Results 1 to 8 of 8

Thread: statistics and monitoring

  1. #1
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    12
    Rep Power
    10

    Default statistics and monitoring

    So I have Zimbra installed, and honestly, I'm pretty impressed. Simple installation (sans the library link problem with FC4) and easy to get up and running. Only one problem. . .

    SNMP refuses to start, no errors in the logs or zmcontrol. Looks like it tries to start from the logs:

    Sep 29 22:57:26 zimbra zimbramon[351]: 351:info: Starting services
    Sep 29 22:57:27 zimbra zimbramon[351]: 351:info: STARTING ldap
    Sep 29 22:57:27 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start service ldap
    Sep 29 22:57:27 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start app ldap
    Sep 29 22:57:27 zimbra zimbramon[351]: 351:info: Starting child ldap: (20050929225727)
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: STARTING services
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: STARTING snmp
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start service snmp
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start app swatch
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: Starting child swatch: (20050929225735)
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: STARTING antivirus
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start service antivirus
    Sep 29 22:57:35 zimbra zimbramon[351]: 351:info: start app amavisd
    Sep 29 22:57:36 zimbra zimbramon[351]: 351:info: Starting child amavisd: (20050929225736)


    So I'm getting no monitoring or statistics from the admin interface. Any suggestions?

    Thanks!
    H

    P.S. The zmcontrol output:


    [zimbra@zimbra ~]$ zmcontrol -d start
    Calling start (zimbra.mydomain.com)

    perl /opt/zimbra/bin/zmmon &

    RESPONSE: (Zimbra::Mon::serviceInfo)
    antispam
    status Running
    antivirus
    status Running
    ldap
    status Running
    mailbox
    status Running
    mta
    status Running
    snmp
    status Stopped
    host
    ip xxx.xxx.xxx.xxx
    name zimbra.mydomain.com
    [zimbra@zimbra ~]$

  2. #2
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default swatch not starting

    check /tmp/swatch.out for errors - I suspect that zmsnmpinit failed - you can re-run that, and check for errors as well.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    12
    Rep Power
    10

    Default

    Ok, the /tmp/swatch.out gave me what I needed. Aparently the suite was started at some point as root and swatch didn't have the access to /var/log/zimbra.log that it wanted. chmod zimbra:zimbra /var/log/zimbra.log took care of that.

    So, now, everything seems to be running, however, I'm still not seeing any statistics (been running for 3 or 4 days), all stats still read as not yet available. Any ideas?

    Thanks!

    H

  4. #4
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default stats

    Many things could be wrong - the stats package in this build is not in the best shape - we're currently working on making it more robust.

    Check the zimbra crontab, and you'll see many scripts for gathering and processing stats, and graph generation - check the output files for those scripts for errors. It could be we're not getting the data into the db, or that the graph generation is failing.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    12
    Rep Power
    10

    Default

    zmaggregatestats complains that it has no data:

    SN: Slice:/opt/zimbra/store
    P: 1
    select time, value from server_stat where name = 'Slice:/opt/zimbra/store' order by time desc limit 1
    Slice:/opt/zimbra/store
    No data available to aggregate

    zmaggregatestats then complains of a duplicate key:

    ./zmaggregatestatsdaily
    Aggregating LmtpRcvdData:total:bytes for 2005-09-30

    select time, value from aggregate_stat where name = 'LmtpRcvdData:total:bytes' and time like '2005-09-30%' order by time desc
    Found 2005-09-30 00:00:00 0
    CV: 0
    insert into aggregate_stat (time, name, value, period) values (?,?,?,?)
    DBD::mysql::st execute failed: Duplicate entry '2005-09-30 00:00:00-LmtpRcvdData:total:bytes-24' for key 1 at ./zmaggregatestatsdaily line 188.
    Undefined subroutine &Zimbra::Logger::Log called at ./zmaggregatestatsdaily line 189.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default missing data

    The duplicate key just means that it's already aggregated that period. What did zmfetchstats output? It sounds like the disk slice data isn't making it into the table.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    12
    Rep Power
    10

    Default

    Ok, here's what transpired (I know, dirty fix, but I'm just running on a test platform).

    [zimbra@zimbra ~]$ zmfetchstats
    Can't locate Soap.pm in @INC (@INC contains: /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi /opt/zimbra/zimbramon/lib /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon/SOAP /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi/ /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.6/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.5/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.4/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.3/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.6 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.5 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.4 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.3 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.6/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.5/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.4/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.3/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.6 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.5 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.4 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.3 /usr/lib/perl5/vendor_perl /usr/lib/perl5/5.8.6/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.6 .) at /opt/zimbra/bin/zmfetchstats line 44.
    BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/bin/zmfetchstats line 44.
    [zimbra@zimbra ~]$ locate Soap.pm
    /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/SOAP/Soap.pm
    [zimbra@zimbra ~]$ ln -s /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/SOAP/Soap.pm /opt/zimbra/zimbramon/lib/Soap.pm
    [zimbra@zimbra ~]$ zmfetchstats
    Fetching from host zimbra from 0000000000 till 0000000000, period

    I don't see zmfetch stats in the cron, is that spawned from another process? Guessing that it might be trying to run now but missing some command line args.

    Thanks yet again!

    H

  8. #8
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,103
    Rep Power
    14

    Default zmfetchstats

    zmfetchstats is called from one of the other zm* processes - if you've fixed the Soap.pm include (my bug, btw the stats gathering should work better now.

Similar Threads

  1. Monitoring statistics and mail queues not working
    By superboer12 in forum Installation
    Replies: 9
    Last Post: 01-13-2007, 11:15 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •