Results 1 to 8 of 8

Thread: 0.51 Spellcheck Unavailable?

  1. #1
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    124
    Rep Power
    8

    Default 0.51 Spellcheck Unavailable?

    IE 7. When checking spelling I get a "SpellCheck Unavailable" message. And I need my spellcheck!

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    We use aspell on Zimbra.
    Because aspell requires apache (and we don't ship apache with Zimbra Desktop), it would be better to use your browsers built in spell checker until we figure something out.

    That isn't a great answer, but the client is in Alpha.

    Word has it, IE will be having spell support sometime in the future.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    124
    Rep Power
    8

    Default

    Thanks for the reply.

    I'm curious to see what you guys come up with for this.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    We've got the very best engineers. They'll have something

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2
    Rep Power
    6

    Default Zimbra Spell Check Unavailable

    Spell check had been working here I am told but has recently stopped working. The mail server was rebooted recently due to power issues but I am not sure if that is a cause or not. Any help in getting this working again is appreciated.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Can you do a zmcontrol status and post it please?

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2
    Rep Power
    6

    Default

    Quote Originally Posted by jholder View Post
    Can you do a zmcontrol status and post it please?
    Hi,

    I did manage to get the spellcheck working based on a post from another venue. Apache was not running when Zimbra started up after a recent power outage. I mistakenly assumed that Apache was running not realizing that Zimbra used Jetty to serve the pages and not Apache.

    Thanks,
    David

  8. #8
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    21

    Default

    Just to sort of wrap up this thread - which is a carry over from the linkedin group, dealing with ZCS not ZD - to avoid confusion I won't split it up.

    ZD (jhoelz):

    As of Beta 3 / Build 1278 we now provide suggestions in Prism (it previously just underlined): Bug 30610 - Spellcheck suggests don't work in email editor

    In RC2 / build 1513 we hid the button rather than adding aspell (because we need apache for that): Bug 23112 - support spell check
    So you'll have to rely on the built-in features of other browsers when using IE/FF/Safari, but the button is no longer there for confusion.

    ZCS (anides):

    Quote Originally Posted by David E
    Subject: "Spell check is unavailable. How can I troubleshoot this problem?" "I would think that if Apache being down was the problem then my web client would not work at all and not just spell check. We are running version 5.0.1_GA_1902 on CentOS 4.6."
    Yup, as pointed out by Klug on linkedin/by yourself above, we use apache just for the spellchecker, for HTTP/IMAP/Pop we use Jetty in 5.0 (previously Tomcat in 4.5 prior).

    Quote Originally Posted by David E
    We are running version 5.0.1_GA_1902 on CentOS 4.6."
    It's also time to upgrade to 5.0.14/.15

    There really hasn't been many issues/much done with aspell since then, but it helps to troubleshoot from current.
    5.0.2: Bug 16819 - Spellcheck for basic client
    5.0.6: Bug 27834 - Upgrade aspell to 0.60.6
    5.0.11: Bug 30988 - Spellcheck suggest don't work in 'Always compose in new window'

    ---

    For others coming along; after you check zmcontrol status (which were assuming is going to show us it's zimbraServiceInstalled/zimbraServiceEnabled but has an error) start with a zmapachectl/zmspellctl restart, then check the log: /opt/zimbra/log/http_error.log

    The /opt/zimbra/log/zimbra.log for kicks if you think it's a larger issue/interaction with mailboxd. (/var/log/zimbra.log is mainly status & postfix / probably wont have anything on it.)

    If no errors in the log what do you get on visiting the zimbraSpellCheckURL?
    http:// server:7780 < shold report 'it works'
    http:// server:7780/aspell.php < should give you a testing area
    Last edited by mmorse; 03-16-2009 at 11:56 AM. Reason: hid button

Similar Threads

  1. 0.51 Initial Feedback
    By LMStone in forum General Questions
    Replies: 9
    Last Post: 07-31-2007, 05:08 AM
  2. INVALID_PDU error on 4.5 GA
    By figuser in forum Installation
    Replies: 33
    Last Post: 06-15-2007, 01:11 AM
  3. Replies: 17
    Last Post: 03-31-2007, 01:57 PM
  4. Replies: 8
    Last Post: 02-27-2007, 04:10 AM
  5. fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    By zzzzsg in forum Administrators
    Replies: 16
    Last Post: 08-24-2006, 03:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •