Zimbra wont start

Ask questions about your setup or get help installing ZCS server (ZD section below).
slott_hansen
Posts: 7
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:55 pm

Zimbra wont start

Postby slott_hansen » Wed Sep 28, 2005 7:20 am

I managed to install the zimbra on my FC3 macine without any errors or warnings. But after the install has finished my apache is no longer responing on port 80 and zimbra gives this error when starting it form the command line:


[root@chicago msh]# /etc/init.d/zimbra start

Calling startup (localhost.localdomain)
perl /opt/zimbra/bin/zmmon &
Can't load '/opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi//auto/DBI/DBI.so' for module DBI: /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi//auto/DBI/DBI.so: cannot open shared object file: No such file or directory at /usr/lib64/perl5/5.8.5/x86_64-linux-thread-multi/DynaLoader.pm line 230.

at /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi//DBI.pm line 254

BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi//DBI.pm line 254.

Compilation failed in require at /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon/Admin.pm line 37.

BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon/Admin.pm line 37.

Compilation failed in require at /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon/StatusMon.pm line 35.

BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/zimbramon/lib/Zimbra/Mon/StatusMon.pm line 35.

Compilation failed in require at /opt/zimbra/bin/zmmon line 41.

BEGIN failed--compilation aborted at /opt/zimbra/bin/zmmon line 41.

Soap call failed: 500 Can't connect to localhost:7777 (connect: Connection refused) at /opt/zimbra/bin/zmcontrol line 230


So my question is - why happend to port 80 and what is zimbra trying to tell me ?


slott_hansen
Posts: 7
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:55 pm

Zimbra wont start

Postby slott_hansen » Wed Sep 28, 2005 8:03 am

It says it cant locate the file DBI.so which is nonsens. When I do simple ll to the "missing" file I get this:
-r-xr-xr-x 1 zimbra zimbra 223190 Aug 24 00:25 /opt/zimbra/zimbramon/lib/i386-linux-thread-multi//auto/DBI/DBI.so


Before failing I can see the following in my message log:

Sep 28 15:05:26 localhost zimbramon[9893]: 9893:info: Starting services

Sep 28 15:05:26 localhost zimbramon[9893]: 9893:info: STARTING ldap

Sep 28 15:05:26 localhost zimbramon[9893]: 9893:info: start service ldap

Sep 28 15:05:26 localhost zimbramon[9893]: 9893:info: start app ldap

Sep 28 15:05:26 localhost zimbramon[9893]: 9893:info: Starting child ldap: (20050928150526)
and then 2 min. later it fails...
slott_hansen
Posts: 7
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:55 pm

Zimbra wont start

Postby slott_hansen » Wed Sep 28, 2005 8:21 am

I just tried to execute the following statement manually:
perl /opt/zimbra/bin/zmmon &
and now something is happening...
[root@chicago ~]# /etc/init.d/zimbra status

Calling GetServiceInfoRequest (localhost.localdomain)
ERROR: service.FAILURE (system failure: getDirectContext) (cause: javax.naming.CommunicationException localhost.localdomain:389)
14319KevinH
Ambassador
Ambassador
Posts: 4558
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:52 pm

Zimbra wont start

Postby 14319KevinH » Wed Sep 28, 2005 10:58 am

Sounds like LDAP (slapd) is not running. Can you check for that (ps -ef | grep slapd). If it's there then try to telnet to port 389 to see if it bound.
slott_hansen
Posts: 7
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:55 pm

Zimbra wont start

Postby slott_hansen » Thu Sep 29, 2005 4:14 am

Sure enough - ldap was missing from the system.
I have now done a "yum install openldap-servers.x86_64" and started it like this:

root@chicago lib]# /etc/init.d/ldap start

Checking configuration files for : config file testing succeeded

Starting slapd: [ OK ]


but still my zimbra refuses to start and gives me this error
marcmac
Elite member
Elite member
Posts: 2091
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:53 pm

Zimbra wont start

Postby marcmac » Thu Sep 29, 2005 9:13 am

We ship openldap with ZCS, so you don't need to install it - the problem here is, the ZCS slapd server didn't start for some reason.
Can you post your install.log (in /tmp) to look for ldap errors?
Also - the zimbra installation is redirecting port 80 to the tomcat server, which will break your apache install. Search the forums for iptables to find a fix.

Return to “Installation and Upgrade”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests