Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 73

Thread: The mailbox and mta dies in FC4 GA version

  1. #1
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    55
    Rep Power
    10

    Default The mailbox and mta dies in FC4 GA version

    Hi

    I have problem that the mailbox and mta dies. Ihave upgraded the system from M2 , which was working OK. The system in FC4 in Xen virtual machine with 738 MB memory.

    I have attached part of the zimbra log file and the only thing what has happened it the reload of postfix configuration.

    What may cause the stop of the services? Where can I find more information of the cause?


    -- Timo

    Release 3.0.0_GA_156.FC4_20060206095649 FC4 FOSS edition

    [zimbra@mail root]$ zmcontrol status
    Host mail.virtaneva.com
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    mta Stopped
    snmp Running
    spell Running


    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: antispam: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: antivirus: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: ldap: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: logger: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: mailbox: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: mta: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: snmp: Running
    Feb 9 22:32:10 mail zimbramon[16574]: 16574:info: 2006-02-09 22:32:04, STATUS: mail.virtaneva.com: spell: Running
    Feb 9 22:32:16 mail postfix/postfix-script: refreshing the Postfix mail system
    Feb 9 22:32:16 mail postfix/master[4454]: reload configuration /opt/zimbra/postfix-2.2.5/conf
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: antispam: Running
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: antivirus: Running
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: ldap: Running
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: logger: Running
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: mailbox: Stopped
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: mta: Stopped
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: snmp: Running
    Feb 9 22:33:08 mail zimbramon[17286]: 17286:info: 2006-02-09 22:33:02, STATUS: mail.virtaneva.com: spell: Running

  2. #2
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default Xen virtual machines

    Xen virtual machines don't seem to work well with zimbra.

    That said - search the forums on ways to get details about what exactly is dying, and how to get logs for it, and post the logs.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    55
    Rep Power
    10

    Default Need more

    Hi

    I have spent 2 days to find out the cause of the death of those services. I have searched all the forums without finding any solutions .

    I does not help much to say that I have a lousy system and I should search .

    I was hoping that someone could give a hint what I have missed.

    -- Timo

    PS. The Zimbra is great, but I need to get it working before rollout.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default log files

    What's in /opt/zimbra/log/zimbra.log?
    su - zimbra
    sh -x bin/zmmtactl status
    sh -x bin/zmmailboxctl status

    I can't help you if I don't know what's not running.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    55
    Rep Power
    10

    Default Thanks

    I will give the results tomorrow.

    -- Timo

  6. #6
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    37
    Rep Power
    9

    Exclamation

    I am having this same problem since upgrading to GA from Milestone 3 Beta Update 2. It worked fine immediately after the upgrade, and then I went to check on it after a day of not using it and it was unresponsive.

    Code:
    zmcontrol status
    Host myhost.com
            antivirus               Running
            ldap                    Running
            logger                  Running
            mailbox                 Stopped
            mta                     Stopped
            snmp                    Running
            spell                   Running
    Code:
    sh -x bin/zmmtactl status
    + BASE=/opt/zimbra
    + SCRIPTS='zmmtaconfigctl postfix zmsaslauthdctl'
    + case "$1" in
    + STATUS=0
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/zmmtaconfigctl status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/postfix status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/zmsaslauthdctl status
    cat: /opt/zimbra/cyrus-sasl-2.1.21.ZIMBRA/state/saslauthd.pid: No such file or directory
    + R=1
    + '[' 1 -ne 0 ']'
    + STATUS=1
    + exit 1
    and

    Code:
    sh -x bin/zmmailboxctl status
    + BASE=/opt/zimbra
    + SCRIPTS='zmmtaconfigctl tomcat mysql.server'
    + STATUS=0
    + case "$1" in
    + for i in '$SCRIPTS'
    + '[' zmmtaconfigctl = mysql.server ']'
    + /opt/zimbra/bin/zmmtaconfigctl status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + for i in '$SCRIPTS'
    + '[' tomcat = mysql.server ']'
    + /opt/zimbra/bin/tomcat status
    + R=1
    + '[' 1 -ne 0 ']'
    + STATUS=1
    + for i in '$SCRIPTS'
    + '[' mysql.server = mysql.server ']'
    + /opt/zimbra/bin/mysqladmin status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + exit 1
    Any ideas ?

  7. #7
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default saslauthd and tomcat

    is zimbraMtaAuthHost set? is zimbraMtaAuthURL set? Is the mode (http/https) in zimbraMtaAuthURL consistent with the port your tomcat instance is listening on? If not, reset zimbraMtaAuthHost to the value it's currently set to - this will reset zimbraMtaAuthURL (and work around a bug).

    I believe that saslauthd is probably dying because tomcat is dying.

    What happens when you run tomcat start? What shows up in /opt/zimbra/log/zimbra.log? /opt/zimbra/tomcat/logs/catalina.out?

    After you start tomcat, try starting saslauthd.

  8. #8
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    37
    Rep Power
    9

    Default

    is zimbraMtaAuthHost set? is zimbraMtaAuthURL set? Is the mode (http/https) in zimbraMtaAuthURL consistent with the port your tomcat instance is listening on?
    Can you point me in the direction of how to find this information ?

    I know the mode is http...everything worked fine the first couple of days after upgrading.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default mode gets reset on upgrade

    Quote Originally Posted by drewage
    Can you point me in the direction of how to find this information ?

    I know the mode is http...everything worked fine the first couple of days after upgrading.
    There's a bug that resets the mode on upgrade, which is why I asked.

    zmprov gs | grep zimbraMtaAuth
    zmprov gs | grep zimbraMailMode
    zmprov gs | grep zimbraMailPort
    zmprov gs | grep zimbraMailSSLPort

  10. #10
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    37
    Rep Power
    9

    Default

    Yes, I encountered that bug after upgrading and changed it to http

    Code:
    zmprov gs | grep zimbraMtaAuth
    zmprov gs | grep zimbraMailMode
    zmprov gs | grep zimbraMailPort
    zmprov gs | grep zimbraMailSSLPort
    Does that pipe to a file or something ? It provides no screen output when I run those commands..

Similar Threads

  1. MTA and Mailbox die periodically...
    By andreturpin in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 06-21-2006, 07:31 PM
  2. Tomcat hanging
    By Morg0 in forum Administrators
    Replies: 42
    Last Post: 04-19-2006, 09:06 PM
  3. MTA and Mailbox dies because of tomcat
    By meikka in forum Installation
    Replies: 7
    Last Post: 03-01-2006, 09:59 AM
  4. Mailbox and MTA also dies but in Centos 4.2
    By eaperezh in forum Installation
    Replies: 9
    Last Post: 02-17-2006, 02:39 PM
  5. mailbox and mta process die after a while
    By eaperezh in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 02-16-2006, 06:40 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •