Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 27

Thread: Zimbra as secondary in split domain not accepting email to server hostname.

  1. #1
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default Zimbra as secondary in split domain not accepting email to server hostname.

    Hello,

    I'm looking to migrate a Qmail server to Zimbra. I have Zimbra 6.0.6 up and running and it is accepting and delivering email for our domain (foo.com).

    The new server (secondary) is zimbra.foo.com, the old server (primary) is mail.foo.com.

    I'd like for Zimbra to accept email for both foo.com and zimbra.foo.com, but currently it only accepts foo.com. I get the following error when sending email both from the web interface as well as from other mail clients:

    unknown user: "<username>"

    Where <username> is a user account that is setup in zimbra and on the old mail server.

    I've followed the steps in the Split Domain wiki page for the secondary domain setup to no avail.

    What am I missing?

    Thanks

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by jshtimsj View Post
    I'd like for Zimbra to accept email for both foo.com and zimbra.foo.com, but currently it only accepts foo.com. I get the following error when sending email both from the web interface as well as from other mail clients:

    unknown user: "<username>"

    Where <username> is a user account that is setup in zimbra and on the old mail server.
    What are the exact errors you see in the log files when you try to send an email for this domain?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default

    In maillog:

    to=<james@zimbra.xyz.com>, relay=local, delay=0.02, delays=0/0.01/0/0.01, dsn=5.1.1, status=bounced (unknown user: "james")

  4. #4
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Please post the rest of the error messages around that one (5-10 lines either side will do). Are you absolutely sure that the user exists on the Zimbra server? List some of the output from the zmprov that shows the user account does exist?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default

    Yes, the account does exist. I can send email successfully to 'james@xyz.com', just not 'james@zimbra.xyz.com'. More log goodness here:

    zimbra postfix/smtpd[17138]: setting up TLS connection from mail.xyz.com[10.10.0.1]
    zimbra postfix/smtpd[17138]: Anonymous TLS connection established from mail.xyz.com[10.10.0.1]: TLSv1 with cipher DHE-RSA-AES256-SHA (256/256 bits)
    zimbra postfix/smtpd[17138]: E7EA81390297: client=mail.xyz.com[10.10.0.1]
    zimbra postfix/cleanup[17141]: E7EA81390297: message-id=<4BFE818B.1030009@xyz.com>
    zimbra postfix/qmgr[29850]: E7EA81390297: from=<james@xyz.com>, size=1372, nrcpt=1 (queue active)
    zimbra postfix/smtpd[17138]: disconnect from mail.xyz.com[10.10.0.1]
    zimbra postfix/smtpd[17145]: connect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    zimbra postfix/smtpd[17145]: 28AA9139029A: client=localhost.localdomain[127.0.0.1]
    zimbra postfix/cleanup[17141]: 28AA9139029A: message-id=<4BFE818B.1030009@xyz.com>
    zimbra postfix/qmgr[29850]: 28AA9139029A: from=<james@xyz.com>, size=1998, nrcpt=1 (queue active)
    zimbra postfix/smtpd[17145]: disconnect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    zimbra postfix/smtp[17142]: E7EA81390297: to=<james@zimbra.xyz.com>, relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=0.24, delays=0.05/0.01/0/0.18, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 Ok, id=14806-02, from MTA([127.0.0.1]:10025): 250 2.0.0 Ok: queued as 28AA9139029A)
    zimbra postfix/qmgr[29850]: E7EA81390297: removed
    zimbra postfix/local[17146]: 28AA9139029A: to=<james@zimbra.xyz.com>, relay=local, delay=0.02, delays=0/0.01/0/0.01, dsn=5.1.1, status=bounced (unknown user: "james")
    zimbra postfix/cleanup[17141]: 2CE09139029B: message-id=<20100527142834.2CE09139029B@zimbra.xyz.com>
    zimbra postfix/qmgr[29850]: 2CE09139029B: from=<>, size=3818, nrcpt=1 (queue active)
    zimbra postfix/bounce[17147]: 28AA9139029A: sender non-delivery notification: 2CE09139029B
    zimbra postfix/qmgr[29850]: 28AA9139029A: removed
    zimbra postfix/lmtp[17148]: 2CE09139029B: to=<james@xyz.com>, relay=zimbra.xyz.com[10.10.0.5]:7025, delay=0.07, delays=0/0.01/0/0.05, dsn=2.1.5, status=sent (250
    2.1.5 Delivery OK)

    So by default it looks like Zimbra doesn't accept email to its hostname, only to the domain initially configured in the setup process? Is that correct?

  6. #6
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    Quote Originally Posted by jshtimsj View Post
    So by default it looks like Zimbra doesn't accept email to its hostname, only to the domain initially configured in the setup process? Is that correct?
    Of course it won't accept an email to the account james@xyz.com using the domain name unless that domain name exists. When you installed Zimbra you would have been asked if you wanted to change the domain name (and it showed you that it was going to use the FQDN of the server - that's the default), you should have answered 'yes' at that point and set the domain to xyz.com. If you wish to use xyz.com as the default domain name then you can rename it and modify the DNS A & MX records to point to it. I assume you can actually send an email to james@zimbra.xyz.com and it gets delivered?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  7. #7
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default

    ? The domain does indeed exist. We're working with xyz.com as my domain. Hostname of zimbra server is zimbra.xyz.com. When I setup the server I configured it for xyz.com as the primary domain (not its hostname zimbra.xyz.com) which works great. My question is how do I get Zimbra to accept email to both its configured domain (xyz.com) and the hostname of the server (zimbra.xyz.com)? As I mentioned before sending email to just the domain works fine. My goal is to move users over one at a time or in batches from our old mail server to the new one (zimbra) and I need a valid forwarding email on the new mail server for this to work (hence me wanting to use the zimbra server's hostname).

    Thank you.

  8. #8
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,587
    Rep Power
    58

    Default

    If you want to accept mail for zimbra.xyz.com then a domain must exist on your server, create it and give the accounts (if that's what you want) an alias for that domain i.e. james@zimbra.xyz.com and if you don't create an alias the mail will get delivered to the new accounts crated in that domain.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  9. #9
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default

    Really? There's no way to create virtual alias domains in Zimbra? One has to create user accounts in the 'normal' domain and aliases in the 'alias' domain? Fine for small installations, but we have over 1,000 accounts/aliases/etc. There's got to be a better way, no?

  10. #10
    Join Date
    May 2010
    Posts
    32
    Rep Power
    5

    Default

    Can anyone else shed any light on this? I've tried creating an alias domain via zmprov:

    ./zmprov cad zimbra.xyz.com xyz.com zimbraMailCatchAllForwardingAddress @xyz.com

    Where xyz.com is our primary domain and zimbra.xyz.com is the alias domain. zimbra.xyz.com does resolve correctly to the zimbra server and I've added zimbra and zimbra.xyz.com to /etc/hosts.

    One note: when sending an email from the Zimbra web interface to an email in the alias domain it works. However, when trying to send an email from any other mail server to the alias domain zimbra fails with the error:

    mail for mail1.xyz.com loops back to myself

    again, mail1.xyz.com is the FQDN of the zimbra server. In short, the domain alias appears to work for email sent locally, but not from any other mail server.

    Any help would be much appreciated

    Thanks

Similar Threads

  1. [SOLVED] Postfix unavailable - queue down
    By pmona in forum Administrators
    Replies: 20
    Last Post: 01-21-2010, 10:03 PM
  2. [SOLVED] Zimbra logwatch.
    By nishith in forum Administrators
    Replies: 5
    Last Post: 06-10-2009, 05:42 PM
  3. Replies: 31
    Last Post: 12-15-2007, 09:05 PM
  4. need advice on configuring zimbra to work with fax server
    By pheonix1t in forum Administrators
    Replies: 0
    Last Post: 07-11-2007, 08:46 PM
  5. Can't start Zimbra!
    By zibra in forum Administrators
    Replies: 5
    Last Post: 03-22-2007, 12:34 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •