Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: [SOLVED] MySQL.Server, zmmailboxdctl not running and Mailbox stopped

  1. #1
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    27
    Rep Power
    8

    Default [SOLVED] MySQL.Server, zmmailboxdctl not running and Mailbox stopped

    I have been seaching the forum and checking for resolutions to the problem I have for the last 10 hours. Time to ask for help.

    Environment:
    UBUNTU 6
    Zimbra Release 5.0.0_GA_1869.UBUNTU6 UBUNTU6 FOSS edition upgraded from version 4.5.5GA

    History:
    Zimbra version 4.5.5GA Ran fine for 3 months. Upgraded to version 5.0.0GA over the weekend and all seemed to be fine. All accounts intact and accessible.

    This morning found that I never tested outgoing e-mail and it was not being delivered. Decided to first try rebooting server since that had not been done during the upgrade. at that point I was no longer able to reach the server.

    under SU zimbra:

    Run ZMCONTROL STATUS and get:
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    mysql.server is not running
    zmmailboxdctl is not running
    mta Running
    snmp Running
    spell Running
    stats Stopped

    Run mysql mysql and get:
    ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/opt/zimbra/db/mysql.sock' (2)

    Run HOST and get:
    host: /opt/zimbra/openssl/lib/libcrypto.so.0.9.8: no version information available (required by /usr/lib/libdns.so.21)
    localhost has address 127.0.0.1
    Host localhost not found: 2(SERVFAIL)
    Host localhost not found: 2(SERVFAIL)

    I have tried checking rights on directories, re-running install.sh as an upgraded, looked at hosts files. I can not get MYSQLD or MYSQL.SERVER to run.

    Any ideas would be greatly appreciated.

    Paul H.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Can you post your hosts file? Also, do you have SELinux installed/running?

    Anything in /opt/zimbra/db/data/(hostname).err ?
    Also, can you do a mysql.server start and see what happens?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    27
    Rep Power
    8

    Default

    JHolder

    After some sleep and another 8 hours, I was able to get mysqld_safe to give me an error that lead me to find that /opt/zimbra/conf/my.cnf was set that everyone had write rights. Corrected and now mysqld is running and I can successfully run mysql mysql command.

    Now my zmcontrol status shows:
    Code:
            antispam                Running
            antivirus               Running
            imapproxy               Running
            ldap                    Running
            logger                  Running
            mailbox                 Stopped
                    zmmailboxdctl is not running
            mta                     Running
            snmp                    Running
            spell                   Running
            stats                   Running
    Hosts file contains:
    Code:
    127.0.0.1       localhost.localdomain   localhost
    10.1.190.70     zimbra.bbsd.org
    
    # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
    #::1     ip6-localhost ip6-loopback
    fe00::0 ip6-localnet
    ff00::0 ip6-mcastprefix
    ff02::1 ip6-allnodes
    ff02::2 ip6-allrouters
    ff02::3 ip6-allhosts
    So now I am trying to figure out why zmmaildctl will not run. I'm not sure if zmmailboxdctl requires mailbox process or the other way around.

    Any help is appreciated, I don't have much hair left to pull out.

    Paul

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Okay. No worries, we're here to help

    can you please post (as an attachment) your /opt/zimbra/log/zmmailboxd.out ?

  5. #5
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    27
    Rep Power
    8

    Default

    Ok I am attaching zmmailboxd.out as requested. Renamed to zmmailboxdout.txt

    Thank you for your assistance.

    Paul
    Attached Files Attached Files

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    You have another pop3 server running. Be sure to stop it first.

    Check it via:

    lsof | grep TCP | grep 110

  7. #7
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    27
    Rep Power
    8

    Default

    While waiting I looked and saw that the out file stated something was using port 110.

    I ran fuser -n tcp 110 and it came back with process 2579 & 2580.

    I looked up those processes and found:
    Code:
    2579 nginx : master process /opt/zimbra/nginx/sbin/nginx - c /opt/zimbra/conf/nginx.conf
    2580 nginx : worker process
    I have no idea what this process is nor why it took port 110

    Paul

  8. #8
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    21

    Default

    This is a single-server install correct? You don't need the imapproxy then, see: http://www.zimbra.com/forums/adminis...0-upgrade.html

  9. #9
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    27
    Rep Power
    8

    Default

    MMorse,

    Yes, it is a single install and I did a search and found same thread you referenced.

    I ran:
    Code:
    zmprov ms zimbra.bbsd.org -zimbraServiceEnabled imapproxy
    zmcontrol stop
    zmcontrol start
    and all was right with the world. Server is back up and I was left with my two original problems that gave me this chance to wander in to this two day marathon.

    First was IM was not working even thought the feature was made available. Searched again and ran this:
    Code:
    zmprov -l -v mcf zimbraXMPPEnabled TRUE
    zmprov -v mc default zimbraFeatureIMEnabled TRUE
    zmprov -v mc default zimbraFeatureInstantNotify TRUE
    zmcontrol stop
    zmcontrol start
    And again all was correct with IM.

    Last problem. On Version 4.5 I used my ISP as a relay. Now I and getting delivery failures for all outgoing mail with statement:
    Code:
    This is the mail system at host zimbra.bbsd.org. 
    
    I'm sorry to have to inform you that your message could not 
    be delivered to one or more recipients. It's attached below. 
    
    For further assistance, please send mail to postmaster. 
    
    If you do so, please include this problem report. You can 
    delete your own text from the attached returned message. 
    
                       The mail system 
    
    : host smtp.isp.com[xx.xx.x.x] said: 550 must be 
        authenticated (in reply to RCPT TO command)
    Now where do I look.

    Again, thanks for your great response.

    Paul

  10. #10
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    21

Similar Threads

  1. zmmailboxdctl is stopped frequently..
    By tamilnandhu in forum Installation
    Replies: 13
    Last Post: 04-12-2008, 09:59 AM
  2. Post instsallation problems
    By Assaf in forum Installation
    Replies: 14
    Last Post: 01-29-2007, 11:38 AM
  3. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 12:01 PM
  4. Upgrade Trouble woooo
    By RobertW in forum Installation
    Replies: 3
    Last Post: 06-15-2006, 06:24 PM
  5. Tomcat hanging
    By Morg0 in forum Administrators
    Replies: 42
    Last Post: 04-19-2006, 09:06 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •