Unable to add users into BES Express

Are you using the Zimbra Connector for BlackBerry? Post your comments and questions here.
MiguelPerez
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:39 am

Unable to add users into BES Express

Postby MiguelPerez » Tue Nov 02, 2010 5:04 am

Hi to all....
I'm configure BES Express to connect to Zimbra to use BlackBerry device. My environment is:
- ZCS Version 6.0.8_GA_2661.NETWORK in a RedHat 64bits

- Windows 2008 64bits Service Pack 2

- ZimbraBESConnector-6.5.0_GA_2381_6.5.5391.0

- Microsoft Outlook 2007 Service Pack 2
- In zimbra administration I create a user called: besadmin@domain.com and is Global Administrator
- I'm loggin with user besadmin@domain.com and create two profiles in outlook:

BlackBerryServer_MailStoreProfile and BlackBerryServer with this configuration:
Server Name: zcs.domain.com:7071

Email Address: besadmin@domain.com

Pasword: xxxxx
In the profile I check box of security connection.
- I create a domain (dcpromo) in my Windows 2K8 with the same domain's name (domain.com)
And I install BES Express with the only error of MAPI who show in the Administrator Guide of ZCB 6.5 page 18.
Once installed, I access to web administration of BES, and all is correct, but if I add new any user he don't show the users, he show the error:
The BlackBerry Administration Service cannot find the records you were looking for. Verify the search criteria you specified and try again
My log of ZCS show:
2010-11-02 10:57:26,109 INFO [btpool0-397://zcs.domain.com:7071/service/admin/soap//AuthRequest] [name=besadmin@zcs.domain.com;ip=x.x.x.x;ua=ZimbraConnectorForBES/6.5.5391.0;] security - cmd=AdminAuth; account=BESAdmin@zcs.domain.com;
2010-11-02 10:57:26,109 INFO [btpool0-397://zcs.domain.com:7071/service/admin/soap//AuthRequest] [name=besadmin@zcs.domain.com;ip=x.x.x.x;ua=ZimbraConnectorForBES/6.5.5391.0;] security - cmd=Auth; account=besadmin@zcs.domain.com; protocol=soap;
Another question: I open Outlook with any profile (BlackBerryServer_MailStoreProfile and BlackBerryServer), when I send/receive, he show errors..... this is normal ?
I read the post http://www.zimbra.com/forums/zimbra-connector-blackberry/44064-solved-unable-add-users-into-blackberry-enterprise-server-express.html but don't solved my problem
thanks in advance.


eugener
Advanced member
Advanced member
Posts: 187
Joined: Fri Sep 12, 2014 11:57 pm

Unable to add users into BES Express

Postby eugener » Tue Nov 02, 2010 12:59 pm

Perhaps setting mail mode to https will help: CLI zmtlsctl to set Web Server Mode - Zimbra :: Wiki
MiguelPerez
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:39 am

Unable to add users into BES Express

Postby MiguelPerez » Wed Nov 03, 2010 8:07 am

Thanks for the speed reply....
I have 2 servers. Proxy Server and MailStore Server. The administration of ZCS is in the MailStore Server (port 7071), but the access to Web Services (to view the mail port 80 and 443) is in the Proxy and in this server is enabled http and
Could">https........
Could
this be the problem ?
eugener
Advanced member
Advanced member
Posts: 187
Joined: Fri Sep 12, 2014 11:57 pm

Unable to add users into BES Express

Postby eugener » Wed Nov 03, 2010 4:55 pm

As per zcb installation doc(on page 16), while configuring mail profiles, it is improtant to point them directly to the mailbox and not proxy. Also mailbox has to have port 443 open (mail mode set to 'https') for zcb to function prperly.

So">http://files2.zimbra.com/website/docs/ZimbraBESConnector-65-AdminGuide.pdf
So
if you pointed ZCB/BES to ZCS proxy, that may exoplain this issue.
MiguelPerez
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:39 am

Unable to add users into BES Express

Postby MiguelPerez » Thu Nov 04, 2010 9:47 am

I enable https in my MailStore to configure BES:


[zimbra@zcs root]$ zmtlsctl https

Setting tls mode to https

Updating /opt/zimbra/mailboxd/etc/jetty.xml.in...done.

Updating /opt/zimbra/mailboxd/etc/service.web.xml.in...done.

Updating /opt/zimbra/jetty/etc/zimbra.web.xml.in...done.

Updating /opt/zimbra/jetty/etc/zimbraAdmin.web.xml.in...done.

Updating PROTOCOL MODE in /opt/zimbra/mailboxd/etc/zimbra.web.xml.in...done.

Enabling debug handler /opt/zimbra/mailboxd/etc/jetty.xml.in...done.

Updating /opt/zimbra/cyrus-sasl/etc/saslauthd.conf.in...done.

Rewriting config files for cyrus-sasl, webxml and mailboxd...done.

Setting ldap config zimbraMailMode https for zcs.cadinor.com...done.
[zimbra@zcs root]$ zmcontrol stop

Host zcs.cadinor.com

Stopping stats...Done.

Stopping spell...Done.

Stopping snmp...Done.

Stopping archiving...Done.

Stopping antivirus...Done.

Stopping antispam...Done.

Stopping imapproxy...Done.

Stopping memcached...Done.

Stopping mailbox...Done.

Stopping convertd...Done.

Stopping logger...Done.

Stopping ldap...Done.
[zimbra@zcs root]$ zmcontrol start

Host zcs.cadinor.com

Starting ldap...Done.

Starting logger...Done.

Starting convertd...Done.

Starting mailbox...Done.

Starting snmp...Done.

Starting spell...Done.

Starting stats...Done.


but don't enable Web access
HTTPS:
>

[zimbra@zcs root]$ netstat -nlpt

(Not all processes could be identified, non-owned process info

will not be shown, you would have to be root to see it all.)

Active Internet connections (only servers)

Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name

tcp 0 0 0.0.0.0:10050 0.0.0.0:* LISTEN -

tcp 0 0 10.111.15.2:389 0.0.0.0:* LISTEN -

tcp 0 0 127.0.0.1:10663 0.0.0.0:* LISTEN 25800/zmlogger: zmr

tcp 0 0 127.0.0.1:7306 0.0.0.0:* LISTEN 25916/mysqld

tcp 0 0 0.0.0.0:53 0.0.0.0:* LISTEN -

tcp 0 0 :::7072 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7777 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7780 :::* LISTEN 27964/httpd

tcp 0 0 :::5222 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::5223 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7335 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7143 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7047 :::* LISTEN 25705/httpd

tcp 0 0 :::7025 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::5269 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::53 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::22 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7993 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::8443 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::10015 :::* LISTEN -

tcp 0 0 :::7071 :::* LISTEN -


When I enable HTTPS in the zimbra MailStorage, he don't work...... he enable HTTPS in the Proxy, and when I enable both (HTTPS/HTTP), he enable both in the proxy. I don't understand
eugener
Advanced member
Advanced member
Posts: 187
Joined: Fri Sep 12, 2014 11:57 pm

Unable to add users into BES Express

Postby eugener » Fri Nov 05, 2010 3:18 pm

sounds like you may need to open support case. (support@zimbra.com)
dgamez
Advanced member
Advanced member
Posts: 60
Joined: Fri Sep 12, 2014 9:59 pm

Unable to add users into BES Express

Postby dgamez » Sun Feb 27, 2011 7:08 pm

[quote user="eugener"]sounds like you may need to open support case. (support@zimbra.com)[/QUOTE]
:confused: eugener, Same case for me?
What's Up guys, I'm running:
- Release 7.0.0_GA_3077.RHEL5_64_20110127190222 RHEL5_64 NETWORK

- BESX_express_5.0.2

- ZimbraBESConnector_7.0.0.114

- Windows Server 2003 Enterprise Ed. SP2
I followed the "Zimbra Connector for BlackBerry Enterprise Server AdministratorÂ’s Guide ZCB 7.0" with detail and careful, I get no errors during install process, and the problem "The BlackBerry Administration Service cannot find the records you were looking for. Verify the search criteria you specified and try again." persist on any account from de ZCS server I try.
In general:

- The Windows Server resolves the ZCS FQDN with no problem.

- zimbraMailMode is 'https' on ZCS server.

- I ensured there is no firewall blocking anything between Windows and ZCS Servers.

- I don't get any error on BES installation because I previously promoted my Windows Server to be a Domain Controller on a fresh install.

- I have wait a reasonable time after BES installation, before try Creating Users in the BlackBerry Administration Service Web Interface.

- I don't have any Proxy configuration
On my mailbox.log, there is activity when "Adding Mail Profiles" (page 15 from the Guide):
[btpool0-71://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetInfoRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetInfoRequest

[btpool0-71://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetAccountInfoRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetAccountInfoRequest

[btpool0-71://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetServerRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetServerRequest

[btpool0-71://host.domain.com/service/soap/CheckLicenseRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - CheckLicenseRequest

[btpool0-71://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetInfoRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetInfoRequest
Also when "Starting Services for the first time (Preparing BlackBerry Administration Service for use) immediately before BES installation ends:
[btpool0-70://host.domain.com/service/soap/CheckLicenseRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - CheckLicenseRequest

[btpool0-70://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetInfoRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetInfoRequest

[btpool0-70://host.domain.com:7071/service/admin/soap//GetAccountInfoRequest] [name=besadmin@domain.com;mid=132;ip=172.17.17.13;u a=ZimbraConnectorForBES/7.0.0.114;] soap - GetAccountInfoRequest
But for instance, there is nothing on mailbox.log when I try "User > Create a user > Refresh available user list from company directory" from the BlackBerry Administration Service Web Interface.
The magic "Once BES is installed and the BlackBerry Controller service is started, BES begins to synchronize the Global Address List (GAL)." never happens :-(
Any suggestion?
Greetings.
rks.87in
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:46 am

Unable to add users into BES Express

Postby rks.87in » Mon Feb 28, 2011 1:35 am

Dear Team,


We have setting up zimbra mail server with given below environment.
Zimbra Release 7.0.0_GA_3077.RHEL5_64_20110127190222 CentOS5_64 NETWORK edition trial mode.

Multi Domain Configuration

GAL: Internal

Blackberry enterprise express edition 5.0.2

Zimbra Connector for BB 6.5

Outlook2007 SP2 with updates

Updated Win2k3 SP3 with active directory
As port 443 is working on zCS
When we try to create a user on BES server, it throw an error “The BlackBerry Administration Service cannot find the records you were looking for. Verify the search criteria you specified and try again." it seems that BES server is unable to see the GAL on Zimbra Server.


We have checked a zimbra mail server log which is given below.
2011-02-28 11:52:27,913 INFO [btpool0-21://zm.spectranet.in:7071/service/admin/soap//AdminWaitSetRequest] [name=besadmin@zm.

spectranet.in; mid=43;ip=203.122.59.90;ua=ZimbraConnectorForBES/6.5.5403.2;] soap - AdminWaitSetRequest

2011-02-28 11:52:43,659 INFO [MailboxPurge] [name=galsync@zm.citycom.in;mid=3;] purge - Purging messages. 2011-02-28 11:52:51,566 INFO [btpool0-21://zm.spectranet.in:7071/service/admin/soap//AdminWaitSetRequest] [name=besadmin@zm.

spectranet.in;mid=43;ip=203.122.59.90;ua=ZimbraConnectorForBES/6.5.5403.2;] soap - AdminWaitSetRequest 2011-02-28 11:53:02,806 INFO [Timer-Zimbra] [] session - WaitSet sweeper: 1 active WaitSets (1 accounts) - 1 sets with block

ed callbacks
We request you to kindly assist me ASAP so that we could live the same.
eugener
Advanced member
Advanced member
Posts: 187
Joined: Fri Sep 12, 2014 11:57 pm

Unable to add users into BES Express

Postby eugener » Mon Feb 28, 2011 1:45 pm

Most likely you are running into the ZCB licensing issue. Starting from ZCS 7, ZCB uses 'MAPI accounts limit' instead of 'Mobile accounts Limit' to determmine validity of license. The following bug has been opened to correct the issue:

As">https://bugzilla.zimbra.com/show_bug.cgi?id=57250
As
a workaround until above bug is fixed, please make sure that you have atleast one 'MAPI accounts' license for ZCB to function properly.
rks.87in
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:46 am

Unable to add users into BES Express

Postby rks.87in » Mon Feb 28, 2011 11:16 pm

we are using trial version and would like to know about enabling/installing MAPI a/c license in zimbra

kindly suggest..??

Return to “Zimbra Connector for Blackberry”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest