DNS error resolving MX...

Ask questions about your setup or get help installing ZCS server (ZD section below).
Stergil
Advanced member
Advanced member
Posts: 69
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:34 pm

DNS error resolving MX...

Postby Stergil » Mon May 21, 2007 1:04 am

I've seen quite a few posts about the MX error. In each case I've seen it seemed like folks didn't have the proper A/MX records in their internal DNS configured.
I'm far from an expert in DNS or Linux, but I think I have things setup properly.
nslookup with 'set q=mx' and fed 'foostuff.com' returns the following.

> foostuff.com

Server: 192.168.0.254

Address: 192.168.0.254#53
foostuff.com mail exchanger = 10 zimbra.foostuff.com.
However, I still get the following error when running the install.sh script.

DNS ERROR resolving MX for zimbra.foostuff.com

It is suggested that the domain name have an MX record configured in DNS

Change domain name? [Yes]


If I continue the installation the services start properly. I'm not sure if it's a false-positive. I've not tried to configure things much yet thinking that I should resolve the installation error before getting too deep into configuration.
root@zimbra:~# cat /etc/hosts

127.0.0.1 localhost

192.168.0.10 zimbra.foostuff.com zimbra


> zimbra.foostuff.com

Server: 192.168.0.254

Address: 192.168.0.254#53
Name: zimbra.foostuff.com

Address: 192.168.0.10



Oh yea, Latest version of OpenSource Zimbra on Ubuntu 6.06.1-server.
Any thoughts?


riegersteve
Advanced member
Advanced member
Posts: 51
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:55 pm

DNS error resolving MX...

Postby riegersteve » Mon May 21, 2007 12:34 pm

on localhost do

ping zimbra.foostuff.com

if it comes back with your ip address then install. mail will work internally.

if you want mail to work externally you will have to setup NAT and DNS
Bill Brock
Outstanding Member
Outstanding Member
Posts: 618
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:35 pm

DNS error resolving MX...

Postby Bill Brock » Fri Jun 08, 2007 1:43 pm

You are trying to resolve the MX for zimbra.foostuff.com instead of foostuff.com.
zimbra.foostuff.com is the FQDN of the mail server and foostuff.com is the domain. MX records are setup and resolved for domains.
The Zimbra install tries to set the domain to the FQDN of the server instead of the domain itself. During the install you must change the domain name that Zimbra wants to use to the domain name and not the FQDN of the host.
shezzski
Posts: 3
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:46 pm

DNS error resolving MX...

Postby shezzski » Fri Sep 28, 2007 8:02 pm

I am having the same problem, I have Bind set up, but Zimbra somehow resolves the DNS records to the mail.example.com domain and not the example.com domain as I would like. When I change the domain to example.com I cannot even resolve the MX record.
I did remove the A record for the server so that I could get that error otherwise zimbra rolls on through and sets my domain as mail.example.com (something I dont want)
shezzski
Posts: 3
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:46 pm

DNS error resolving MX...

Postby shezzski » Fri Sep 28, 2007 8:16 pm

Fixed this problem, I actually had MX record set up wrong (im using WEBMIN) and I had the name of the webserver set to mail.example.com. and mail server set to its IP address. I changed the name to example.com. and the mail server field set to mail.
I did still get the MX error as Bill Brock described, but now when I change to domain to example.com it resolved.
Thanks Bill for the post, and thanks for google finding it for me :D
Looking forward to playing more with ZIMBRA :cool:
mmorse
Ambassador
Ambassador
Posts: 6036
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:24 pm

DNS error resolving MX...

Postby mmorse » Fri Sep 28, 2007 8:18 pm

[quote user="shezzski"]I did remove the A record for the server so that I could get that error otherwise zimbra rolls on through and sets my domain as mail.example.com (something I dont want)[/quote]

btw-even if your 1st domain during setup is 'mail.domain.com' you can then add a 2nd 'domain.com' later -real easy CLI or from the admin console gui
farrukhndm
Advanced member
Advanced member
Posts: 100
Joined: Fri Sep 12, 2014 11:44 pm

DNS error resolving MX...

Postby farrukhndm » Tue Mar 29, 2011 6:28 am

i was also facing same problem in installation of z 7.0.1 .so by change FQDN name to domain name resolve my problem .
[quote user="shezzski"]Fixed this problem, I actually had MX record set up wrong (im using WEBMIN) and I had the name of the webserver set to mail.example.com. and mail server set to its IP address. I changed the name to example.com. and the mail server field set to mail.[/QUOTE]
I did still get the MX error as Bill Brock described, but now when I change to domain to example.com it resolved.
Thanks Bill for the post, and thanks for google finding it for me :D
Looking forward to playing more with ZIMBRA :cool:[/QUOTE]

Return to “Installation and Upgrade”

Who is online

Users browsing this forum: Brains and 12 guests