Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: [SOLVED] postfix not starting

  1. #1
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    10
    Rep Power
    5

    Unhappy [SOLVED] postfix not starting

    When I start zmcontrol start, mta fails stating that libssl library is not found

    postfix start
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postmap: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postalias: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postfix: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory

    Any idea how to fix this. I just did an upgrade from 5.0.16 to 5.0.23.

    Here is the total log when I do zmcontrol start

    zmcontrol start
    Host india.corelynx.com
    Starting Antivirus...skipped.
    missing or not executable.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting imapproxy...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...FAILED
    Starting zmmtaconfig...zmmtaconfig is already running.
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postmap: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postalias: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postfix: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    postfix failed to start
    Starting saslauthd...already running.


    Starting stats...Done.
    Last edited by logiseek; 04-23-2010 at 01:07 AM.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    Welcome to the forums

    Which O/S are you using ?
    Code:
    su - zimbra
    zmcontrol -v
    Did you definitely upgrade to the same architecture release ?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    10
    Rep Power
    5

    Default

    I am on Zimbra 5.0.23.GA. Got it upgraded from 5.0.16.GA after recent EOL of clamav 0.94...
    Things are kind of desperate as the mail server is down since April 16th

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    Please post the information above which was requested.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    10
    Rep Power
    5

    Default

    Release 5.0.23_GA_3242.RHEL5_20100326192051 CentOS5

  6. #6
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default

    Release 5.0.23_GA_3242.RHEL5_20100326192051 CentOS5
    So, your server is running 32-bit CentOS 5, right?

    Just out of curiosity, have you tried a full server reboot?

    In your PM you said you had power issues back on the 16th. What else have you tried since the outage and before doing the upgrade? You don't have sendmail or the stock postfix running do you?

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    One thing to try is to completely shutdown Zimbra and then as root run /opt/zimbra/libexec/zmfixperms --extended.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    10
    Rep Power
    5

    Default

    Yes, I did the full shutdown and reboot and have stopped all services and now when I do the start up and I get the following...
    zmcontrol start
    Host india.corelynx.com
    Starting Antivirus...skipped.
    missing or not executable.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting imapproxy...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...FAILED
    Starting zmmtaconfig...zmmtaconfig is already running.
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postmap: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postalias: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postfix: error while loading shared libraries: libssl.so.0.9.8: cannot open shared object file: No such file or directory
    postfix failed to start
    Starting saslauthd...already running.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    10
    Rep Power
    5

    Default

    I don't have sendmail running and postfix fail with failing to load libssl.0.9.8 module. Yes, the server is 32bit Centos 5 server

  10. #10
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Massachusetts
    Posts
    965
    Rep Power
    10

    Default

    Did you try running the 'zmfixperms' command that Uxbod suggested?

Similar Threads

  1. postdrop fail to create file after upgrade to 5.0.3
    By echoadisan in forum Installation
    Replies: 23
    Last Post: 07-15-2013, 03:02 PM
  2. upgrade broke server :Unable to connect to the MTA
    By esb123 in forum Administrators
    Replies: 14
    Last Post: 05-02-2012, 12:20 PM
  3. postfix stopped
    By riegersteve in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 05-15-2007, 03:25 PM
  4. Could not start postfix when starting Zimbra
    By denisb in forum Administrators
    Replies: 5
    Last Post: 06-16-2006, 04:44 PM
  5. Zimbra on Debian?
    By omry_y in forum Installation
    Replies: 25
    Last Post: 11-04-2005, 10:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •