Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: mysql.server is not running

  1. #1
    Join Date
    May 2006
    Posts
    83
    Rep Power
    9

    Default mysql.server is not running

    Hello everybody,

    again I have some problems...
    I upgraded from 4.03 to 4.50GA and the upgrade fails while starting the mysqld :-(

    Well - I rebooted the system and everything is running except mailbox (because of "mysql.server is not running".
    But the apache is able to use the zimbra mysql daemon - so why does the mailbox not?

    Is this a "new" problem in this version because of the RAM? I only have 512MB inside - but haven't had any problems with this yet....

    Hope anyone could help?!

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Well,
    Let's look to see what the problem is. First can we get the segment of the log which show the zcs startup process?

    It's located in /var/log/zimbra.log

  3. #3
    Join Date
    May 2006
    Posts
    83
    Rep Power
    9

    Default

    Sure....
    Quote Originally Posted by wannabetenor View Post
    It's located in /var/log/zimbra.log
    But I don't think that you can do much with it...
    Here it is:
    Code:
    Jan 27 17:12:58 XDOMAINX zimbramon[14348]: 14348:info: 2007-01-27 17:12:06, STATUS: : Cannot: determine
    Jan 27 17:14:25 XDOMAINX zimbramon[14401]: 14401:info: 2007-01-27 17:14:07, STATUS: : Cannot: determine
    Jan 27 17:15:11 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping services
    Jan 27 17:15:11 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping mta
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX postfix/postfix-script: fatal: the Postfix mail system is not running
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping spell
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping snmp
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping antivirus
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping antispam
    Jan 27 17:15:13 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping imapproxy
    Jan 27 17:15:17 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping mailbox
    Jan 27 17:15:17 XDOMAINX zmtomcatmgr[15270]: threaddump requested
    Jan 27 17:15:17 XDOMAINX zmtomcatmgr[15270]: file /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid does not exist
    Jan 27 17:15:17 XDOMAINX zmtomcatmgr[15270]: assuming no other instance is running
    Jan 27 17:15:17 XDOMAINX zmtomcatmgr[15270]: no manager process is running
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zmtomcatmgr[15277]: stop requested
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zmtomcatmgr[15277]: file /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid does not exist
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zmtomcatmgr[15277]: assuming no other instance is running
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zmtomcatmgr[15277]: no manager process is running
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping logger
    Jan 27 17:15:19 XDOMAINX zimbramon[15150]: 15150:info: Stopping ldap
    Jan 27 17:16:06 XDOMAINX zimbramon[15473]: 15473:info: 2007-01-27 17:16:01, STATUS: : Cannot: determine
    Jan 27 17:18:08 XDOMAINX zimbramon[17124]: 17124:info: 2007-01-27 17:18:02, STATUS: : Cannot: determine
    Jan 27 17:19:04 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping services
    Jan 27 17:19:04 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping mta
    Jan 27 17:19:04 XDOMAINX postfix/postfix-script: fatal: the Postfix mail system is not running
    Jan 27 17:19:05 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping spell
    Jan 27 17:19:05 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping snmp
    Jan 27 17:19:05 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping antivirus
    Jan 27 17:19:05 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping antispam
    Jan 27 17:19:05 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping imapproxy
    Jan 27 17:19:08 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping mailbox
    Jan 27 17:19:08 XDOMAINX zmtomcatmgr[18236]: threaddump requested
    Jan 27 17:19:08 XDOMAINX zmtomcatmgr[18236]: file /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid does not exist
    Jan 27 17:19:08 XDOMAINX zmtomcatmgr[18236]: assuming no other instance is running
    Jan 27 17:19:08 XDOMAINX zmtomcatmgr[18236]: no manager process is running
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zmtomcatmgr[18243]: stop requested
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zmtomcatmgr[18243]: file /opt/zimbra/log/zmtomcatmgr.pid does not exist
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zmtomcatmgr[18243]: assuming no other instance is running
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zmtomcatmgr[18243]: no manager process is running
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping logger
    Jan 27 17:19:10 XDOMAINX zimbramon[18135]: 18135:info: Stopping ldap
    Jan 27 17:20:02 XDOMAINX postfix/postqueue[18646]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Jan 27 17:20:03 XDOMAINX zimbramon[18624]: 18624:info: 2007-01-27 17:20:01, QUEUE: 0 0
    Jan 27 17:20:05 XDOMAINX zimbramon[18629]: 18629:info: 2007-01-27 17:20:02, DISK: XDOMAINX.eu: dev: /dev/hda1, mp: /, tot: 16772, avail: 6184
    Jan 27 17:20:07 XDOMAINX zimbramon[18631]: 18631:info: 2007-01-27 17:20:02, STATUS: : Cannot: determine
    Jan 27 17:22:04 XDOMAINX zimbramon[19578]: 19578:info: 2007-01-27 17:22:01, STATUS: : Cannot: determine

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    This appears to be stopping the services. Can you get the services starting up?

  5. #5
    Join Date
    May 2006
    Posts
    83
    Rep Power
    9

    Default

    Quote Originally Posted by wannabetenor View Post
    This appears to be stopping the services. Can you get the services starting up?
    How may I do this?
    > zmcontrol start
    just "starts" everything (looks perfekt), but the "zmcontrol status" still says mysql.server not running...

    And as I already said - the mysql server IS running - I can work with it.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    I understand that it's starting, I wanted to see what happens when something tries to connect to it. . .

    What happens when you
    >su zimbra
    >mysql mysql


    ?

  7. #7
    Join Date
    May 2006
    Posts
    83
    Rep Power
    9

    Default

    Quote Originally Posted by wannabetenor View Post
    I understand that it's starting, I wanted to see what happens when something tries to connect to it. . .

    What happens when you
    >su zimbra
    >mysql mysql
    ?
    zimbra@XDOMAINX:~/bin$ mysql mysql
    Reading table information for completion of table and column names
    You can turn off this feature to get a quicker startup with -A

    Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
    Your MySQL connection id is 4 to server version: 5.0.26-log

    Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

    mysql>

  8. #8
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    Okey Dokey,
    Have you run a
    mysql.server stop
    and
    mysql.server start

    to see if it throws an exception?

  9. #9
    Join Date
    May 2006
    Posts
    83
    Rep Power
    9

    Default

    No - not yet... But I can try in a minute...

    I think that now not even the tomcat is running :-( I copied my backup in the folder and not even this is now running :-(

  10. #10
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    21

    Default

    I really need to see that startup log

    Here's an easy way to get those results:

    zmcontrol stop
    ps auxx | grep zimbra
    (kill any left over processes by zimbra)
    zmcontrol start
    tail -125 /var/log/zimbra.log
    (post that)

Similar Threads

  1. Replies: 21
    Last Post: 02-04-2010, 10:06 AM
  2. tomcat not running / postfix/postqueue errors
    By seravitae in forum Installation
    Replies: 7
    Last Post: 03-10-2007, 08:18 PM
  3. Post instsallation problems
    By Assaf in forum Installation
    Replies: 14
    Last Post: 01-29-2007, 11:38 AM
  4. Getting problems in FC4 while instalation
    By kitty_bhoo in forum Installation
    Replies: 13
    Last Post: 09-12-2006, 11:34 PM
  5. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 12:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •