Results 1 to 7 of 7

Thread: tomcat not starting

  1. #1
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    4
    Rep Power
    9

    Default tomcat not starting

    greetings, i am trying to install zimbra ne 4.0 on a fresh, dedicated server running red hat es 4.

    the first interesting thing is that i was following the quick start guide that came in the ne 4.0 documents zip, but never came across the menu's that it describes. the process simply installed the components and exited.

    my problem is that i cant get tomcat to start. if i run 'tomcat start' i dont get any output to screen ... the contents of catalina.out (which i have included below) dont show anything that i can see to indicate any problems. but, i cant get access to the zimbra webapps and when i use 'tomcat status', nothing is returned.

    the /var/zimbra.log (which i have included below catalina.out) does indicate a problem stating that tomcat/JVM is exiting.

    thanks in advance for your assistance.

    brian

    **** catalina.out

    Aug 19, 2006 1:52:19 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-80
    Aug 19, 2006 1:52:20 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-7071
    Aug 19, 2006 1:52:20 PM org.apache.catalina.startup.Catalina load
    INFO: Initialization processed in 1286 ms
    Aug 19, 2006 1:52:20 PM org.apache.catalina.core.StandardService start
    INFO: Starting service Catalina
    Aug 19, 2006 1:52:20 PM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
    INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/5.5.15
    Aug 19, 2006 1:52:20 PM org.apache.catalina.core.StandardHost start
    INFO: XML validation disabled
    Aug 19, 2006 1:52:21 PM org.apache.catalina.startup.HostConfig deployDescriptor
    WARNING: A docBase /opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/webapps/zimbra inside the host appBase has been specified, and will be ignored
    log4j:WARN No appenders could be found for logger (org.apache.catalina.session.ManagerBase).
    log4j:WARN Please initialize the log4j system properly.
    Zimbra server process is running as root, changing to user=zimbra uid=502 gid=502
    Zimbra server process, after change, is running with uid=502 euid=502 gid=502 egid=502
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-80
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.coyote.http11.Http11BaseProtocol init
    INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-7071
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.catalina.startup.Catalina load
    INFO: Initialization processed in 1283 ms
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.catalina.core.StandardService start
    INFO: Starting service Catalina
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
    INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/5.5.15
    Aug 19, 2006 1:52:29 PM org.apache.catalina.core.StandardHost start
    INFO: XML validation disabled
    Aug 19, 2006 1:52:30 PM org.apache.catalina.startup.HostConfig deployDescriptor
    WARNING: A docBase /opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/webapps/zimbra inside the host appBase has been specified, and will be ignored
    log4j:WARN No appenders could be found for logger (org.apache.catalina.session.ManagerBase).
    log4j:WARN Please initialize the log4j system properly.
    Zimbra server process is running as root, changing to user=zimbra uid=502 gid=502
    Zimbra server process, after change, is running with uid=502 euid=502 gid=502 egid=502

    *****************

    ****** /var/zimbra.log

    Aug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18543]: start requestedAug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18543]: checking if another instance of manager is already runningAug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18543]: stale pid 17260 found in /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid: No such processAug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18543]: assuming no other instance is runningAug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: wrote manager pid 18544 to /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pidAug 19 13:52:18 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: manager started tomcat/JVM with pid 18545Aug 19 13:52:27 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: manager woke up from wait on tomcat/JVM with pid 18545Aug 19 13:52:27 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: manager started tomcat/JVM with pid 18557Aug 19 13:52:37 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: manager woke up from wait on tomcat/JVM with pid 18557Aug 19 13:52:37 14304-25345 zmtomcatmgr[18544]: tomcat/JVM exited twice in 10 seconds (tolerance=60)Aug 19 13:53:00 14304-25345 zmtomcatmgr[18622]: status requestedAug 19 13:53:00 14304-25345 zmtomcatmgr[18622]: stale pid 18544 found in /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid: No such processAug 19 13:53:00 14304-25345 zmtomcatmgr[18622]: assuming no other instance is runningAug 19 13:53:00 14304-25345 zmtomcatmgr[18622]: no manager process is running
    ****************

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Hi-
    Looks like there is a stale Tomcat Process ID:
    Try this:
    su -zimbra
    zmcontrol stop
    rm /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid

    Ofcourse, this won't sovle why tomcat stopped in the first place, but it should get it running.

    Let us know how it turns out.

    jh

  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    4
    Rep Power
    9

    Default did as you instructed

    first off, thanks for the saturday response ... very unexpected.

    i performed the steps that you suggested, but i got the same exact behavior ... with the same output in catalina.out.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Some of us...........well me.........don't have lives.

    Perhaps something is already running.

    What does the output of
    lsof -i

    What about
    ps auxww | grep tom


    return?
    (make sure all zcs services are stopped)

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    4
    Rep Power
    9

    Default

    here is the results of the two commands. im afraid that nothing of interest was revealed.

    [root@zmail ~]# lsof -i
    COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
    sshd 2739 root 3u IPv6 5811 TCP *:ssh (LISTEN)
    sshd 10342 root 3u IPv6 488160 TCP zmail.whiteboardagency.com:ssh->207-177-241-32.dsl.redshift.com:51569 (ESTABLISHED)
    sshd 10438 brian 3u IPv6 488160 TCP zmail.whiteboardagency.com:ssh->207-177-241-32.dsl.redshift.com:51569 (ESTABLISHED)
    cupsd 18606 root 0u IPv4 210825 TCP *:ipp (LISTEN)
    cupsd 18606 root 2u IPv4 210826 UDP *:ipp
    [root@zmail ~]# ps auxww | grep tom
    root 11473 0.0 0.0 4016 640 pts/0 S+ 18:12 0:00 grep tom
    [root@zmail ~]#

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Well then,
    I'm afraid i'm beginning to run out of ideas.
    Let's try fixing the permissions for your Zimbra install.

    BTW: Did you try a reinstall? That can help a lot sometimes.

    Anywho-
    su root
    cd /opt/zimbra/libexec
    ./zmfixperms

  7. #7
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    4
    Rep Power
    9

    Smile re-install worked

    i had previously re-installed with the same results ... but this time, i completely uninstalled zimbra and reinstalled and it all worked as advertised.

    the first thing i noticed is that i got the configuration menu as the quick setup guide described, so i knew things were going to be different. i wish for the sake of future users of this forum, i could think of what was different this time.

    thanks for your time and advice ... i will be posting again, if i need future help.

    brian

Similar Threads

  1. postfix stopped
    By riegersteve in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 05-15-2007, 04:25 PM
  2. Starting ZCS in SuSE SLES9 - NO UI - NO TOMCAT
    By VictorMedina in forum Administrators
    Replies: 1
    Last Post: 05-13-2006, 11:59 PM
  3. tomcat - macosx install - please help
    By gmsmith in forum Installation
    Replies: 3
    Last Post: 04-19-2006, 01:30 PM
  4. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 11:11 PM
  5. Zimbra on Debian?
    By omry_y in forum Installation
    Replies: 25
    Last Post: 11-04-2005, 11:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •