Results 1 to 9 of 9

Thread: /etc/alias configuration after upgrade

  1. #1
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Rep Power
    9

    Default /etc/alias configuration after upgrade

    Hi,

    I've upgrade to Zimbra 4.5.6 a couple of days ago.

    I have request tracker (RT) and listserv (mailing-list software) configured in order to handle certain mail-addresses outside of zimbra by adding the commands to the /etc/aliases file.

    This has been working for years.

    Since the 4.5.6 upgrade all mails to those addresses are rejected.

    What can I do?

    Many thanks in advance!
    Markus

    /etc/aliases:
    [...]
    listserv: "|/usr/local/bin/lsv_amin /home/listserv/spool listserv"

    Error Message:

    Received: by linke.de (Postfix)
    id 5B45918D0001; Fri, 6 Jul 2007 19:35:45 -0400 (EDT)
    Date: Fri, 6 Jul 2007 19:35:45 -0400 (EDT)
    From: MAILER-DAEMON@linke.de (Mail Delivery System)
    Subject: Undelivered Mail Returned to Sender
    To: markus.linke@linke.de
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: multipart/report; report-type=delivery-status;
    boundary="1976518D0003.1183764945/linke.de"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-Id: <20070706233545.5B45918D0001@linke.de>

    This is a MIME-encapsulated message.

    --1976518D0003.1183764945/linke.de
    Content-Description: Notification
    Content-Type: text/plain

    This is the Postfix program at host linke.de.

    I'm sorry to have to inform you that your message could not
    be delivered to one or more recipients. It's attached below.

    For further assistance, please send mail to <postmaster>

    If you do so, please include this problem report. You can
    delete your own text from the attached returned message.

    The Postfix program

    <listserv@linke.de>: linke.de

    --1976518D0003.1183764945/linke.de
    Content-Description: Delivery report
    Content-Type: message/delivery-status

    Reporting-MTA: dns; linke.de
    X-Postfix-Queue-ID: 1976518D0003
    X-Postfix-Sender: rfc822; markus.linke@linke.de
    Arrival-Date: Fri, 6 Jul 2007 19:35:45 -0400 (EDT)

    Final-Recipient: rfc822; listserv@linke.de
    Action: failed
    Status: 5.0.0
    Diagnostic-Code: X-Postfix; linke.de

    --1976518D0003.1183764945/linke.de
    Content-Description: Undelivered Message
    Content-Type: message/rfc822
    Content-Transfer-Encoding: 8bit

    Received: from localhost (localhost.localdomain [127.0.0.1])
    by linke.de (Postfix) with ESMTP id 1976518D0003
    for <listserv@linke.de>; Fri, 6 Jul 2007 19:35:45 -0400 (EDT)
    X-Virus-Scanned: amavisd-new at
    X-Spam-Score: -3.246
    X-Spam-Level:
    X-Spam-Status: No, score=-3.246 tagged_above=-10 required=6.6
    tests=[ALL_TRUSTED=-1.8, AWL=-0.663, BAYES_00=-2.599,
    MISSING_SUBJECT=1.816]
    Received: from linke.de ([127.0.0.1])
    by localhost (linke.de [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
    with ESMTP id XD6LeUSbPm62 for <listserv@linke.de>;
    Fri, 6 Jul 2007 19:35:30 -0400 (EDT)
    Received: from linke.de (localhost.localdomain [127.0.0.1])
    by linke.de (Postfix) with ESMTP id 521EE18D0001
    for <listserv@linke.de>; Fri, 6 Jul 2007 19:35:30 -0400 (EDT)
    Date: Fri, 6 Jul 2007 19:35:30 -0400 (EDT)
    From: Markus Linke <markus.linke@linke.de>
    To: listserv@linke.de
    Message-ID: <22080872.41183764930166.JavaMail.root@linke.de>
    Subject:
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8
    Content-Transfer-Encoding: 7bit
    X-Originating-IP: [69.59.155.178]

    help

    --1976518D0003.1183764945/linke.de--

  2. #2
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Rep Power
    9

    Default bounced

    Thats in the zimbra.log:
    Jul 6 20:07:29 linke postfix/error[9888]: 71C0D18D0001: to=<listserv@linke.de>, relay=none, delay=0, status=bounced (linke.de)
    Last edited by linmar; 07-06-2007 at 06:09 PM. Reason: correction

  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Rep Power
    9

    Default Wiki

    Following those instructions did not help either:

    Add Alias To Script - ZimbraWiki

  4. #4
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    47
    Rep Power
    9

    Default

    I upgraded to Zimbra 4.5.6 a few hours ago and the aliases I had defined in /etc/aliases are no longer respected.

    I was forwarding emails to alias@hostname.domain.com but this is not working and the emails just bounce.

    linmar, did you find a solution to your problem?

    What changed in 4.5.6 in the way local aliases are handled?

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    17
    Rep Power
    9

    Default solved

    This solved the issue for me:

    | This process should make the list work again. Run this command to set
    | mydestination:
    |
    | su - zimbra
    | zmlocalconfig -e postfix_mydestination=xxx.com
    |
    | Then change this line (58 on 4.5.6) in /opt/zimbra/conf/zmmta.cf from
    | this:
    | POSTCONF mydestination localhost
    | To this:
    | POSTCONF mydestination LOCAL postfix_mydestination
    |
    | Then run this to have postfix pick up the changes:
    | postfix reload
    |
    | Zimbra Network Support

  6. #6
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    47
    Rep Power
    9

    Default

    Many thanks, linmar - this fixed the problem.

    I set "postfix_mydestination" to the full name of the host name; eg: hostname.domain.com.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    623
    Rep Power
    10

    Default

    Starting with 4.5.7 the upgrade will define a global attribute in ldap called zimbraMtaMyDestination and will default to localhost.

    For ZCS users that have /etc/aliases customizations and/or mailman integrations you'll need to set this value to the fqdn of your host, for those to continue to work

    Code:
    zmprov mcf zimbraMtaMyDestination <fqdn>
    Similarly for users with multiple MTA's behind a load balancer or virtual ip we've added settings for myhostname and myorigin as ldap attributes zimbraMtaMyOrigin and zimbraMtaMyHostname.
    Bugzilla - Wiki - Downloads - Before posting... Search!

  8. #8
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Slovenia
    Posts
    13
    Rep Power
    7

    Default

    Quote Originally Posted by brian View Post
    Starting with 4.5.7 the upgrade will define a global attribute in ldap called zimbraMtaMyDestination and will default to localhost.

    For ZCS users that have /etc/aliases customizations and/or mailman integrations you'll need to set this value to the fqdn of your host, for those to continue to work

    Code:
    zmprov mcf zimbraMtaMyDestination <fqdn>
    Similarly for users with multiple MTA's behind a load balancer or virtual ip we've added settings for myhostname and myorigin as ldap attributes zimbraMtaMyOrigin and zimbraMtaMyHostname.
    I've got the same error on my 5.0.10 installation. Sadly, the zimbraMtaMyDestination didn't solve the problem. Any other suggestions?


    Regards,
    David Gerbec

  9. #9
    Join Date
    May 2008
    Posts
    19
    Rep Power
    7

    Default Different server, tried everything listed here

    Hi, I'm hoping someone can help me with this.. I have implemented the instructions in this thread on one server and it works like a champ. I do the same exact things on another server and it's not working.

    Everything looks exactly the same in the aliases file, I ran newaliases., restarted zimbra.

    I did the zmprov command as suggested and it took;
    When I look in zmprov CLI using the GetAllDomains command it shows my domain that I added for the hostname of the server.

    I restarted the zimbra services.

    I am immediately getting the error... Recipient address rejected:
    mail.hssc.com (in reply to RCPT TO command)

    Any thoughts on this?

    My version of the non-working server:
    Release 5.0.6_GA_2313.UBUNTU6 UBUNTU7 FOSS edition

    My version of the WORKING server:
    Release 5.0.7_GA_2450.UBUNTU8 UBUNTU8 FOSS edition

    Thanks!
    Last edited by relay23; 01-13-2009 at 03:37 PM.

Similar Threads

  1. Alias is not in GAL
    By Sprengel in forum Installation
    Replies: 0
    Last Post: 07-09-2009, 12:54 AM
  2. Replies: 2
    Last Post: 05-11-2009, 07:26 AM
  3. Alias and CC
    By djcovey in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 02-28-2008, 06:27 PM
  4. Domain Alias / User Alias problem after upgrading.
    By Bingo in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 04-20-2007, 04:39 AM
  5. Domain alias configuration via admin UI
    By askar in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 10-18-2006, 11:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •