Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: [SOLVED] Amavisd hangs

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    11
    Rep Power
    8

    Unhappy [SOLVED] Amavisd hangs

    When enabling AV/AS, on a certain server (5.0, upgraded to last version today) I have a runnig problem wih AMAVISD: amavisd runs on 100% processor, and seems to hang continuously. All mail is getting deferred as it cannot be passed from postfix to amavis. Disabling AV/AS is a workaround, but as this issue remains in 5.0, I'd like to find a solution.

    I have been searching different fora, bugzilla's, wiki's, but I'm afraid I can't seem to find any solution on why this is happening. I already enabled some verbose loggings (smtp -v from postfix to amavis, log_level 5 in amavis), but this does not give any extra info on why Amavis itself is running loose.

    Code:
    Jan  4 17:00:05 deepthroat postfix/qmgr[6005]: 5EC4F584E1: to=, relay=none, delay=0.14, delays=0.12/0.02/0/0, dsn=4.3.0, status=deferred (mail transport unavailable)
    Any pointers on how to start troubleshoting this?
    Serge van Ginderachter
    Ginsys

  2. #2
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    I'd start by verifying that the amavis user can bind to the LDAP server.
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  3. #3
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    11
    Rep Power
    8

    Default amavis user bind to LDAP

    Quote Originally Posted by quanah View Post
    I'd start by verifying that the amavis user can bind to the LDAP server.
    Thanks. Any pointer on the syntax? I can't find any info on this.
    Serge van Ginderachter
    Ginsys

  4. #4
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    zmlocalconfig -s ldap_amavis_password

    to get the password. Then:

    Code:
    ldapwhoami -x -h ldaphost.FQDN -ZZZ -D "uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra" -W
    It'll prompt for the password. If the result is success, then the password is correct in the LDAP server DB. If you get an error, please post it.
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  5. #5
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    11
    Rep Power
    8

    Red face

    No problem here:

    Code:
    zimbra@deepthroat:~$ ldapwhoami -x -h deepthroat.cafe.denbeirensystems.be -ZZZ -D "uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra" -W
    Enter LDAP Password: 
    dn:uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra
    Result: Success (0)
    zimbra@deepthroat:~$
    Serge van Ginderachter
    Ginsys

  6. #6
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    Okay, so that excludes two issues -- A password problem, or a TLS problem (The -ZZZ option forces the use of TLS). I'm not sure what then would cause Amavis to hang, I'll see if others have some idea.

    --Quanah
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    India
    Posts
    82
    Rep Power
    5

    Exclamation hey

    vginders,

    I really hope that didn't come back for you How is it going now? long time, but still I would like to know.

    Quanah,

    I find amavis taking up load on server and sometimes hanging up, causing postfix to defer mails. I checked amavis password with ldap server and it is connecting fine(though no success line ).

    [zimbra@server ~]$ ldapwhoami -x -h mail.domain.com -ZZZ -D "uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra" -W
    Enter LDAP Password:
    dn:uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra
    [zimbra@server ~]$

    $ ls -l /opt/zimbra/amavisd
    lrwxrwxrwx 1 root root 29 Jul 16 23:02 /opt/zimbra/amavisd -> /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4 (directory)

    But I can't confirm if amavisd is linked to the right version, I can find these too in /opt/zimbra besides amavisd-new-2.6.4
    * amavisd-new-2.4.3
    * amavisd-new-2.5.2

    and in /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4, this is all I could find.

    $ ls -l /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4
    total 8
    -r--r--r-- 1 root root 63 Jun 17 05:21 DB_CONFIG.amavisd
    drwxrwxr-x 2 root root 4096 Jul 16 23:02 sbin
    [zimbra@amavisd-new-2.6.4]$

    any thoughts?
    Last edited by mailman.33; 09-03-2010 at 08:12 AM. Reason: details

  8. #8
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    477 Congress Street | Portland, ME 04101
    Posts
    1,374
    Rep Power
    11

    Default

    Quote Originally Posted by mailman.33 View Post
    vginders,

    I really hope that didn't come back for you How is it going now? long time, but still I would like to know.

    Quanah,

    I find amavis taking up load on server and sometimes hanging up, causing postfix to defer mails. I checked amavis password with ldap server and it is connecting fine(though no success line ).

    [zimbra@server ~]$ ldapwhoami -x -h mail.domain.com -ZZZ -D "uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra" -W
    Enter LDAP Password:
    dn:uid=zmamavis,cn=appaccts,cn=zimbra
    [zimbra@server ~]$

    $ ls -l /opt/zimbra/amavisd
    lrwxrwxrwx 1 root root 29 Jul 16 23:02 /opt/zimbra/amavisd -> /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4 (directory)

    But I can't confirm if amavisd is linked to the right version, I can find these too in /opt/zimbra besides amavisd-new-2.6.4
    * amavisd-new-2.4.3
    * amavisd-new-2.5.2

    and in /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4, this is all I could find.

    $ ls -l /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4
    total 8
    -r--r--r-- 1 root root 63 Jun 17 05:21 DB_CONFIG.amavisd
    drwxrwxr-x 2 root root 4096 Jul 16 23:02 sbin
    [zimbra@amavisd-new-2.6.4]$

    any thoughts?
    That doesn't look quite right...

    On one of our 6.0.5 servers this is what we have:

    Code:
    mail2:/opt/zimbra # ls -al amavisd*
    lrwxrwxrwx 1 root root   29 Feb 28  2010 amavisd -> /opt/zimbra/amavisd-new-2.6.4
    
    amavisd-new-2.5.4:
    total 12
    drwxr-xr-x  3 root   root   4096 Dec 29  2009 .
    drwxr-xr-x 43 root   root   4096 Feb 28  2010 ..
    drwxr-xr-x  2 zimbra zimbra 4096 Sep 11  2008 .razor
    
    amavisd-new-2.6.4:
    total 20
    drwxr-xr-x  4 root root 4096 Feb 28  2010 .
    drwxr-xr-x 43 root root 4096 Feb 28  2010 ..
    drwxr-xr-x  3 root root 4096 Feb 28  2010 .spamassassin
    -r--r--r--  1 root root   63 Feb  3  2010 DB_CONFIG.amavisd
    drwxr-xr-x  2 root root 4096 Feb 28  2010 sbin
    mail2:/opt/zimbra #
    Hope that helps,
    Mark

  9. #9
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    India
    Posts
    82
    Rep Power
    5

    Post Thank you

    Thank you quanah and mark. But can we make sure /opt/zimbra/amavisd is linked to the right binary? I am gonna have to search a bit on tweaking amavisd, any help on it would be great.

    Postfix freeze when load spikes due to amavis taking all resources, perhaps my rules are incorrect or spam rules conflicting?

  10. #10
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zimbra
    Posts
    1,285
    Rep Power
    10

    Default

    When I said the directory layout was fine, I was including the symlink to the correct version of amavisd.
    Quanah Gibson-Mount
    Server Architect
    Zimbra, Inc
    --------------------
    Zimbra :: the leader in open source messaging and collaboration

Similar Threads

  1. Replies: 12
    Last Post: 02-23-2008, 11:16 PM
  2. Replies: 5
    Last Post: 12-04-2007, 04:40 PM
  3. Building SVN for CentOS 4.4 (mysql)
    By GrepACE in forum Developers
    Replies: 3
    Last Post: 12-29-2006, 09:54 PM
  4. Extremely High Memory Usage for Amavisd
    By atomicfission in forum Installation
    Replies: 4
    Last Post: 10-02-2006, 02:23 PM
  5. Replies: 16
    Last Post: 01-05-2006, 08:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •