Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Error On First Run of zdclient on Ubuntu 8.10 x86_64

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6
    Rep Power
    6

    Default Error On First Run of zdclient on Ubuntu 8.10 x86_64

    I have tried installing Zimbra Desktop and every time it times out and gives the following error:

    Couldn't access Yahoo! Zimbra Desktop server. If issue persists after reinstall, please check logs for errors and report to Zimbra Desktop - Zimbra - Forums.

    I tried running the application from a terminal for more info and here is the output:

    /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/linux/prism/zdclient -webapp /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/zdesktop.webapp -override /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/zdesktop.webapp/override.ini -profile /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/profile
    Gtk-Message: Failed to load module "gail": /usr/lib/gtk-2.0/modules/libgail.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    Gtk-Message: Failed to load module "gail": /usr/lib/gtk-2.0/modules/libgail.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    Gtk-Message: Failed to load module "atk-bridge": /usr/lib/gtk-2.0/modules/libatk-bridge.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    *** UpdateService: canUpdate? testing /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/linux/prism/update.test
    *** UpdateService: canUpdate? testing /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/linux/prism/updates/0/update.test
    *** UpdateService: can update
    *** General: Reading Status File: /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/linux/prism/updates/0/update.status
    *** UpdateService: _postUpdateProcessing: No Status, No Update
    *** UpdateManager: _loadXMLFileIntoArray: XML File does not exist
    Testing continuous integration1** YAHOO ** loading from pref xml file
    ** YAHOO ** Pref file empty not found
    ** YAHOO ** Getting config from url:http://us.data.toolbar.yahoo.com/inq...x_i686_(x86_64
    TypeError: editSearch is nullStarting zdesktop
    nohup: appending output to `nohup.out'
    ** YAHOO ** [object Object]
    TypeError: editSearch is null/usr/lib/gio/modules/libgvfsdbus.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    Failed to load module: /usr/lib/gio/modules/libgvfsdbus.so
    /usr/lib/gio/modules/libgioremote-volume-monitor.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    Failed to load module: /usr/lib/gio/modules/libgioremote-volume-monitor.so
    /usr/lib/gio/modules/libgiogconf.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
    Failed to load module: /usr/lib/gio/modules/libgiogconf.so
    [2]+ Done

    It appears to me to be 32-bit/64-bit issue, but what do I know.

    Anyone have some advice?

    Thanks,
    Rick

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    55
    Rep Power
    9

    Default

    Rick, can you go through the steps in this part of the wiki
    Troubleshooting Yahoo! Zimbra Desktop FAQ - Zimbra :: Wiki

    If you are still seeing the issue, can you post those two files:
    ~/zimbra/zdesktop/log/zdesktop.log and
    ~/zimbra/zdesktop/log/zdesktop.out

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6
    Rep Power
    6

    Default Requested Files

    Ramadan,

    Thanks for the reply.

    Here is the contents of the two files you requested:

    zdesktop.log

    2009-03-18 06:17:56,418 DEBUG [main] [] offline - Loading 6 folder mappings for service 'yahoo.com'
    2009-03-18 06:17:56,419 DEBUG [main] [] offline - Loading 2 attrs for service 'yahoo.com'
    2009-03-18 06:17:56,419 DEBUG [main] [] offline - Loading 19 folder mappings for service 'gmail.com'
    2009-03-18 06:17:56,420 DEBUG [main] [] offline - Loading 2 attrs for service 'gmail.com'
    2009-03-18 06:17:56,420 DEBUG [main] [] offline - Loading 5 folder mappings for service 'aol.com'
    2009-03-18 06:17:56,420 DEBUG [main] [] offline - Loading 8 folder mappings for service '.m***change'
    2009-03-18 06:17:56,421 DEBUG [main] [] offline - Loading 9 folder mappings for service 'hotmail.com'
    2009-03-18 06:17:58,525 INFO [main] [] log - No Transaction manager found - if your webapp requires one, please configure one.
    2009-03-18 06:17:58,871 INFO [main] [] log - Opened /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jetty/logs/access_log.2009-03-18
    2009-03-18 06:17:58,879 INFO [main] [] log - Started SelectChannelConnector@localhost:7633
    2009-03-18 06:17:58,961 INFO [service-port-ping] [] offline - service port is ready.

    zdesktop.out
    0 INFO [main] log - Logging to org.slf4j.impl.Log4jLoggerAdapter(org.mortbay.log) via org.mortbay.log.Slf4jLog
    516 INFO [main] log - jetty-6.1.5
    924 INFO [main] log - No Transaction manager found - if your webapp requires one, please configure one.
    Zimbra server process is running as uid=2990 euid=2990 gid=50100 egid=50100
    2056 INFO [main] security - keystore not present

    Thanks,
    Rick

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    830
    Rep Power
    8

  5. #5
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    55
    Rep Power
    9

    Default

    Yup, the Zimbra Desktop FAQ should have the things you should check for when you see that error:
    1) check to make sure the zdesktop service is running
    (ps aux | grep zdesktop)
    2) check to make sure the hosts file has an entry like this one
    127.0.0.1 localhost
    (host localhost)
    3) telnet localhost 7633
    Last edited by Ramadan Mansoura; 03-18-2009 at 10:01 AM.

  6. #6
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6
    Rep Power
    6

    Default

    Here is the output from the troubleshooting efforts. As far as I can see nothing is
    amiss.

    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ ps aux |grep zdesktop
    rbywater 27439 0.1 3.6 545028 149468 pts/6 Sl 07:17 0:35 /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jre/bin/java -Dinstall4j.jvmDir=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jre -Dexe4j.moduleName=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/zdesktop -Xms64m -Xmx256m -Dsun.net.inetaddr.ttl=30 -DSTART=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jetty/etc/start.config -Dzimbra.config=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/conf/localconfig.xml -Djava.library.path=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/lib -Djetty.home=/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jetty -Djava.awt.headless=true -classpath /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/.install4j/i4jruntime.jar:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/lib/zdesktop.jar:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/jetty/start.jar com.install4j.runtime.Launcher start com.zimbra.cs.offline.start.Main false false /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log/zdesktop.out /export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log/zdesktop.out true true false true true 0 0 20 20 Arial 0,0,0 8 500 version 1.0 20 40 Arial 0,0,0 8 500 -1 org.mortbay.start.Main
    rbywater 30979 0.0 0.0 7452 892 pts/6 S+ 13:27 0:00 grep zdesktop

    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ grep localhost /etc/hosts
    127.0.0.1 localhost
    ::1 ip6-localhost ip6-loopback
    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ telnet localhost 7633
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.
    Escape character is '^]'.

    Connection closed by foreign host.
    I took it a step further and looked to see if there was really a process listening on 7633 and found something potentially interesting:
    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ netstat -anp |grep 7633
    (Not all processes could be identified, non-owned process info
    will not be shown, you would have to be root to see it all.)
    tcp6 0 0 127.0.0.1:7633 :::* LISTEN 27439/java
    After seeing that, I tried:
    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ telnet -6 localhost 7633
    telnet: could not resolve localhost/7633: No address associated with hostname
    Does I have and IPv4/IPv6 conflict? If so, how do I define the localhost correctly in /etc/hosts. My /etc/hosts file currently has:
    127.0.0.1 localhost
    ::1 ip6-localhost ip6-loopback

    Thanks,
    Rick


    Thanks again,
    Rick

  7. #7
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    55
    Rep Power
    9

    Default

    Can you comment out the ipv6 line for now.

    ls -ld //export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6
    Rep Power
    6

    Default

    ls -ld //export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/
    drwxr-xr-x 18 rbywater software 4096 2009-03-12 16:22 //export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/

    Results are the same on the zdesktop - starts, times out, and displays the error.

  9. #9
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,688
    Rep Power
    11

    Default

    In order for Desktop to work, localhost has to resolve to 127.0.0.1 which is the loopback. According to the error you posted it looks like that's not the case. Could you try this from command line:

    dig localhost

  10. #10
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,688
    Rep Power
    11

    Default

    actually I missed something in your post:

    rbywater@rbubu:/export/home/rbywater/zimbra/zdesktop/log$ telnet localhost 7633
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.
    Escape character is '^]'.


    That means you can reach port 7633 already. So what happens if you point to Bugzilla Main Page from a browser?

Similar Threads

  1. Replies: 23
    Last Post: 01-24-2013, 02:44 PM
  2. Ubuntu 8.10
    By Mccreations3 in forum Administrators
    Replies: 9
    Last Post: 04-19-2009, 07:07 AM
  3. Replies: 3
    Last Post: 12-29-2008, 07:01 AM
  4. Get emails out of zimbra or get it working again?
    By kingfeanor in forum Migration
    Replies: 9
    Last Post: 11-25-2008, 12:02 AM
  5. zcs-5.0.10 and ubuntu 8.10
    By snake_eyes in forum Installation
    Replies: 12
    Last Post: 11-23-2008, 08:36 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •