Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: upgrade 4.5.7 > 5.0.2 problem

  1. #1
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    42
    Rep Power
    8

    Default upgrade 4.5.7 > 5.0.2 problem

    Hi, i have upgrade from 4.5.7 to 5.0.2 and all is ok but if i try enable dns control and protocol control in mta global setting from admin panel when i exit and enter again in admin panel the checks are blank. I have click save, why i can't enable protocol and dns control?
    I have installed zimbra on ubuntu server 6.0.6.
    Thanks

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    What, exactly, are you trying to do? Are you able to send & receive mail or do you have any errors in the logs? Does your server have valid A & MX DNS records? Run the following on your zimbra server:

    Code:
    host `hostname`  <-- type 'as-is' & use backticks not single quotes
    dig yourdomain.com mx
    dig yourdomain.com any
    and post the results.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    42
    Rep Power
    8

    Default

    Hi, my server is running well from 2007, 1 month ago i have upgraded to 5.0.2 and always all running well.

    hostname
    > mail.mydomain.com
    hostname -f
    > mail.mydomain.com
    hostname mail.mydomain.com
    > mail.mydomain.com has address myserverip

    ----

    dig mydomain.com mx

    ; <<>> DiG 9.3.2 <<>> mydomain.com mx
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 58643
    ;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mydomain.com. IN MX
    ;; ANSWER SECTION:
    mydomain.com. 604800 IN MX 10 mail.mydomain.com.
    ;; AUTHORITY SECTION:
    mydomain.com. 604800 IN NS mail.mydomain.com.
    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mydomain.com. 604800 IN A myserverip
    ;; Query time: 2 msec
    ;; SERVER: myserverip#53(myserverip)
    ;; WHEN: Sat Mar 22 14:12:24 2008
    ;; MSG SIZE rcvd: 81

    ----

    dig mydomain.com any

    ; <<>> DiG 9.3.2 <<>> mydomain.com any
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 58545
    ;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 4, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mydomain.com. IN ANY
    ;; ANSWER SECTION:
    mydomain.com. 604800 IN SOA mail.mydomain.com. me.mydomain.com. 200801011 604800 86400 2419200 604800
    mydomain.com. 604800 IN NS mail.mydomain.com.
    mydomain.com. 604800 IN MX 10 mail.mydomain.com.
    mydomain.com. 604800 IN A myserverip
    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mydomain.com. 604800 IN A myserverip
    ;; Query time: 4 msec
    ;; SERVER: myserverip#53(myserverip)
    ;; WHEN: Sat Mar 22 14:15:47 2008
    ;; MSG SIZE rcvd: 139

    i want check the checkboxes in the admin MTA reject_invalid_hostname, reject_non_fqdn_hostname, reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_client, reject_unknown_hostname and reject_unknown_sender_domain

    if i check these checkboxes i logout and i login again the checks are again blanks.
    I want enable these controls for reduce spam.

  4. #4
    Join Date
    May 2007
    Location
    Oklahoma
    Posts
    703
    Rep Power
    9

    Default

    I have the same issue. I check the six boxes in the global settings but the next time I login they are unchecked. It does appear, however, that the parameters are active as the server will reject any mail from a PC not adhereing to the rules.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    42
    Rep Power
    8

    Default

    Can you say me where can i show the active parameters?
    Thanks

  6. #6
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by owl700 View Post
    Can you say me where can i show the active parameters?
    Thanks
    You can list the restrictions by running the following command as the zimbra user:

    Code:
    zmprov gacf | grep zimbraMtaRestriction
    Run that command then make a change to one of the settings in the Admin UI and see if it gets changed by running that command again. You should then logout/login and see if the settings are still in the admin ui and also check the setting by running the above command again. If you still have the problem of the option not 'sticking; in the admin ui then pleae check bugzilla for any outstanding reports and file a new bug if you don't find one.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  7. #7
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    BTW, I have to ask the obvious question - you did hit the save button when you checked those options didn't you? I'm not seeing this behaviour on my own 5.0.3 server, marking any of those options then doing a logout/login still leaves them enabled.
    Last edited by phoenix; 03-22-2008 at 01:16 PM.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    42
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by phoenix View Post
    BTW, I have to ask the obvious question - you did hit the save button when you checked those options didn't you? I'm not seeing this behaviour on my own 5.0.3 server, marking any of those options then doing a logout/login still leaves them enabled.
    Sure always i pressed save

  9. #9
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    42
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by phoenix View Post
    You can list the restrictions by running the following command as the zimbra user:

    Code:
    zmprov gacf | grep zimbraMtaRestriction
    Run that command then make a change to one of the settings in the Admin UI and see if it gets changed by running that command again. You should then logout/login and see if the settings are still in the admin ui and also check the setting by running the above command again. If you still have the problem of the option not 'sticking; in the admin ui then pleae check bugzilla for any outstanding reports and file a new bug if you don't find one.
    I have try to change values (and press save) and when i send via console zmprov gacf | grep zimbraMtaRestriction i receive always:

    zimbra@mail:/root$ zmprov gacf | grep zimbraMtaRestriction
    zimbraMtaRestriction: reject_invalid_hostname
    zimbraMtaRestriction: reject_non_fqdn_sender

    there is no way to enable the others controls ord disable reject_invalid_hostname and reject_non_fqdn_sender, can i enable the DNS and MTA controls in some manner?
    Last edited by owl700; 03-22-2008 at 03:29 PM.

  10. #10
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    21

    Default

    Quote Originally Posted by owl700 View Post
    there is no way to enable the others controls ord disable reject_invalid_hostname and reject_non_fqdn_sender, can i enable the DNS and MTA controls in some manner?
    Enable:
    zmprov mcf +zimbraMtaRestriction [value]
    Disable:
    zmzmprov mcf -zimbraMtaRestriction [value]

    You can also run just the one's you want all on one line:
    so to set all something like:
    zmprov mcf zimbraMtaRestriction reject_invalid_hostname zimbraMtaRestriction reject_non-fqdn_hostname zimbraMtaRestriction reject_non_fqdn_sender zimbraMtaRestriction “reject_rbl_client dnsbl.njabl.org” zimbraMtaRestriction “reject_rbl_client cbl.abuseat.org” zimbraMtaRestriction “reject_rbl_client bl.spamcop.net” zimbraMtaRestriction “reject_rbl_client dnsbl.sorbs.net” zimbraMtaRestriction “reject_rbl_client zen.spamhaus.org”
    Protocol checks:
    reject_invalid_hostname
    reject_non_fqdn_hostname
    reject_non_fqdn_sender

    DNS checks:
    reject_unknown_client
    reject_unknown_hostname
    reject_unknown_sender_domain

Similar Threads

  1. Problem upgrading from 5.0.1 -> 5.0.2 (documents)
    By ad8mustanggt in forum Installation
    Replies: 1
    Last Post: 03-10-2008, 10:15 PM
  2. [SOLVED] Upgraded to 5.0 OSS - Sendmail Problem
    By Chewie71 in forum Installation
    Replies: 11
    Last Post: 12-28-2007, 07:07 PM
  3. [SOLVED] Upgrade 3.0.1 > 4.5.7 Possible?
    By jimbo in forum Installation
    Replies: 3
    Last Post: 10-01-2007, 01:22 PM
  4. [SOLVED] Etch upgrade 4.5.6 to 4.5.7 problem.
    By jml75 in forum Installation
    Replies: 2
    Last Post: 09-28-2007, 06:20 PM
  5. Certificate problem following 3.1.0 -> 4.0 upgrade
    By simonellistonball in forum Migration
    Replies: 5
    Last Post: 09-26-2006, 02:56 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •