Results 1 to 8 of 8

Thread: ZCB Beta 3 ... Calendar Syncing [SOLVED]

  1. #1
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    7
    Rep Power
    0

    Default ZCB Beta 3 ... Calendar Syncing [SOLVED]

    All,

    I thought I would share my experiences so as to prevent others from going through needless hand wrenching ...

    I was having difficulty getting calendar syncing to work both ways ...

    The problem was related to the way ZCO uses the MAPI/CDO libraries.

    The ExchangeCDO install (.MSI) places by default the cdo.dll into "C:\Program Files\ExchangeMapi"

    by copying the cdo.dll to "C:\windows\system32" and registering the dll via "regsvr32 c:\windows\system32\cdo.dll" (and renaming the cdo.dll in the ExchangeMapi directory),calendar syncing both ways started working.

    There were many errors in the logs re:

    - [MAPI 1.0 - [MAPI_E_LOGON_FAILED(80040111)]]
    - CDOCalendar::Initialize - Error in call m_spCalendarFolder = m_spCDOSession->GetDefaultFolder

    In addition, look in the BES MAGT log for

    - [30000] (09/09 21:04:06.125):{0xF5C} [ENV] CDO.DLL: C:\WINDOWS\system32\cdo.dll, Version: 6.5.8039.0

    this ensures the environment is correct.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Illinois
    Posts
    374
    Rep Power
    9

    Default

    I have one user with a similar problem to this and was going to try this except.... I don't have "C:\Program Files\ExchangeCDO" on my server (Windows 2003). It looks like it's already installed into C:\windows\system32....so maybe that's not the issue?

    What log are you looking in to find the MAPI_E_LOGIN_FAILED errors?

    Below is the info for CDO in the MAGT log file....so it seems like it's working for me, except for this one user.

    Any thoughts?

    Matt


    [30000] (09/12 00:00:00.512):{0xCC0} [ENV] MAPI32.DLL: C:\WINDOWS\system32\MAPI32.dll, Version: 1.0.2536.0

    [30000] (09/12 00:00:00.512):{0xCC0} [ENV] CDO.DLL: C:\WINDOWS\system32\CDO.dll, Version: 6.5.7974.0

    [30000] (09/12 00:00:00.602):{0xCC0} [ENV] Failed to read 001e6602 reg value from the BlackBerry MAPI profile.

    [30000] (09/12 00:00:00.602):{0xCC0} [ENV] Microsoft Management Console (MMC): C:\WINDOWS\system32\mmc.exe, Version: 5.2.3790.3959

    [30000] (09/12 00:00:00.602):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Mailbox Agent 1 - BESX Version 4.1.6.11

    [30000] (09/12 00:00:00.602):{0xCC0} [ENV] BES Service Name: BlackBerry Mailbox Agent

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Dispatcher: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\BlackBerryDispatcher.exe, Version: 4.1.6.10

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry User Administration Service: NOT FOUND

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry MDS Connection Service: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\MDS\bin\bmds.exe, Version: 4.1.6.26

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Database Consistency Service: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\MDS\bin\DBConsistency.exe, Version: 4.1.6.11

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Policy Service: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\ITAdminServer.exe, Version: 4.1.6.15

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Synchronization Service: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\SyncServer\BlackBerrySyncServer.exe, Version: 4.1.6.9

    [30000] (09/12 00:00:00.612):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Router: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\BypassRouter\BlackberryRouter.exe, Version: 4.1.6.10

    [30000] (09/12 00:00:00.652):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Controller: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\BlackBerryController.exe, Version: 4.1.6.11

    [30000] (09/12 00:00:00.652):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Alert: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\BESAlert.exe, Version: 4.1.6.9

    [30000] (09/12 00:00:00.652):{0xCC0} [ENV] BlackBerry Attachment Service: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\AttachServer\BBAttachServer.exe, Version: 4.1.6.6

    [35015] (09/12 00:00:00.692):{0xCC0} [ENV] Total number of requests for connections: 112046

    [35013] (09/12 00:00:00.692):{0xCC0} [ENV] Connection count high water mark since service was started: 7

    [35014] (09/12 00:00:00.692):{0xCC0} [ENV] Number of waits for connections since service was started: 21

    [35019] (09/12 00:00:00.692):{0xCC0} [ENV] [DB] Database Schema Version: 4.1.6 <4.1.2.2008.05.07>

    [30000] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [ENV] [DB] Connection String = Server=sql.ucss.wiu.edu;Database=BESMgmt;Trusted_C onnection=Yes

    [30000] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [ENV] [DB] DBMS Name = Microsoft SQL Server; DBMS Version = 09.00.3042; Provider Name = sqloledb.dll; Provider Friendly Name = Microsoft OLE DB Provider for SQL Server; OLE DB Version = 02.70; Provider Version = 08.10.3959

    [41120] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] Address Lookup is enabled

    [41122] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] LDAP search is disabled, LDAP PIM search is disabled, LDAP ALP search is disabled

    [41123] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] Using up to 10 external CDO Helpers in keep-alive mode

    [41124] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] AddOwnerApptID is disabled

    [41125] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] SetLocaleIDs is disabled

    [30302] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] OTAFM hard-delete server support is disabled, rescans are 0x00

    [40532] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] vCard conversion support has been enabled

    [40892] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} [CFG] GlobalRescan config: messaging:O, calendar:O, pim:O

    [30362] (09/12 00:00:00.702):{0xCC0} This agent will handle 18 user(s)

  3. #3
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    San Jose
    Posts
    406
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by Chewie71 View Post
    I have one user with a similar problem to this and was going to try this except.... I don't have "C:\Program Files\ExchangeCDO" on my server (Windows 2003). It looks like it's already installed into C:\windows\system32....so maybe that's not the issue?

    What log are you looking in to find the MAPI_E_LOGIN_FAILED errors?

    Below is the info for CDO in the MAGT log file....so it seems like it's working for me, except for this one user.

    Any thoughts?

    Matt

    If you don't have the ExchangeMapi folder in your program files, you probably installed an older package that sticks the dlls right into \windows\system32.

    but what this means it that you probably aren't having the same problem as the other post since it seems that his problem was that the wrong version of CDO.DLL was registered.

    there is a wealth of information in the BES agent logs but you can also look in the calhelper ZCB logs for some errors if there are issues with appts. we had a bug with users with LONG email addresses but that was fixed in the first patch of the BETA 3 release.

    if you haven't already downloaded that release, you might want to do it and install it over what you already have.

    --Tony

  4. #4
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Illinois
    Posts
    374
    Rep Power
    9

    Default

    Found these in the MAGT BES logs for the user having problems...
    [40267] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} {user@domain.edu} Starting calendar rescan

    [40136] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} CalICSAgent::GetDirectoryName synch directory retrieved from registry: C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\Agents\ICSSync\ for user@domain.edu
    [10007] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} CalICSSynchronizer::Initialize - OpenProperty failed: (0x80004002)

    [20041] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} CalICSAgent::Start Could not Initialize Synchronizer for user@domain.edu: (0x80004002)

    [30020] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} {user@domain.edu} MAPIMailbox:: DoICS ICS Start failed

    [20280] (09/15 00:12:41.887):{0xF00} {user@domain.edu} DoICS() failed: ERR_FAIL

    [40701] (09/15 00:12:41.997):{0xF00} {user@domain.edu} Calendar rescan completed
    and these...
    [20675] (09/15 00:11:21.689):{0xEF0} {user@domain.com} Error creating OOF Rule in CreateOOFRule (OpenProperty failed) (0x80004002)

    [40442] (09/15 00:11:21.689):{0xEF0} User settings: email=user@domain.com, routing=S40713521, service=BES, device=32CC1A05, calendar=1, MDS=1, userOTAFM=63, incradle=0, SMIME=0, sentItems=1, dir=user@domain.com, server=zimbra5.domain.com
    ...is any of it related?

    Matt

  5. #5
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    San Jose
    Posts
    406
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by Chewie71 View Post
    Found these in the MAGT BES logs for the user having problems...


    and these...


    ...is any of it related?

    Matt
    No...unfortunately those aren't related to the issues that you are seeing. Although ZCB tries to look like Exchange to BES, there are some things that are different and BES is smart at trying some thing one way and then trying it another way if that first method is not support....that is why you see some errors in the logs. By no means are those actual errors though.

    I think that we need to see ZCB logs outlining a sync from the server that should have an appt item in there or vice versa. Then we can see where the appt is getting dropped. There is also a BES application called CalHelper.exe that facilitates some calendar work so there should be ZCB logs for that process too...but mainly if the appts that are not syncing are meetings as opposed to calendar items with no attendees.

    Another couple of things to keep in mind.

    1) check your local failures folder off of your ZCB logs folder root. if there are problems converting those appts, then they will not show up on the device. if there were failures, there will be a report of it.

    2) are you sure that you have calendar wireless sync enabled? i believe that there are settings on the BES and on the device that can enable it or disable it. by default, it should be on unless you have some group policy overriding that

    3) you could potentially stop the BES controller and open up outlook and check the problematic account to see if the appts are in outlook but not the device. if they are viewable via Outlook but are not on the device, this is a BES problem. if they are not even in Outlook, this could be a ZCB problem. Note that opening Outlook on BES is painful if you have a lot of users so I wouldn't recommend this if you have more than 10-15 users.

    --Tony

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    134
    Rep Power
    7

    Default

    hi,

    i am also fighting with zcb beta3 i can sync contacts and email's fine. but when adding an appointment i get an email on the blackberry: naming Local "Failure Notice"
    the cdo.dll is version 6.5.8039.0 and is moved and registered already to c:\windows\system32

    my account names are "username@domain.tld", but the canonical adress is "firstname.lastename@domain.tld" many of my appointment are setup with the canonical adress. when using the account-names as attendant and originator it seems to work.

    are there any ideas to work arround this?

    many greetings
    thomas

  7. #7
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    San Jose
    Posts
    406
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by stegbth View Post
    hi,

    i am also fighting with zcb beta3 i can sync contacts and email's fine. but when adding an appointment i get an email on the blackberry: naming Local "Failure Notice"
    the cdo.dll is version 6.5.8039.0 and is moved and registered already to c:\windows\system32

    my account names are "username@domain.tld", but the canonical adress is "firstname.lastename@domain.tld" many of my appointment are setup with the canonical adress. when using the account-names as attendant and originator it seems to work.

    are there any ideas to work arround this?

    many greetings
    thomas
    please enable ZCB logging, reproduce the problem and then send the logs to support. the problem is probably in there. also send the BES Agent logs too.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    134
    Rep Power
    7

    Default

    hello alee,

    we found the error.
    outlook2007 (it is a testversion) was informing, that it will expire on 30.nov. several time's after accepting twice (need to start outlook several times!!), outlook started without any notice.
    after "resending Service Books" in BlackBerry Manager it worked for new calender entries.

    what do zimbra mean by:
    Previous calendar items do not appear in Calendar?

    does items created in the past not get synced or items, where the appointment-time is in the past?
    cause currently we have only new created appointments in the blackberry, lets see, how long "force calendar syncronisation" takes

    what is then the sense of the following registry settings
    MaxInitialAge

    the logs are already since last week as case within the support system. but no reaction over 6 day's after requesting the logs. so currently my customer is pretty annoid about the zimbra-support and now about the "trivial" error

    what would be very helpfull (also when reading throu this forum), there are several answer's about:
    move this dll there, remove that dll, what version of this dll are, where on the system.
    a list about all needed dll's (mapi.dll, mspst32.dll, cdo.dll and so on)
    where and in what version they should reside and what version's are wrong

    greetings
    thomas

Similar Threads

  1. BES and ZCB Beta 3 ... single device ..arrgh
    By nlongmuir in forum Zimbra Connector for BlackBerry
    Replies: 4
    Last Post: 09-04-2008, 12:46 PM
  2. [SOLVED] Calendar display issue after 5.0.4 upgrade
    By jareep in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 03-31-2008, 01:33 AM
  3. Outlook 2007 Beta Overview
    By GregA in forum Zimbra Connector for Outlook
    Replies: 19
    Last Post: 03-03-2008, 03:24 PM
  4. [SOLVED] Shared calendar not able to edit
    By garfabian in forum Installation
    Replies: 1
    Last Post: 09-17-2007, 08:55 AM
  5. Replies: 2
    Last Post: 08-17-2007, 09:09 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •