I used this to disable the AV/AS services in Zimbra 6.x.

    Let me know if this works.

    Regards

  8. #8
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    Rep Power
    2

    Default

    Pop3 and SMTP is not working without proxy

  9. #9
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    42
    Rep Power
    4

    Default

    Quote Originally Posted by Andrejs Sahovs View Post
    Pop3 and SMTP is not working without proxy
    Since this is a single server install, all services run on the same box. POP3, IMAP, HTTP(S) services will be serviced by the proxy process. Internally it will talk to the respective POP3/IMAP/HTTP servers.
    I don't think SMTP works thro proxy. BTW how are you testing without proxy?

    If this is a new install and still under testing, why not do a fresh install this time choosing NOT to install unwanted services such as Memcached, proxy etc? Also another suggestion. If you already have a external Antivirus, Antispam service deployed, then don't install clamav, spamassassin as well. They too hog Memory and CPU.

    Regards

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 10-29-2012, 10:06 AM
  2. Replies: 1
    Last Post: 05-21-2012, 12:00 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 05-20-2012, 11:51 PM
  4. Running Zimbra with other services
    By dbarro in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 09-28-2007, 09:24 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •