Results 1 to 10 of 10

Thread: Ldap wont start

  1. #1
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default Ldap wont start

    Hi,

    I'm having problems starting Zimbra after the machine was affected by power failure.

    Trying to start zimbra i get the following error,

    Starting ldap...Done.
    FAILED
    bdb_db_close: txn_checkpoint failed: Invalid argument (22)
    backend_startup_one: bi_db_open failed! (22)
    bdb_db_close: alock_close failed
    ERROR - failed to start slapd

    From one of the previous threads i read something about backing up and restoring ldap, but when i tried i get the following failure

    bdb(): Program version 4.2 doesn't match environment version
    bdb_db_open: Database cannot be opened, err 22. Restore from backup!
    bdb(): DB_ENV->lock_id_free interface requires an environment configured for the locking subsystem
    backend_startup_one: bi_db_open failed! (22)
    slap_startup failed

    Tried searching through other posts for help but none have been able to resolve the problem.

    HELP!!!!

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    OH John!
    You do have a backup, right?
    When's the last time you upgraded?

    So, verify LDAP is stopped, and dump your LDAP to disk just for safty sakes.

    su - zimbra
    openldap/sbin/slapcat -f /opt/zimbra/conf/slapd.conf -l /tmp/ldap.ldif

    Let me know if that works!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Correction, that won't fix your data, but hopefully, we can dump the data to disk.

  4. #4
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default

    As fate would have it i dont have a backup this time.
    LDAP is indeed stopped

    This is what i get.
    [zimbra@gw ~]$ openldap/sbin/slapcat -f /opt/zimbra/conf/slapd.conf -l /tmp/ldap.ldif
    bdb(): Program version 4.2 doesn't match environment version
    bdb_db_open: Database cannot be opened, err 22. Restore from backup!
    bdb(): DB_ENV->lock_id_free interface requires an environment configured for the locking subsystem
    backend_startup_one: bi_db_open failed! (22)
    slap_startup failed

  5. #5
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by jholder View Post
    OH John!
    You do have a backup, right?
    When's the last time you upgraded?

    !
    No upgrades yet. Its a pretty fresh intsall. Barely been running for two weeks

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Which version of Zimbra are you using?

  7. #7
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by jholder View Post
    Which version of Zimbra are you using?
    I'm using 4.5.4.
    Its installed on Redhat EL4

  8. #8
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Okay so run:
    Code:
    su - zimbra
    ps auxx | grep slapd
    (make sure it's stopped)
    /opt/zimbra/sleepycat/bin/db_recover -h /opt/zimbra/openldap-data/
    ldap start
    Let us know if that starts it up.

    If it does, then
    UPGRADE TO 4.5.5 NOW!~

    john

  9. #9
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by jholder View Post
    Let us know if that starts it up.

    If it does, then
    UPGRADE TO 4.5.5 NOW!~

    john
    Whew! ok now LDAP starts,
    it gave me the following error

    [code]
    [zimbra@gw ~]$ /opt/zimbra/sleepycat/bin/db_recover -h /opt/zimbra/openldap-data/
    db_recover: Program version 4.2 doesn't match environment version
    [zimbra@gw ~]$ ldap start
    Started slapd: pid 31255
    [code]

    but i will take ur advice and do the upgrade immediately

  10. #10
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6
    Rep Power
    8

    Default

    SIGH OF RELIEF!!!

    Thanks alot, server is back up and running. All accounts and mail still in place.

    Now i'll make sure that all is always backed up.

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 02-03-2011, 06:01 AM
  2. 3 testing: LDAP: 389 Failed when restore zimbra
    By victorLeong in forum Administrators
    Replies: 15
    Last Post: 05-24-2007, 06:45 AM
  3. Mac OSX install: Java errors & LDAP CA error
    By jefbear in forum Installation
    Replies: 9
    Last Post: 12-16-2006, 02:39 PM
  4. LDAP won't start after reboot
    By cdyer in forum Administrators
    Replies: 0
    Last Post: 06-13-2006, 12:52 AM
  5. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 10:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •