Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Moving Open Source Edition from server to new server

  1. #1
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default Moving Open Source Edition from server to new server

    Hello,

    We use Zimbra 5.0.8. Network Edition since one year ago in Debian 4.0. (Ubuntu Version with platform override). Our License expired on october, and I'm using to move the open source method in wiki:

    Moving ZCS to New Server - Zimbra :: Wiki

    After resync to new server, I fix perms and I execute zmcontrol start in bin directory with zimbra user. All services start with success, I see "done" message in each service. But after I browser doesn't find myserver:81 either myserver:81/zimbra when I try to access. We use 81 port, because we have an apache server.

    I've also tried reinstalling zimbra after rsync to /opt/zimbra, but the same problem appears.

    Code:
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 fd=26 ACCEPT from IP=82.194.87.236:34320 (IP=82.194.87.236:389)
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=0 STARTTLS
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=0 RESULT oid= err=0 text=
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 fd=26 TLS established tls_ssf=128 ssf=128
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=1 BIND dn="uid=zimbra,cn=admins,cn=zimbra" method=128
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=1 BIND dn="uid=zimbra,cn=admins,cn=zimbra" mech=SIMPLE ssf=0
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=1 RESULT tag=97 err=0 text=
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=2 SRCH base="cn=config,cn=zimbra" scope=0 deref=3 filter="(objectClass=*)"
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 op=2 SEARCH RESULT tag=101 err=0 nentries=1 text=
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=409 fd=26 closed (connection lost)
    Jan 25 22:57:09 obertic slapd[11613]: conn=408 fd=25 closed (connection lost)
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: status requested
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: stale pid 20931 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: assuming no other instance is running
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: assuming no other instance is running
    Jan 25 22:57:11 obertic zmmailboxdmgr[21076]: no manager process is running
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: status requested
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: stale pid 20931 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: assuming no other instance is running
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: assuming no other instance is running
    Jan 25 22:57:12 obertic zmmailboxdmgr[21138]: no manager process is running
    Then I run zmmailboxdctrl start, it seems that starts but still not workin, and I see this in the log:

    Code:
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: status requested
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: stale pid 20931 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23869]: no manager process is running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: start requested
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: checking if another instance of manager is already running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: stale pid 20931 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23876]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23877]: wrote manager pid 23877 to /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23878]: wrote java pid 23878 to /opt/zimbra/log/zmmailboxd_java.pid
    Jan 25 23:01:33 obertic zmmailboxdmgr[23877]: manager started mailboxd/JVM with pid 23878
    Jan 25 23:01:34 obertic zmmailboxdmgr[23877]: manager woke up from wait on mailboxd/JVM with pid 23878
    Jan 25 23:01:34 obertic zmmailboxdmgr[23886]: wrote java pid 23886 to /opt/zimbra/log/zmmailboxd_java.pid
    Jan 25 23:01:34 obertic zmmailboxdmgr[23877]: manager started mailboxd/JVM with pid 23886
    Jan 25 23:01:34 obertic zmmailboxdmgr[23877]: manager woke up from wait on mailboxd/JVM with pid 23886
    Jan 25 23:01:34 obertic zmmailboxdmgr[23877]: mailboxd/JVM exited twice in 0 seconds (tolerance=60)
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: status requested
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: stale pid 23877 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: assuming no other instance is running
    Jan 25 23:02:04 obertic zmmailboxdmgr[24450]: no manager process is running
    In the zmcontrol status I see mailbox stopped.

    I need help to fix this.Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    Ensure your DNS on the new server is setup correctly
    Code:
    cat /etc/hosts
    cat /etc/resolv.conf
    dig yourdomain mx
    dig yourdomain any
    host `hostname` <- note backticks and not single quotes

  3. #3
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default

    I've exactly configured my server as the old server (hostname and nameservers). I must say that are different servers with different IP's, and I'll need to modify our provider dns to drive our traffic mx and any to the new server, but I haven't done this because I don't wanna miss our server mail / web during any time if new server doesn't work.

    The new zimbra installation, before do rsync, works properly using the ip address to access to the server in the browser...

    I'm wondering if would be better to ask for extend our network edition license (we're partners) and use the network edition backup and restore...

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default

    We've moved messages, account, addresses and calendars using export/import in zimbra desktop, affortunately we're only 3 users.

    But now we can't receive mails. I remember that in the old server installation I asked for our server hosting provider to add an "A" hostname address. And I wonder if they'll have to change this "A" registry to point our new IP address.

    I've changed dns for our domain to point new server, but if I run "host obertic.com" o "host obertic.dedi.acens.net" from new server I see the old server address.

    I'm using exactly the same configuration as old server.
    Last edited by ttortosa; 01-27-2009 at 01:27 AM.

  5. #5
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by ttortosa View Post
    I'm using exactly the same configuration as old server.
    You were asked to provide some diagnostic information earlier, please post the output of those commands in this thread.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  6. #6
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default

    This is the output of the commands:

    Cat /etc/hosts:

    Code:
    127.0.0.1               localhost.localdomain localhost
    82.194.87.236           obertic.com obertic
    82.194.87.236           obertic.dedi.acens.net obertic
    cat /etc/resolv.conf
    Code:
    nameserver 82.194.64.28
    nameserver 82.194.80.28
    dig yourdomain mx

    Code:
    ; <<>> DiG 9.3.4-P1.1 <<>> obertic.com mx
    ;; global options:  printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 12317
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3
    
    ;; QUESTION SECTION:
    ;obertic.com.                   IN      MX
    
    ;; ANSWER SECTION:
    obertic.com.            29713   IN      MX      10 smtp.obertic.com.
    
    ;; AUTHORITY SECTION:
    obertic.com.            14465   IN      NS      ns4.acens.net.
    obertic.com.            14465   IN      NS      ns3.acens.net.
    
    ;; ADDITIONAL SECTION:
    smtp.obertic.com.       29713   IN      A       217.116.20.173
    ns3.acens.net.          81751   IN      A       217.116.0.192
    ns4.acens.net.          81751   IN      A       217.116.0.149
    
    ;; Query time: 1 msec
    ;; SERVER: 82.194.64.28#53(82.194.64.28)
    ;; WHEN: Tue Jan 27 13:05:07 2009
    ;; MSG SIZE  rcvd: 143
    dig yourdomain any

    Code:
    ; <<>> DiG 9.3.4-P1.1 <<>> obertic.com any
    ;; global options:  printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 58829
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 4, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3
    
    ;; QUESTION SECTION:
    ;obertic.com.                   IN      ANY
    
    ;; ANSWER SECTION:
    obertic.com.            29669   IN      MX      10 smtp.obertic.com.
    obertic.com.            14421   IN      A       217.116.20.173
    obertic.com.            14421   IN      NS      ns4.acens.net.
    obertic.com.            14421   IN      NS      ns3.acens.net.
    
    ;; AUTHORITY SECTION:
    obertic.com.            14421   IN      NS      ns3.acens.net.
    obertic.com.            14421   IN      NS      ns4.acens.net.
    
    ;; ADDITIONAL SECTION:
    smtp.obertic.com.       29669   IN      A       217.116.20.173
    ns3.acens.net.          81707   IN      A       217.116.0.192
    ns4.acens.net.          81707   IN      A       217.116.0.149
    
    ;; Query time: 1 msec
    ;; SERVER: 82.194.64.28#53(82.194.64.28)
    ;; WHEN: Tue Jan 27 13:05:51 2009
    ;; MSG SIZE  rcvd: 187
    host `hostname` <- note backticks and not single quotes

    Code:
    obertic.dedi.acens.net has address 217.116.20.173

  7. #7
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    The A records you've posted in that output for smtp.obertic.com do not match the IP address you have in the hosts file, you need to fix that.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default

    Quote Originally Posted by phoenix View Post
    The A records you've posted in that output for smtp.obertic.com do not match the IP address you have in the hosts file, you need to fix that.
    Thanks Phoenix, that IP belongs to the old server in Acens Enterprise, I've changed it in dns manager to point to new ip 82.194.87.236. Each server belongs to different providers, and maybe DNS take 24-48 hrs to take effect in the new server, is it possible?

    This is the copy&paste from dns servers in the provider.

    Code:
    obertic.com	A	82.194.87.236	
    obertic.com	NS	ns3.acens.net.	 
    obertic.com	NS	ns4.acens.net.	 
    obertic.com	MX 10	smtp.obertic.com.	
    pop3.obertic.com	A	82.194.87.236	
    smtp.obertic.com	A	82.194.87.236	
    webmail.obertic.com	A	82.194.87.236	
    www.obertic.com	A	82.194.87.236
    Thanks

  9. #9
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    That change should allow you to receive incoming mail, check your Admin UI and see if there are any messages in the queue. Flush the mail and see if they get delivered, if they're not delivered then look in the log files and see what's happening.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  10. #10
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Spain
    Posts
    55
    Rep Power
    7

    Default

    Hi,

    smtp ip has changed but we are still not receiving mails:

    Should I change the hostname machine to "smtp.obertic.com"?

    Code:
     dig obertic.com any
    
    ; <<>> DiG 9.3.4-P1.1 <<>> obertic.com any
    ;; global options:  printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 38296
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 4, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3
    
    ;; QUESTION SECTION:
    ;obertic.com.                   IN      ANY
    
    ;; ANSWER SECTION:
    obertic.com.            52294   IN      A       82.194.87.236
    obertic.com.            48585   IN      MX      10 smtp.obertic.com.
    obertic.com.            48585   IN      NS      ns4.acens.net.
    obertic.com.            48585   IN      NS      ns3.acens.net.
    
    ;; AUTHORITY SECTION:
    obertic.com.            48585   IN      NS      ns4.acens.net.
    obertic.com.            48585   IN      NS      ns3.acens.net.
    
    ;; ADDITIONAL SECTION:
    smtp.obertic.com.       48585   IN      A       82.194.87.236
    ns3.acens.net.          12022   IN      A       217.116.0.192
    ns4.acens.net.          12022   IN      A       217.116.0.149
    
    ;; Query time: 1 msec
    ;; SERVER: 82.194.64.28#53(82.194.64.28)
    ;; WHEN: Wed Jan 28 08:25:12 2009
    ;; MSG SIZE  rcvd: 187
    Last edited by ttortosa; 01-27-2009 at 11:30 PM.

Similar Threads

  1. zmmailboxdctl is not running !!!!!!
    By olibite in forum Administrators
    Replies: 14
    Last Post: 04-28-2011, 05:50 AM
  2. Network Edition to Open Source edition?
    By tiger2000 in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 10-29-2008, 04:54 AM
  3. Zimbra fails after working for 2 weeks
    By Linsys in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 10-07-2008, 12:42 AM
  4. Replies: 13
    Last Post: 10-29-2007, 11:41 PM
  5. M3 problem with shares
    By titangears in forum Users
    Replies: 4
    Last Post: 01-12-2006, 12:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •